Milletvekilleri de BES kuyruğunda!

BES bir yılda yakaladığı müşteri sayısına bu yıl ilk 3 ayda ulaşacak

Yılbaşında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın startıyla ve kamuoyuna yaptığı tanıtımla başlayan BES'te yüzde 25 devlet katkısı sisteme olan ilgiyi patlattı. Akşam'dan Ayfer Asslan'ın haberine göre; Bireysel emeklilik sistemi neredeyse 1 yıldaki büyüklüğü bu yılın ilk 3 ayında yakalayacak gibi görünüyor. Yılın ilk 2 ayında 150 bin kişi bireysel emeklilik planı alırken, ilk 3 ayda bu sayının 240 bini geçmesi bekleniyor. Bu da 2009 yılının tamamında sağlanan artışa eşit.

Devlet katkısının sisteme olan güveni ve ilgiyi artırdğını belirten Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü ve Türkiye Sigorta Birliği Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Başkanı Mete Uğurlu, ev kadınları ve gençlerden yoğun ilgi gözlendiğini ve yıl sonuna kadar en az 500 bin kişinin 2013 sonuna kadar sisteme katılmasını beklediklerini dile getirdi.

Yeni BES teşvikleri sisteme olan ilgiyi nasıl etkiledi?

SatIŞlar çok iyi gidiyor. Aralık ayından itibaren hareketlenme başladı. Aralık -ocak ayında 170 bin civarında katılımcı artışı oldu. Sadece ocak ayında yaklaşık 115 bin kişilik katılımcı artışı gözledik. Yılbaşından 15 Şubat'a kadar 148 bin katılımcı artışı oldu. Şubat sonuna kadar en az 20 bin kişi daha artar. 2009 yılında bir yılda ulaştığımız rakama bu yıl kesinlikle ilk 3 ayda ulaşmış oluruz. 2009'da bir yılda katılımcı sayısı 242 bin kişi artmıştı. Bu sayıya ilk 3 ayda rahatlıkla ulaşırız.

ORTALAMA KATKI PAYI 260 TL

Katkı paylarında artış var mı?


Özellikle üst düzey gelir grubunda olan herkes istisnasız aylık katkı paylarını 1000 liraya çıkardı. Ortalama katkı payı tutarları 150-160 TL iken bu rakam 260 TL'ye geldi. Daha da artacak. Özellikle devlet katkılarının nisan başı gibi hesapta görülmesiyle daha da artmasını bekliyoruz.

Yeni katılanların profili nasıl?

25 yaş altının ilgisi arttı. Özellikle, bugüne kadar vergi avantajını kullanma imkânı olmayan kişilerin ilgisi artıyor. Örneğin, çiftçiler, ev hanımları ve öğrencilerin de ilgisi artıyor.

Yıl sonuna kadar nasıl bir seyir bekliyorsunuz?

Yeni teşvik modeli ve diğer mevzuat değişikliklerinin sistemin cazibesini ciddi anlamda artırdığını gözlemliyoruz.2013 sonunda minimum 500 bine yakın katılımcının daha Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılabileceği ve fon tutarının ise 30 milyar TL'ye ulaşılabileceği tahmin ediyoruz. Yıl sonunda sektör genelinde 3.7 milyon kişiye ulaşırız.

Kamu kurumlarından ilgi var mı?

SayIn Babacan en büyük destekçimiz. Bu cesur kararların arkasında Babacan'ın büyük vizyonu ve imzası var. Sisteme kaç kişi katılıyor diye her gün bürokratlardan bilgi alıyor. Kamu kuruluşlarından da BES'e yoğun ilgi gözlüyoruz. Şu anda Hazine Müsteşarlığı'nda Anadolu Hayat'ın da yoğun çalışmaları var. Sonuçta Hazine bu işin mimarı. Milletvekillerinden, bakanlıklardan da talep alıyoruz. En son Dışişleri Bakanlığı'nda sunum yaptık.

Orta vadede beklentiniz?

Bu yıl BES fonlarının 200 milyar liraya ulaşabileceğini öngörüyoruz. Ama bunu 400 milyara da çıkarabiliriz. Örneğin kıdem tazminatı fonları burada değerlendirilebilir. Mesleki emeklilik dediğimiz bir yapıya geçilebilir. Belli sayıda işçi çalıştıran kurumlara çalışanlara bireysel emeklilik planı sunma zorunluluğu getirilebilir. Yarı zorunlu sistemin 2-3 yıl içerisinde gündeme geleceğini düşünüyoruz.

Kıdem tazminatı fonunun emeklilik fonu ile birleştirilmesi çalışmalarında son gelişmeler nedir?

Kıdem tazminatıyla ilgili kamuoyunda sorun olduğu biliniyor. Kıdem tazminatı tutarları şu anda şirketlerin aktifi içinde duruyor. İflas ettiğinde ise çalışanları ulaşmakta zorluk çekiyor. BES'in altyapısı bunu takip etmeye müsait. Kişiler adına bir fon açılır. Şeffaf bir şekilde değerlendirilir. BES fonları, yönetimi, saklama şekli ve şeffaf yapısıylagüvenirliliğini kanıtlamış durumdadır. Oluşturulacak kıdem tazminatı fonlarının da, bu organizasyonel ve teknik alt yapı içinde değerlendirilmesini doğru bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Ama bu tabii siyasi bir karar.

Sonraki Haber