Meyvede kötü, sebzede iyi haber

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, son yılların en uzun yağışlı ve soğuk kışının geçirildiğini söyledi.

"Nisan ayındaki kar yağışı ve soğuklar bahar meyvelerinde özellikle kayısı, erik, vişne, kiraz ürünlerinde sıkıntı doğuracak rekolte düşüşü getirecek. Meyveciliğe zarar veren soğuk ve yağışlı hava sebzecilik üretimini ise olumlu etkileyecek" dedi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Genel Kurul’da 6 - 9 Nisan tarihlerinde Hindistan’ın en büyük ticari kenti olan Mumbai’ye yönelik Türkiye-Hindistan İş Forumu konusnuda bilgiler veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, Hindistan’ı "Fırsatlar Ülkesi" olarak tanımladı. Seyyar, "Hindistan, 1 milyar 300 milyonluk nüfusuyla ve hızla büyüyen ekonomisiyle çok önemli bir ülke. Nüfusunun yarısı fakir olmakla birlikte, diğer yarısının alım gücü sürekli artıyor. Yaş meyve sebze sektörü olarak Hindistan pazarında bundan sonra daha etkin olacağız. Hindistan Ticaret Heyeti ve Türkiye-Hindistan İş Forumu ile ilgili bir rapor hazırlanıyor, bu rapor tüm üyelerimizle paylaşılacak üyelerimizin bu raporu dikkatli okumalarını öneriyoruz" diye konuştu.

Son yılların en uzun yağışlı ve soğuk kışının geçirildiğini vurgulayan Seyyar, "Nisan ayındaki kar yağışı ve soğuklar bahar meyvelerinde özellikle kayısı, erik, vişne, kiraz ürünlerinde sıkıntı doğuracak rekolte düşüşü getirecek. Anadolu’nun yüksek rakımlarında yapılacak meyvecilik ile önümüzdeki yıllarda bu tür sıkıntı aşılabilir. Meyveciliğe zarar veren soğuk ve yağışlı hava sebzecilik üretimini ise olumlu etkileyecek. Sebzecilikte iyi bir sezon geçireceğimize inanıyoruz" dedi.

2014 yılında Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin taze meyve sebze ihracatının 208 milyon dolardan, 186 milyon dolar seviyesine gerilediği bilgisini veren Seyyar, mamul ihracatlarının ise 482 milyon dolardan 490 milyon dolara çıktığını ifade etti.
Sonraki Haber