Felaket tellallarına Nobelli suçlama!

Nobelli ekonomist Krugman: Çocuklarımızı kandırıyoruz

Nobelli ekonomist Paul Krugman, üç yıldan uzun süredir ekonomi politikası tartışmalarını domine edenlerin söylemlerinde önemli bir değişim gözlemlendiğini belirtti.

ABD'de borç krizi konusunda yapılan tartışmaların boyutunda meydana gelen değişime dikkat çeken Krugman, ''Açıkla ilgili endişeleri körükleyen bilginlerin son dönemde söylemlerinde meydana gelen değişiklikler dikkat çekiyor. Başkan Obama ilk olarak acil bir borç kriziyle karşılaşılmayacağını söylediğinde bu kadar önemli değildi. Fakat daha sonra söyleminde şahin tavrın değiştiği görüldü. Temsilciler Meclisi'nden John Boehner'ın da bir kaç gün sonra tam olarak aynı şeyi söylemesi işin korkutucu boyutta olduğunu gösterdi'' değerlendirmesinde bulundu.

Yeni tartışmaların da en az eskiler kadar kötü olduğuna değinen Krugman, ''Çocuklarımızı kandırıyoruz'' diye konuştu.

Yanlış olan noktanın borcun ekonomiye ne yaptığına ilişkin mali bir anlaşmazlığın söz konusu olduğunu kaydeden Krugman, ''herkesin gazetelerde okuduğu ya da televizyonda seyrettiği, borcun bizim toplumumuzu direkt olarak fakirleştirmediği'' değerlendirmesinde bulundu.

Açıkların, büyük ticaret açıklarına yol açtığı, deniz aşırı borçlanmayı arttırdığı, yatırımları dışarı kaçırması ya da üretim kapasitesini düşürmesi durumunda tehlike arz ettiğini dile getiren Krugman,durumun öyle olmadığını söyledi. Yatırımlarda hızla iyileşme gözlenirken ticaret açığının yukarı değil aşağı gittiğini bildiren Krugman, ''Şirketler tırmanan karlarına rağmen üretimlerini artırmayarak nakitin üzerinde oturmayı tercih ediyorlar. Çünkü kapasitenizi kullanacak ölçüde satamıyorsanız kapasiteyi arttırmanın da anlamı yoktur. Kamu yatırımını ihmal ederek ve iş sağlamayarak çocuklarımızı kandırıyoruz'' diye konuştu.

ABD'nin daha çok ve daha iyi altyapıya ihtiyacı olduğunu kaydeden Krugman, mevcut durumda pek çok işsiz inşaat çalışanı ve bol nakdin olduğu ortamın altyapı yatırımlarını yeniden inşa etmek için doğru zaman olduğunu söyledi.

Gençler arasında işsizlik oranının yüksek olduğunu dile getiren Krugman, özellikle yeni mezunlara istihdam yaratılması gerektiğinin altını çizdi.
Sonraki Haber