Not artırımı yolda

Moody’s’in, çözüm sürecinin Türkiye’nin kredi notunu pozitif yönde etkileyeceğini açıklamasının ardından Standard Bank Ekonomisti Timothy Ash de ikinci "yatırım yapılabilir" notunun daha yakınlaştığını söyledi

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ash, çözüm sürecinde kaydedilen gelişmelerin tüm uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yakından takip edildiğini belirterek, "Türkiye’nin uzun zamandır beklediği ikinci yatırım yapılabilir notu yolda..." dedi.

Önce Fitch, ardından Standard & Poor’s ve şimdi de Moody’s’in, çözüm sürecinin nota pozitif yansıyabileceğini açıkladığını belirten Ash, hali hazırda Türkiye’nin ikinci yatırım yapılabilir notunu zaten hakettiğini ifade etti.

Ash, "Türkiye’nin notu Moody’s tarafından zaten her an yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılabilecek durumda... Ben daha önce bunun üç ay içerisinde gerçekleşebileceğine işaret etmiştim. Şu an Türkiye’nin ekonomik gelişmesinde ve politik risk algısındaki her gelişme izleniyor. Moody’s bu açıklamayla not artırımı öncesinde sürece pozitif bir ivme kazandırmak istedi" dedi.

Türkiye’nin ikinci bir kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yatırım yapılabilir notuna yükseltilmesi halinde, ülkeye ani bir sermaye girişinin yaşanmayacağını belirten Ash, şöyle konuştu: "Türkiye uzun zamandır kredi derecelendirme kuruluşlarının geç kaldığını söylüyor. Fakat bu durumun olumlu yanlarından birisi de Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar tarafından zaten yatırım yapılabilir notunda görülmesi... İşte bu yüzden Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir notuna çıkarması ülkeye bir anda ani sermaye girişinin yaşanmasına neden olmayacak. Bunun yerine daha çok Türkiye’de yatırım yapmak için yatırımcı algısının daha pozitif olmasını sağlayacaktır. İkinci yatırım yapılabilir notunu asıl yansımasının doğrudan yabancı yatırımlar tarafında görebiliriz."

"Cari açık önceki seviyesine ulaşmaz"

Kredi derecelendirme kuruluşlarının sıklıkla işaret ettiği cari açık konusunda da Türkiye’nin dikkate değer bir başarı elde ettiğini belirten Ash, "Yılsonu itibariyle 65 milyar dolara ulaşmasını, cari açığın GSYH’ya oranla yüzde 8’lere çıkmasını bekliyorum. Fakat daha önceki seviyelerine ulaşmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Sonraki Haber