Parasını yatıranlar faizi bozmadan çekebilecek

'İhtiyacım olursa' kaygısıyla parasını kısa vadeli bankaya yatıran vatandaşa müjde...

Hükümet, mevduatlardaki kısa vade sorununu aşmak için önemli karar aldı. Vatandaş, 1 yıl ve üzeri vadede yatırdığı mevduatın yarısını zamanından önce çekebilecek. Üstüne faizini de alabilecek. Ancak bankalar parasını vadesinden önce çekene düşük faiz vermeyi planlıyor.

Hürriyet'ten Ayşe Alp'in haberine göre;Hükümet, Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranlarına ilişkin kararda değişiklik yaptı. Buna göre parasını 1 yıl ve daha uzun vadede bankaya yatıranlar, ihtiyaçları halinde faizini ve kar payını bozmadan, parasını vadesinden önce 2 kez çekebilecek. Ancak çekilen tutar ana paranın yarısını geçemeyecek.

Birikimli hesaplarda ise çekim hakkı 3 olacak ama faiz bozmadan çekilebilecek tutar yine ana paranın yüzde 50'sini geçemeyecek.

BANKA İSTERSE!

Hükümetin yaptığı bu değişiklik, zorunlu değil 'gönüllü' olacak. Yani bankalar isterse bu kararı uygulayacak. İstemezse uygulamayacak. Ancak sektör yetkilileri, vatandaşın parasını acil durumlarda çekebilme hakkı veren bankayı tercih edeceğini vurgularken, "Yani rekabet nedeniyle tüm bankalar bunu uygulayacaktır" diyor.

ERKEN ÇEKENİN FAİZİ 'DÜŞÜK' OLACAK

Bankacılar, vadesinden önce çekilebilecek türdeki mevduata uygulanacak faiz oranının da diğer mevduattan farklı olacağına dikkat çekerek, "Bu farklı fiyatlanır. Örneğin parasını 18 ay hiç çekmeden bankada tutana verilecek faiz oranı ile 'acil durumlarda çekebilirim' diyenin faizi aynı olmaz" diyorlar.

"VADELER UZAYACAK"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise yaptığı yazılı açıklamada yeni uygulamanın tasarruflarını 1 yıldan uzun vadede değerlendiren mudilerin, vade bozulmaksızın ve getiri kaybı yaşamaksızın, hesaplarından önemli miktarda kısmi çekim yapabileceklerine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Vadeden önce mevduatın tümünün çekilmesi halinde ise uğranılan getiri kaybına sınır getirildi. Getirilen düzenleme ile hesap sahiplerine, 1 yıl veya daha uzun vadeli faiz/kar payı ödemeli hesaplar için en fazla iki defa vadeden önce çekim hakkı tanınarak toplamda anaparanın yüzde 50'sine, birikimli hesaplar için ise en fazla üç defa vadeden önce çekim hakkı tanınarak toplamda anaparanın yüzde 50'sine kadar kısmi çekim hakkı tanındı. Belirtilen sayı ve paylar kapsamında vadeden önce çekimlerde çekilen kısım için biriken faiz/kar payının yüzde 100'üne kadar, bunların üzerindeki çekimlerde ise biriken faiz/kar payı tutarının en fazla yüzde 50'sine kadar mudiye faiz/kar payı ödenebilmesi mümkün hale geldi. Bu iki düzenleme ile özellikle bir yıl ve üzeri vadeli mevduatın toplam mevduat içindeki payında önemli bir artış olması bekleniyor.”
Sonraki Haber