Yavru vatandan bankalara milyarder rakip!

Körfez sermayesi, Ruslar derken 20 şubeli bir Forbes zengini de pazara girmeye hazırlanıyor

PARALİMANI.COM/KULİS HABER

Türkiye bankacılık sektöründe hareketlilik tam gaz sürerken başta Körfez Bölgesi olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden yabancı devler Türkiye pazarına girebilmek için adeta her gün BDDK'nın kapısını çalışıyor. Yabancı ilgisinnin bu kadar fazla olduğu Türkiye'ye geçen ağustos ayında 'Yavru Vatan Kıbrıs'tan sessiz sedasız giriş yapan bir isim, önümüzdeki dönemde bankacılık sektörünü hareketlendirmeye hazırlanıyor. Türk bankacılık sektörüne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) giriş yapan isim ise Ada'dan zenginler listesi Forbes 100’e girmeyi başaran tek isim olan Suat Günsel'in Yakındoğu Bank'ı. 12 Şube ile KTTC'nin en büyük bankalarından biri olan (KKTC’deki en büyük bankanın 18şubesi bulunuyor) Yakın Doğu Bank Ağustos 2012'de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (BDDK) temsilcilik açma izni almıştı. İlk temsilcilik ofisini İstanbul'da açan bankanın 1 yıl içinde Türkiye’de 20 şube daha açmayı planladığıöğrenildi.
YAKIN DOĞU BANK 16 YIL ÖNCE KURULDU
İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre, 16 yıl önce kurulan Yakın Doğu Bank, bugün 278 milyon TL’ye ulaşan konsolide aktif büyüklüğü ile KKTC’nin en önemli finansal kuruluşları arasında yer alıyor. Bu rakam Türk bankacılık sektörü için mütevazi görünse de KKTC bankacılık sistemi için için önemli bir büyüklüğe işaret ediyor. Öte yandan bankanın sahibi olan Suat Günsel, 1 milyar dolarlık serveti gözönüne alındığında Türkiye yatırımı için kesenin ağzını iyice açacağı belirtliyor.
Yakın Doğu Bank'ın 200’den fazla çalışanı ve 52 ATM'si bulunuyor.
SERVETİNE EN BÜYÜK KATMA DEĞER TÜRKİYE'DEN OLUR

Türk bankacılık sektörüne hızlı bir giriş yapmayı planlayan Suat Günsel'in servetine en büyük katma değeri de bundan sonraki dönemde bankacılıktan yapması bekleniyor.

Peki kimdir bu Forbes zengini Suat Günsel?

Ülkenin en büyük eğitim kurumu Yakın Doğu Üniversitesi’nin sahibi ve kurucu rektörü olan Suat Günsel, aslında hastane, banka, otel, akaryakıt bayii, plastik ve kablo üretimi gibi Kuzey Kıbrıs’ın ihtiyacı olan her işi yapıyor.

KKTC'den Forbes 100’e girmeyi başaran tek isim olan Günsel, bir milyar dolarlık servetiyle iki yıllık aradan sonra yeniden milyarderler ligine döndü. Günsel’in servetinin önemli bir bölümü Yakın Doğu Üniversitesi’nden ve sahip olduğu hastane, banka, otel, akaryakıt istasyonu, döküm, plastik ve kablo üretim şirketlerinden geliyor.

Suat Günsel, Kuzey Kıbrıs’taki en büyük arazi portföyüne de sahip. Günsel’in Kıbrıs Lefkoşa’da sahip olduğu tek parça arazinin büyüklüğü 3.8 milyon metrekareyi buluyor. Bu arazinin yaklaşık 704 bin metrekarelik bölümü üzerinde Yakındoğu Üniversitesi kampüsü kurulu. Arazinin geri kalanıysa şimdilik boş.

Suat Günsel’in işmodelinin merkezinde sahibi olduğu Yakın Doğu Üniversitesi var. Banka, otel ve diğer tüm şirketlerini üniversitenin ihtiyaçları ve öğrencilere aldıkları eğitim doğrultusunda pratik yapmaları için kurmuş.

KKKTC'Lİ MEMURLARIN MAAŞINI BİLE ÖDEDİ

Günsel, aynı stratejinin bir parçası olarak 2010’da önemli bir hamle yaptı. 200 milyon dolarlık bir yatırımla Kıbrıs’ın tek modern hastanesi olan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ni kurdu. Suat Günsel, Ada’nın en güçlü isimlerinden biri.

Öyle ki zaman zaman mali sıkıntılar yaşayan KKTC Hükümeti bile kimi zaman çareyi Günsel’in kapısını çalmakta buluyor. Hükümet geçen yıl Günsel’in bankasından 15 milyon liralık uzun vadeli bir kredi alarak emekli maaşlarını ödedi.
Sonraki Haber