Uçurumun kıyısında at pazarlığı!

Herkes umutlu ama uzlaşma yok!

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner ile dün yaptığı telefon görüşmesinde, 'mali uçurum'dan kaçınılması için ortaya koyduğu planladığı gelir artırım
hedefini aşağı çekti.

Daha önce yaptığı açıklamada gelecek 10 yılda gelirlerin 1.6 trilyon Dolar artırılmasını öneren Obama, bu önerisini 1.4 trilyon Dolar seviyesine çekti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Boehner'in de Obama'ya karşı teklifi olduğu ifade edildi. Ancak, her iki teklifin detaylarına ilişkin bilgi verilmedi.

BOEHNER'İN SÖZCÜSÜ: KABUL EDİLEMEZ
ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner'in sözcüsü, Başkan Obama'nın 'mali uçurum'dan kaçınılması planındaki gelir arıtırım hedefinde yaptığı indirimin kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Sözcü, Boehner'in Obama'ya yaptığı karşı teklifte Cumhuriyetçilerin gelecek 10 yılda 800 milyar Dolar yeni vergi geliri pozisyonunda önemli değişiklik olmadığını da vurguladı.

BOEHNER: İYİMSERİM
ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner, Başkan Obama ile dün yaptığı telefon görüşmesinde somut bir ilerleme olmadığını ancak, mali uçurumdan kaçınılması konusunda tarafların
yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varacaklarından umutlu olmaya devam ettiğini söyledi.

Boehner konuşmasında Beyaz Saray'ın harcama kesintileri konusunda daha spesifik öneriler ortaya koymasını isterken, Beyaz Saray'ın şu ana kadar ortaya koyduğu gelir artırıcı planların ABD'de problemleri kötüleştireceğini savundu. Boehner, Başkan Obama'yı mali uçurum görüşmeleri konusunda ciddileşmeye çağırdı.

OBAMA: ORTA SINIFI KORUYACAĞIZ
ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner ile sürdürmekte oldukları müzakerelerde 'mali uçurum'dan kaçınılmasını sağlayacak bir anlaşmaya varılabileceği konusunda iyimser olduğunu söyledi. Obama, Cumhuriyetçilerin sadece varlıklı kesimleri korumak için orta sınıfın vergilerin yükselmesine izin vermeyeceklerine oldukça güvendiğini ifade etti.

ABC News'a konuşan Obama, "Bu ülkede, eğer anlaşmaya varırsak ekonomimizin, Amerikan halkının daha iyi olacağının farkında yeterince insan olduğu konusunda iyimser olmaya devam ediyorum" diye konuştu.

Obama, Cumhuriyetçilerin yüksek gelirli Amerikalıları korumak için orta sınıfın vergilerini rehin almayacaklarına oldukça güvendiğini tekrarladı.

ABD SENATOSU LİDERİ: UZLAŞMA HIZLA KONGREDEN GEÇER
ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Harry Reid, mali uçurumdan kaçınılmasını sağlayacak bir yasa tasarısının Noel'den önce Senato'ya gelmesinin oldukça zor olduğunu, ancak mali uçurum konusunda bir uzlaşma olması halinden Kongre'den hızla geçeceğini de ifade etti.

Demokratların, Cumhuriyetçilerin bir anlaşmanın parçası olarak federal bütçede hangi harcama kesintilerinin yapılmasını istediklerini görmeyi beklediklerini ifade eden Reid, Cumhuriyetçi liderler bu detayları ortaya koyana kadar Demokratların kendi yasa tasarılarını ortaya koymayacalarını vurguladı.

Reid, "Cumhuriyetçilerden birşeyler duyana kadar, hiçbir taslak sunmayacağız. Noel'den önce bir uzlaşmanı oldukça zor olmaya başladığını düşünüyorum" diye konuştu.

Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell ise yaptığı açıklamada, Demokratlar'ın güçlü harcama kesintileri önermelerini beklediklerini ifade etti.

PATRONLAR: BİR AN ÖNCE UZLAŞIN
ABD'de aralarında JPMorgan Chase'den Jamie Dimon, Goldman Sachs'dan Lloyd Blankfein'inde olduğu 160 CEO ortak bir açıklama yaparak, Başkan Obama ve Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner'den 'mali uçurum'dan
kaçınılmasını sağlayacak yeni vergi gelirleri ve harcama kesintilerini içerecek bir büçe anlaşması üzerinde uzlaşmalarını istediler.

Business Roundtable çatısı altında ortak bir mektup yayınlayan CEO'lar, bir uzlaşma için Kongre'nin vergileri artırma ya da muafiyetleri azaltmak yoluyla daha fazla gelir elde edilmesini, Obama yönetiminin de daha anlamlı harcama kesintilerini kabul etmeleri gerektiğini ifade ettiler.
Sonraki Haber