Kredi kartı limitine yeni kriter!

Üniversite mezunu olana ayrı olmaya ayrı muamele!

Bankalar yeni dönemde kredi kartı limitlerini maaşa göre belirleyecekleri açıklanmıştı. İşte bu kriterlere yenileri eklendi. İşte ayrıntılar...

Yapılan yeni düzenleme ile kredi kartı limitlerini maaşlara göre belirleyecek olan bankalar, müşterinin eğitim düzeyi, varlığı, kredi ödeme perfomansı ve sosyal statüsü gibi koşullarını da dikkate alacak.

Bundan böyle, bankaların müşterilerden talep edeceği bankacılık ücretleri, imzalanan sözleşmelerde açık açık belirtilecek. Düzenlemeler bayram sonrası işlerlik kazanacak. Yeni bankacılık düzenlemesi ile kredi kartında periyodik limit artırma devam edecek, ancak tüketicinin genel teyidi istenecek.

Bankalar, müşterinin kredi ödeme performansı, varlık ve yükümlülükleri, sosyal statüsü, eğitim düzeyi, yaşı ve benzeri kriterleri gözeterek limit belirleyecek.

Taksit sınırlaması genişletilmeden önce sektörden görüş alınacak. Özellikle telefon gibi elektronik cihaz satıcılarının uzun taksit konusunda ısrarlı olduğu öğrenildi. Elektronik sektöründe pek çok küçük mağaza 2 yıla kadar taksit yapabiliyor.

Ekonomi yönetiminin, eski usül senetli taksitin yeniden yaygınlaşmaması için kredi kartında taksit sınırlamasına temkinli yaklaştığı belirtildi.

Taksitteki Risk

Perakende sektörü, kredi kartında taksiti savunurken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise taksitlendirmede büyüyen tehlikeye dikkat çekiyor.
BDDK verilerine göre 2012’den itibaren bireysel kredi kartı alacakları yüzde 43 arttı, bu artışın yüzde 84’ü taksitli kredi kartı alacaklarından kaynaklandı. Taksitli kredi kartlarının kredi kartlarıiçerisindeki payı geçtiğimiz haziran ayı itibarıyla yüzde 56’ya yükseldi.

Borç 82 Milyar TL

Kredi kartında toplam borç 48 milyar TL’si taksit olmak üzere 82 milyar lira civarında. Türkiye’deki toplam 29.4 milyon kredi kartının 1.6 milyonu takipte. Kredi kartlarında limit uygulaması, borcu borçla çeviren kesimler için de bir baskı anlamına gelecek.

Banka Ücretleri Sözleşmede Yazacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni düzenleme gereğince, tüketicilerin bankalarla yaptığı sözleşmeçerçevesinde ödeyeceği ücretlere ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak tüketiciye verileceğini bildirdi. Yazıcı şunları söyledi:

“Tasarının yasalaşması ile birlikte bankalar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altındaücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunacaklar. Bankaların tüketicilerden faiz dışında komisyon ve masraf gibi isimler altında aldığı ücretler, BDDK tarafından belirlenecek.

Sözleşmedeki Şartlar, Tüketici Aleyhine Değiştirilmeyecek.

Tüketiciden kendisine sunulan mal veya hizmet kapsamında haklı olarak yapılmasını beklediği ve sözleşmeyi düzenleyenin yasal yükümlülükleri arasında yer alan edimler ile sözleşmeyi düzenleyenin kendi menfaati doğrultusunda yapmış olduğu masraflar için ek bir bedel talep edilemeyecek.

Tüketicilerin sözleşme çerçevesinde ödeyeceği ücretlere ilişkin bilgiler sözleşmenin eki olarak tüketiciye verilecek.”
Sonraki Haber