Serveti her gün 5 milyon dolar arttı!

DEV ARAŞTIRMA: Türk milyonerlerin servetinde inanılmaz artış! Kim ne kadar servet artırdı?

Paralimani.com/ÖZEL HABER

2012 büyük servetler yaratan bir yıl oldu. Borsada yaşanan rekor yükseliş Forbes'ın zenginler listesinde yer alan bir çok milyarder ve milyoneri muhtemelen bu yıl global zenginler listesinin zirvelerine doğru taşıyacak. Şirketlerin piyasa değerlerinde yaşanan inanılmaz artışlar, çoğu iştiraki İMKB'de işlem gören dev holdinglerin hisselerinin değerlerini de astronomik seviyelere taşıdı.

Sürpriz servet artışlarını görmek için tıklayınız

Geçen yıl serveti en yüksek olan milyarderlerin bazıları bu işten çok kârlı çıkamasa da (borsadaki şirketlerinin değerinin artmaması nedeniyle), bazılarının hisselerinin değerinde milyar dolarları bulan artışlar gerçekleşti.

2012'ye damgasını vuran ise Koç ve Sabancı aileleri oldu. Bu iki holdingte yüksek hisse payına sahip olan aile fertleri, dünyanın en zengin adamı olan Osmanlı Carlos lakabıyla bilinen Meksikalı Carlos Slim Helu'yu bile kıskandıracak servet artışlarına imza attı.

Paralimani.com'un yaptığı hesaplamaya göre 2012 yılında serveti en çok artanlar listesinin zirvesinde Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç bulunuyor. Rahmi Koç, Yapı Kredi, Koç Holding, Arçelik, Tüpraş, Ford Otosan, Tofaş Oto Fabrika, Yapı Kredi Sigorta, Otokar, Aygaz, Tat Konserve gibi grup şirketlerinde hem Koç Holding'teki doğrudan hisseleri hem de grubun çatı şirketi olan Temel Ticaret'teki payları üzerinden sahip olduğu dolaylı hisseler sayesinde 2012'de servetini 2011 yılına göre 1 milyar 828 milyon dolar artırdı.
Rahmi Koç'un servetinde günlük olarak yaşanan artış tam 5 milyon dolar oldu.

Rahmi Koç, ailenin diğer iki ferdi olan Semahat Sevim Arsel ve Suna Kıraç izledi.

Koç Ailesi üyelerini takip eden ilk isim ise inşaat devi Enka'nın patronu Şarık Tara. Her ne kadar işi bir sonraki nesle devretse de Tara, Enka İnşaat'taki payları sayesinde 2012'de servetine 912 milyon dolar ekledi.

Listenin 5'inci sırasında ise 2012'de müthiş bir atakla neredeyse İstanbul'daki tüm jet sosyete yemek ve eğlence mekanlarını ele geçiren Doğuş Holding'in patronu Ferit Şahenk var. Ayhan Şahenk gibi bir başarı sembolünün ardından bayrağı devralan Ferit Şahenk, Şahenk Ailesi'nde başarının genetik olduğunu kanıtlar bir performansla hem kendi servetini hem de ailenin diğer fertlerinin servetini katladı.
Ferit Şahenk'in serveti 2012 yılında 797 milyon dolar arttı.

Ferit Şahenk'i yeni kuşak patronların bir diğer başarılı örneği olan Mustafa Koç izledi. Mustafa Koç, Rahmi Koç'tan devraldığı grup yönetimi bayrağını zirveye taşıdı ve kendi servetiyle beraber babası, kardeşleri ve ailenin diğer fertlerini de ihya etti.

Koç Ailesi'ni izleyen en çarpıcı isim ise Mustafa Latif Topbaş. Topbaş, BİM'deki hisseleri sayesinde servetine 2012'de yarım milyar dolar daha koydu.

Topbaş'ı, Güler Sabancı'nın başarıyla yönettiği Sabancı Grubu'nda hisse sahibi olan aile üyeleri izledi.

2012'de servetini en çok artıran Türk zenginlerin listesini aşağıda sizin için sıraladık. Yazıcı, Özilhan, Ülker, İpek, Karamehmet, Ciner, Torun, Akın, Zorlu, Doğan, Garih, Boyner, Alaton, Eczacıbaşı ailelerinin servet artışlarında da sürprizler var. Bu veriler ise listenin diğer kısmında.

Sürpriz servet artışlarını görmek için tıklayınız




LİSTE NASIL HAZIRLANDI?
Servet artışlarını gösteren liste, borsa şirketlerinin değer artışları baz alınarak hazırlandı. Her bir şirket için hissedarlar tek tek çıkarıldı ve örneğin Koç Holding'te en yüksek hisse payına sahip olan Temel Ticaret'in ortaklık yapısına ulaşılarak kişiler bazında tek tek hisse payları bulundu. Bu payların değer artışı yaşanan şirketteki (örneğimizde Koç Holding) dolaylı payları hesaplanarak, piyasa değerlerinde yaşanan artıştan hangi ismin ne kadar faydalandığı belirlendi. Değer artışı yaşanan her bir şirkette ayrı ayrı yapılan bu hesaplamaların ardından kişilerin tüm şirketlerde ayrı ayrı elde ettiği servet artışları en son aşamada kosnolide edilerek toplam servet artışına ulaşıldı.
Sonraki Haber