Servetlerine servet kattılar!

Küresel zenginlerin servetleri 164 trilyon dolara ulaştı. Boston Consulting Group’un ‘Küresel Servet Raporu’na göre özellikle sermaye piyasalarında gözlemlenen hızlı çıkışlar küresel serveti 1 yılda 18 trilyon dolar yükseltti.

Boston Consulting Group (BCG) her yıl geleneksel olarak hazırladığı Küresel Servet Raporu’nu duyurdu. Raporda yer alan verilere göre 2013’te 146 trilyon dolar olan küresel servet oranı 2014’te yüzde 11.9’luk artışla 164 trilyon dolara yükseldi. BCG milyonerliğe ölçü olarak kişilerin hisse senedi veya tahvil gibi hızla nakde çevrilebilecek varlıklarını dikkate alıyor.

Habertürk' ün haberine göre, Bu hesapta kişilerin sahip oldukları gayrimenkul, şirket payları ve herhangi bir tür taşınabilir malı bulunmuyor. Bir yılda 18 trilyon dolar ile ABD ekonomisinin toplamından da fazla artan küresel servette hızlı çıkışa gerekçe olarak dünya borsalarındaki hareketlilik gösterildi. BCG’den yapılan açıklamada geçen sene kişisel servetlerde gözlemlenen artışın sadece küçük bir kısmının yeni varlık seviyesine işaret ettiği belirtildi.

ASYA’DA SERVET HIZLA BÜYÜYOR

Açıklamada elde edilen kazancın yüzde 73’ünün doğrudan mevcut yatırımların sermaye piyasalarındaki yükseliş sonucunda katlanmasıyla elde edildiği duyuruldu. Araştırmada dikkat çeken bir diğer konu ise oluşan sermayenin kontrolüne yönelik gelişmeye yönelikti. Buna göre 164 trilyon dolarlık küresel servetin yüzde 41’i 15 milyon zengin tarafından kontrol ediliyor.

Mevcut gelişmenin devam etmesi halinde söz konusu zenginlerin 2019’da küresel servetin yüzde 46’sını kontrol etmesi bekleniyor. Servet artışında ise Asya’nın baş döndürücü çıkışı devam diyor. Buna göre geçen sene dünya genelinde yeni milyoner olan 2 milyon kişinin yarısı Çin’den geldi.
Tahminlere göre, Japonya haricinde Asya Pasifik bölgesinde özel finansal servet miktarı 2016 yılında 57 trilyon dolara ulaşarak Kuzey Amerika’yı geçecek
Sonraki Haber