İngiliz devine müthiş fatura: 1.5 milyar dolar!

ABD'nin kara para aklama faaliyetlerine göz yummakla itham ettiği HSBC, şok faturayla yüzleşti

ABD tarafından aylarca soruşturulan ve ardından da kara para aklamakla itham edilen Avrupa’nın en büyük bankası HSBC'nin ödeyeceği faturanın 1.5 milyar dolar yani 973 milyon sterlini bulabileceği ortaya çıktı. Terörün finansmanı ve kara paranın önlenmesine yönelik yasaları hiçe saydığı iddiasıyla ABD tarafından incelemeye tabi tutulan HSBC
bu inceleme nedeniyle verilebilecek cezaya ilişkin 700 milyon dolarlık bir hazırlık yaptı. Fakat Meksikalı uyuşturucu kartelleri ile İran ve Sudan gibi ABD tarafından "terörist" ilan edilen ülkelere yönelik Amerikan yaptırımlarını hiçe saymakla itham edilen HSBC'nin yükleneceği faturanın son finansal kriz sırasında alınan darbeden bile daha büyük olacağı ve hesaplananın iki katı kadar bir fatura çıkabileceği ortaya çıktı. Bu bilginin kaynağı ise HSBC'nin CEO'su Stuart Gulliver.

Soruşturmanın ilk aşamalarında ABD yetkilileriyle işbirliğine yanaşmadığı iddia edilen HSBC'nin ABD hükümetiyle anlaştığı ve soruşturmaya yardımcı olduğu belirtiliyor.
ABD Senatosu tarafından yürütülen soruşturmanın tutanaklarında ise Suriye, Cayman Adaları, Suudi Arabistan, İran, Meksika'dan HSBC'nin ABD şubelerine ve bu şubelerden adı geçen ülkeler uzun süredir fon akışına izin verildiği bilgisi de yer aldı.

Sonraki Haber