Şimşek: Reform belirsizliği kalkınca toparlanma süreci başlayacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin yeni bir döneme gireceğini belirtti

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Davos'ta Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı. Mehmet Şimşek'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

* Korumacılık dünya ekonomisi için önemli bir tehdit. ABD'de olabilecek korumacılık Türkiye'yi çok etkilemez.

* Batı içine kapanıp korumacılığı gündeme getirirken Çin Devlet Başkanı'nın Davos'ta bunun tam tersi açıklamalarda bulunması gündem oldu.

* Çin'in kendisi çok açık değil. Ama Çin küresel ticaretten en çok nemalanan ülke.

* Türkiye son birkaç yıldır büyük felaketlerin sınırından döndü. Hain darbe girişimi, terör saldırıları Türkiye'nin gündemini etkiledi, dış algısını etkiledi. Türkiye'nin bunu kapatması lazım. Türkiye hızlı bir şekilde yapısal reformalara odaklanacak.

"TÜRKİYE: YÜKSEK DİRENÇ"

* Türkiye'yi bir kelime ile özetleyin derseniz "yüksek direnç" derim. Piyasalarda evet dalgalanmalar var ama bu kadar büyük iç ve dış şoklara başka bir ülke maruz kalsa çok daha olumsuz etkilenirdi.

* Türkiye'de refarandum belirsizliği ortadan kalktıktan sonra, yapısal reformlarla birlikte yeniden cazibe merkezi haline gelecektir.

* Anayasa değişikliği ile ilgili Türkiye'nin önü açılacak. Milletimiz uzun vadeli istikrardan yana tavrını koyacağını düşünüyorum.

* Türkiye geçmişte koalisyonlar nedeniyle iflasın eşiğine geldi. Anayasa iyi tasarlanmış. Sistem küresel normlara uygun dizayn edildi.

* Referandum muhtemelen Nisan ayı başında olacak.

* 2016 gibi zor bir dönemde bile çok reform yaptık. Anayasa değişikliği başlı başına bir reformdur.

* Öğretmenlerimizin yeniden eğitilmesi gerekiyor. Yabancı dil konusunda maalesef iyi değiliz. Bu konuda önemli bir adım atıyoruz. Özel sektöre eğitim alanında ciddi destek veriyoruz.

* Okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmek istiyoruz. Eğitim ile iş dünyasının ihtiyaçlarının paralel olması önemli.

"PİYASALAR AÇISINDAN ORTAKLIK TOZ DUMAN"

* Piyasalar açısından ortalık toz duman. Büyümede yavaşlama geçicidir. Türkiye 2018'den itibaren reformların da etkisiyle yüzde 5 büyüme patikasına oturacaktır.

* Piyasalar bardağın boş tarafına odaklanmış durumda. Bardağın aslında yarıdan fazlası dolu durumda. 2016'daki çabalarımızı başka zaman yapsaydık çok dikkat çekerdik. Türkiye'nin algısının iyileşmesi lazım.

* Bizim bir kur hedefimiz yok. Ama bu kurdaki dalgalanmaları küçümsediğimiz anlamına gelmiyor. Kur açık pozisyonu olanları olumsuz etkiliyor. Bu konuyu çalışıyoruz. Orta ve uzun vadede Türkiye'nin böyle bir sorunla karşı karşıya kalmaması için çok ciddi çabalar var. Önümüzdeki dönemde bu konuda makro ihtiyati adımlar atacağız.

* Kurun enflasyon etkisi de var. Önümüzdeki dönemde vergi yoluyla enflasyonun artmasına izin vermeyeceğiz.

* Merkez Bankası'nın kredibilitesi doğru zamanda doğru adımları atması kritik.

* Son 1 ay içerisinde Fitch ile 2 kere görüştük. Türkiye zor bir dönemden geçti. Maalesef bu durum kredi derecelendirme kuruluşlarının notlarına yansıdı. Tekrar yapısal reformlarla Türkiye'yi cazibe merkezi haline dönüştürürsek zaten kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin notunu artıracaktır.
Sonraki Haber