'Tunus'a yatırım yaparız ama Türkiye'ye asla'

Türkiye için büyük tehlike: Finansal kuraklık Türkiye'yi çöl yapabilir!

PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Yukarıdaki sözler, geçtiğimiz dönemde Türkiye'ye hatırı sayılır yatırımlar yapan dünyanın en büyük fon yönetim şirketlerinden birinin merkez yönetimine ait. Ekonomi yönetiminden üst düzey bir yetkilinin paralimani.com'a verdiği bilgiye göre, piyasalarda mayıs ayı ortasında başlayan ve şiddeti azalsa da hala devam eden para çıkışlarının ardından izlenen politikalar sonucunda, uluslarası çok büyük bir fon yönetim şirketi Türkiye ile ilgili bu kararı aldı. Fon'un Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Türkiye sorumlu yöneticisi ile bir davette bir araya geldiklerini anlatan ekonomi yetkilisi, fon yöneticisinin açıklamalarını şöyle aktardı: “Son yaşanan gelişmelerin ardından söz konusu fonun Türkiye yatırımları ile ilgili konuşuyorduk. Fon'un Türk yöneticisi bana fonun tepe yönetiminin 'Tunus ile ilgili bile her türlü projeye ve yatırıma bakarız. Ama Türkiye ile ilgili her hangi bir yatırım ya da projeyi artık asla düşünmüyoruz' dediklerini aktardı”.
FİNANSAL KURAKLIĞA DİKKAT!
Yöneticinin 'Sebebini bilmiyorum ama artık Türkiye'ye yatırım ile ilgili merkez yönetimi ikna edemiyorum' dediğini aktaran ekonomi yetkisili, diğer yabancı yatırımcılardan da benzer eğilimler gözlemlediklerini ve bu durumun her geçen gün risk oluşturduğunu söyledi. ABD Merkez Bankası'nın politika değişikliğiyle yeni bir döneme girileceğini ve dünyada 'finansal kuraklık' oluşacağını kaydeden yetkili, Türkiye'nin söz konusu finansal kuraklıktan etkilenmemesi için ekonomi yönetiminin önemli adımlar atması gerektiğine de dikkat çekti.
FED'in para musluklarını kısacağına yönelik ilk sinyali verdiği 22 Mayıs'tan bu yana 1.5 milyar doları hisse senedi, 3.4 milyar doları bonodan olmak üzere Türkiye'den toplam 4.9 milyar dolarlık para çıkışı yaşandı. Gelişmekte olan diğer ülkelerden de benzer para çıkışları yaşandığı biliniyor. Belli bir süre sonra çıkan likiditenin bir miktarının tekrar gelişmekte olan ülkelere dönüş yapacağını belirten ekonomistler, Türkiye gibi cari açık nedeniyle para ihtiyacı olan bir ülkenin çıkan miktarda parayı geri çekmesi gerektiğinin altını çiziyor. Peki Türkiye giden parayı aynı miktarda geri çekebilecek mi?
YABANCI YATIRIMCININ ALGISI DEĞİŞİYOR
Aslında bu sorunun cevabı haberin başında verilen örnekte var. Türkiye'nin çıkan bu parayı geri dönmeye ikna etmesi gerekiyor. Ancak ekonomistler, yukarıdaki fon örneğinde olduğu gibi dünyada oluşan yeni ekonomik sistemde bu geri dönüşün çok zor olduğunu belirtiyor. Buna neden olarak da başta FED'in para politikası değişikliğini gösteriliyor. Son 5 yıldır devam eden düşük faiz ve bol likidite döneminin sonuna gelindiğini ve yeni bir döneme girildiğine dikkat çeken ekonomistler, hem gelen ekonomik verilerin hem de Merkez Bankası'nın piyasa ile faiz artırımı konusunda inatlaşmasının paranın geri dönüşünü daha da zorlaştıracağına dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra Merkez Bankası döviz ihalesinde bankalara yönelik başlatılan incelemerin ve hem içeride hem de dışarıda yükselen siyasi ortamın da yatırımcıyı ürküttüğü ve durumu daha da zorlaştıracağı belirtiliyor. Zaten uluslararası dev bankaların son dönemde Türkiye ile ilgili yatırımcılarına geçtikleri raporlar da, yabancı yatırımcıların Türkiye algısındaki değişimin en somut göstergesi. Ünlü yatırım bankası Merrill Lynch, Merkez bankası'nın faiz karını beğenmeyerek, Türkiye tavsiyesini 'ılımlı ağırlığını artır'dan 'piyasa ağırlığı' seviyesine düşürdü. Bir başka banka Morgan Stanley ise son raporunda yatırımcısına “Rusya al, Türkiye'den uzak dur” tavsiyesi verdi. Yine Goldman Sachs, CEEMEA Enflasyon Monitörü raporunda, enflasyonun önümüzdeki dönemde Türkiye ve Rusya için endişe kaynağı olabileceğini yazdı. Banka, Türkiye ve Rusya'da kur zayıflıkları ve talep baskılarını yukarı yönlü riskler oluşturduğunu vurguladı. Diğer bankalarda da benzer raporlara rastlamak mümkün. Uzmanlar, tüm dünyada finansal kuraklığa girilen bir dönemde ekonomi yönetiminin atacağı adımlarla, bozulan Türkiye algısını değiştirmesi gerrektiğini vurguluyor.
Sonraki Haber