"Para girişi yeniden başladı"

Bakan Şimşek'ten moralleri yükselten açıklama

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir televizyon programında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın geçtiğimiz günlerde dile getirdiği, "Doların kıt olacağı bir döneme giriliyor" açıklamasının hatırlatılması üzerine Şimşek, küresel krizin başlamasının üzerinden neredeyse 5,5-6 yıl geçmesine rağmen dünyada hala sıkıntıların olduğunu söyledi.

Gelişmiş bir çok ülkenin bu krizden çıkabilmek için para musluklarını açtıklarını ve açıktan para bastıklarını anlatan Şimşek, "Şimdi bu açıktan para basma döneminin sonuna geliyoruz. Bugün, yarın, 3, 6 ay sonra olur ama böyle bir beklenti var. Bu da tabi global likiditeyi bir miktar olumsuz etkileyecek" diye konuştu. Buna karşın, gelişmiş ülkelerdeki faizlerin yükselmesi için ise henüz erken olduğunu dile getiren Şimşek, şunları kaydetti: "Global likidite bol iken neyi etkilemiş? Bir, varlık fiyatlarını yükseltmiş. Bu fiyatlar eskisi gibi artmayabilir, hatta düzeltme olabilir ki nitekim oldu son bir kaç aydır. İki, faizler çok düşmüştü. Türkiye'de de yakın döneme kadar negatif reel faiz vardı. Şimdi o dönemi geride bırakacağız, nominal faizler biraz yükselecek, reel faizler negatif olmaktan çıkacak, pozitife dönüşecek. Bir çok para birimi de değerlenmişti, şimdi bir düzeltme oldu. Bundan sonra eskisi gibi değer kazanmayabilir. Türkiye'de de bu dönemde diğer gelişmekte olan ülkelere paralel bir gelişme oldu. Şimdi şunu bekliyorum, küresel likidite azalacaksa, bu varlık fiyatlarını etkiler. Yani varlıkların yeniden fiyatlanması gerekir. Nitekim son bir kaç ay içinde bu etkileşimi gördük. Ancak Türkiye bu dönemde diğer ülkelerden negatif bir şekilde ayrışmadı. Halbuki bunun için çeşitli sebepler vardı. Nedir mesela? Türkiye'nin çok ciddi cari açığı var fakat Türkiye'deki siyasi istikrar, doğru politikalar, özellikle de mali disiplin, bankacılık sisteminin sağlıklı olması gibi faktörler, cari açıktan kaynaklı riski telafi etti."

Türkiye'nin, küresel ekonominin bir parçası olduğunu dile getiren Şimşek, dolayısıyla etkileşimin olmasının normal olduğunu söyledi. Negatif yönlerine göre, Türkiye'nin güçlü olduğu yönlerinin çok fazla olduğunu vurgulayan Şimşek, uluslararası bazı medya kuruluşlarının tutumunu da eleştirdi. Bir süredir küresel medyada Türkiye'ye ilişkin yorumların maalesef olumsuz olduğuna işaret eden Şimşek, söz konusu kuruluşların Türkiye'yi itibarsızlaştırma, son 10 yıldaki kazanımlarını gölgede bırakma çabalarını hissettiklerini ifade etti. Şimşek, "Bizim için önemli olan şey şu. Güneş balçıkla sıvanmaz. Biz doğruları yapmaya devam edersek, eninde sonunda Türkiye'nin bu olumlu kısımlarını herkes görecektir. Ekim ayında yabancıların borsaya net olarak 466 milyon dolar getirdiğini görüyoruz. Yani o Haziran, Temmuz, Ağustos'taki çıkışlar durdu, tekrar para girişi başladı. Eğer Türkiye'de çok ciddi yapısal, temelden sıkıntılar olsa bu gelir miydi? Çıkış devam ederdi. Türkiye'nin temelleri sağlam" diye konuştu.

GÜCÜN ÖTESİNDE BORÇLANMAYA KARŞIYIZ

Kredi kartlarına ilişkin yapılan düzenlemelere de değinen Şimşek, gerek devletin gerekse de vatandaşların verimli alanlarda tüketmesini teşvik ettiklerini, buna karşın israfa ve gücün ötesinde borçlanmaya karşı olduklarını söyledi. İhtiyatlı olmanın önemini vurgulayan Şimşek, son yıllarda faizler düştüğü ve vadeler uzadığı için vatandaşın çok aşırı borçlanma içinde olduğunu ifade etti. Şimşek, "Vatandaşımızın, şirketlerimizin veya bankacılık sektörümüzün kendilerini ileride zor duruma sokacak riskleri almalarını istemeyiz. Bu risklerin kontrol altında olması lazım, biz bununla mükellefiz. Gerektiğinde bundan sonra da bu düzenlemeleri yaparız, tedbirleri alırız" dedi.

Sonraki Haber