Tahvil piyasası çöktü!

Günlük 1 milyar işlem yapan bankalar siftahsız kepenk kapatan esnafa döndü! O sorular paranın kanını dondurdu

PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Normal dönemde günlük ortalama 1 milyar liralık işlem hacminin döndüğü tahvil-bono piyasası son 1.5 aydır adeta kurudu. Bankacılar yaklaşık 1.5 aydır tahvil-bono piyasasında günlük işlem haciminin ortalama 15-25 milyon lira arasında gerçekleştiğini belirtirken, 2001 krizi dönemi dahil Hiçbir dönemde bu kadar düşük hacimli bir piyasa görmediklerini belirtiyor. Hazine birimleri bankaların en yoğun olduğu bölümler olarak bilir ve normal dönemde hazine biriminde çalışan bankacılar piyasanın açık olduğu dönemlerde deyim yerindeyse ihtiyaç molası vermeye bile vakit bulamayacak kadar yoğun çalışırlar. Paralimani.com'a konuşan hazineci bankacılar, son 1.5 aydır bu piyasada işlem hacminin kuruması nedeniyle işlerin tersine döndüğünü ve bazı günler bir tek işlem bile yapmadan günü tamamladıklarını belirterek adeta “Siftah yapmadan kepenk kapatan esnafa döndük” diye konuşuyor. Bankacılar, piyasada hacim olmaması nedeniyle yıllık izinlerini bile önceki yıllara göre daha uzun kullandıklarını belirtiyor.
İNCELEME- FAİZ LOBİSİ KORKUSU
Peki günlük ortalama 1 milyar liralık işlem hacminin döndüğü ve bankaların en önemli gelir kalemlerinden bir olan tahvil-bono piyasasındaki kuraklığın nedeni ne? Bankacılara göre piyasanın kurumasının altında 3 önemli neden var. Bunlardan ilki, otoritenin inceleme yapması ve faiz lobisi suçlamasıyla karşı karşıya kalma korkusu. Bilindiği gibi, BDDK geçen ay Merkez Bankası'nın yaptığı dolar satışlarından alım yapan bankalara tek tek yazı göndererek 'ihaleden neden dolar aldın? Gerçekten ihtiyacın var mıydı? Doları kaçtan alıp, müşteriye kaça sattın? Hangi müşteriler için aldın' gibi bir dizi sorular sorarak alışılmadık bir inceleme başlatmıştı. Bu incelemede hazine biriminde çalışan bankacıların telefon konuşması kaydı, email dökümleri gibi bir çok detay da alınmıştı. İşte bütün bu detaylı incelemenin bankacıları ürküttüğü ve tahvil-bono satışı yapması durumunda benzer bir soruşturmadan çekindikleri belirtiliyor.
FAİZLER YÜKSELECEK BEKLENTİSİ
Piyasadaki kuraklığın bir başka nedeni olarak da, bankaların Merkez Bankası'nın faizleri mevcut seviyelerde tutmaya çalışmasının inandırıcı olmadığını düşündüğü ve Merkez'in faizleri yükseltmek zorunda kalacağı beklentisi olduğu belirtiliyor. Merkez'İn faiz artıracağına inanan bankalar elindeki tahvil-bonoyu satmak yerine beklemeyi tercih ediyor. Bu yüzden de özellikle yabancıların satma girişimlerini yerli bankaların eskiden olduğu gibi karşılamadığı belirtiliyor. Bunun yanı sıra tahvil bono faizlerinin çok kısa sürede yüzde 5'lerden 9'a fırlaması da tahvil-bono satışını engelliyor. Çünkü bu seviyeden satış yapmak pek de karlı görünmüyor. İşte bu 3 önemli nedenin tahvil-bono piyasasını kilitlediği ve işlem hacmini kuruttuğu belirtiliyor.
Sonraki Haber