İhracat rakamları açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre temmuz ayında ihracat önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 azalışla 8 milyar 779 milyon dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre temmuz ayında ihracat önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 azalışla 8 milyar 779 milyon dolar oldu.

TİM verilerine göre temmuz ayında en fazla ihracatı 1 milyar 727 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirirken, bunu hazır giyim ve konfeksiyon ile kimyevi maddeler sektörleri takip etti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 15 Temmuz darbe girişimini kınarken, bu olayların ihracata etkisinin sınırlı olduğunu söyledi. Büyükekşi, “İhracatın temmuz ayında gerilemesinde Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olması ve ihracat fiyatlarında yaşanan düşüş etken oldu” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), temmuz ayı ihracat verilerini Burdur’da açıkladı. 15 Temmuz şehitleri için saygı duruşunun ardından açıklanan verilere göre temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 azalışla 8 milyar 779 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Yılın ilk 7 ayında da 2015’in aynı dönemine göre yüzde 4,9 düşüşle 80 milyar 447 milyon dolar ihracat yapılırken, son 12 ayda da bir önceki döneme göre yüzde 6,1 düşüşle 139 milyar 723 milyon dolarlık ihracat oldu.

İhracat, temmuz ayında kilogram bazında yüzde 8,2 oranında azalırken, yılın ilk 7 aylık döneminde ise yüzde 4,5 oranında artış gösterdi.

OTOMOTİV VE HAZIR GİYİM İHRACATI SIRTLIYOR

Sektörel bazda da temmuz ayında otomotiv endüstrisi yüzde 5,2 yükselişle 1 milyar 727 milyon dolarla en fazla ihracata imza atarken, bunu 1 milyar 252 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 968 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

İHRACAT PAZARLARI

Pazarlar incelendiğinde ise temmuz ayında 62 ülke ve bölgeye ihracat artarken, 168 ülke ve bölgeye ihracatta azalış gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkedeki değişimde ise Almanya'ya yüzde 12,9, İngiltere'ye yüzde 28,3, İtalya'ya yüzde 10,8, ABD'ye yüzde 26,5 ve Fransa'ya da yüzde 9 düşüş yaşandı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında da en yüksek artış yüzde 8,9 ile Hollanda yapıldı. Bunu 0,2 büyümeyle Polonya izledi.

İhracat, temmuz ayında ülke grubu bazında AB ülkelerine yüzde 10,6 , BDT ülkelerine yüzde 40 , Ortadoğu'ya da yüzde 24,7 azaldı. Yılın ilk 7 ayında ise AB ülkelerine yüzde 4,9 ve Kuzey Amerika'ya ihracatta yüzde 0,2 oranlarında büyüme oldu.

Temmuz ayında 13 ilin ihracatı artarken, 65 ilde de gerileme meydana geldi. En fazla ihracat yapan ilk 3 il ise şöyle sıralandı:

İstanbul 3,9 milyar dolar, Bursa 897 milyon dolar ve Kocaeli 779 milyon dolar.

DARBE GİRİŞİMİNİN İHRACATA ETKİSİ SINIRLI

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarını açıklarken, 15 Temmuz gecesi yaşanan terör eylemini bir kez daha kınadı. Büyükekşi, TİM ve tüm ihracatçı birlikleri olarak 15 Temmuz sonrasında Türkiye'deki yabancı misyon şeflerinden kredi derecelendirme kuruluşlarına kadar birçok kuruma Türkiye'deki demokrasi mücadelesini anlattıklarını hatırlatarak şöyle devam etti:

"Uluslararası iş dünyasına, twitter üzerinden Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere 'Türkiye kazandırmaya devam edecek' çağrısı yaptık. 2 günde tüm dünyada yaklaşık 850 bin kişiye ulaştık. Biz, 65 bin ihracatçının temsilcisi olarak, her şeye kaldığımız yerden devam ediyoruz. Dolayısıyla darbe girişiminin de ihracata etkisi sınırlı oldu."

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ İHRACATI ETKİLEDİ

İhracatın temmuz ayında gerilemesinin Ramazan Bayramı tatilinin 9 günlük olmasından ve ihracat fiyatlarında yaşanan düşüşten kaynaklandığını ifade eden Büyükekşi, "Önümüzdeki dönemde ihracat fiyatlarındaki gerilemenin son bulmasını bekliyoruz. Sayın Başbakanımızın dediği gibi 'Dostlarımızın sayısını artırıp düşmanlarımızın sayısını azaltarak' ve çevre ülkelerle yaşadığımız sorunların da son bulmasıyla, ihracatımızın sürekli bir artış trendi yakalayacağını öngörüyoruz" dedi.

ANADOLU'DAN ÇIKAN İHRACATÇILAR DÜNYA ARENASINDA

Büyükekşi, İsrail ve Rusya ile ilişkilerini yeniden olumlu bir trende girmesi ve Merkez Bankası'nın piyasaları rahatlatma yönünde pozitif adımlar atmasının ihracatçıları memnun ettiğini dile getirdi. TİM olarak ihracatın Anadolu'ya yayılması konusunda yıllardır çalışmalar yaptıklarını ifade eden Büyükekşi, "Bu çalışmalar, artık sonuç vermeye başladı. 2003'te ihracatımızın yüzde 59'a yakınını İstanbul firmaları tarafından yapılırken, 2015'te bu oran yüzde 53'e indi. İlk 5 ilimizin toplam ihracatımızdan aldığı pay yine aynı dönemde yüzde 83'ten yüzde 75'e geriledi. Artık Anadolu'dan çıkan
ihracatçılarımız dünya arenasında boy gösterebiliyor" dedi.

MÜSİAD'ın Burdurlu Başkanı Nail Olpak'ın da katıldığı toplantıda Burdur'un da ihracatta başarılı Anadolu kentleri arasında olduğuna vurgu yapan Büyükekşi, "Son 10 yılda ihracatını 21 milyon dolardan 210 milyon dolara yükselten bu ilimiz, dış ticarette sürekli fazla veriyor. Burdur'un ihracatı ithalatının neredeyse 7 katı. Bu ilimiz de ihracatın Anadolu'ya yayılmasında önemli bir örnek" diye konuştu.

2016'nın ihracatçılar için gelecek dönemlere ışık tutacak bir tecrübe yılı olacağını aktaran Büyükekşi, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmanın önemine bir kez daha değindi ve "Ülkemizin ekonomik temelleri güçlü. Nitekim siyasi istikrarımız ve milletimizin desteği ile daha da güçlüyüz" diye sözlerini tamamladı.
Sonraki Haber