Yıllık geliri 35 bin dolardan fazla olan kişi 12 milyona yükselecek

Denetim ve danışmanlık şirketi EY, Türkiye’de yıllık geliri 35 bin dolardan çok olan 8 milyon hane sayısının, 2022 yılında 12 milyon haneye yükselmesini bekliyor

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin “Yükselen Piyasalarda Bankacılık: Başarı İçin Yatırım” raporuna göre, Türkiye’de yıllık geliri 35 bin dolardan fazla olan 8 milyon hane sayısının, 2022 yılı itibarıyla 12 milyona yükselmesi bekleniyor.

EY açıklamasına göre şirket, 9 bin bireysel bankacılık müşterisi ve finansal hizmetler alanında önde gelen 50 kurumla bankacılık üzerine bir araştırma yaptı.

Söz konusu araştırmanın bulgularının yer aldığı “Yükselen Piyasalarda Bankacılık: Başarı İçin Yatırım” adlı rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Selim Elhadef, Türkiye’de yıllık geliri 35 bin dolardan fazla olan 8 milyon hane sayısının 2022 itibarıyla 12 milyona yükseleceğini bildirdi.

Kredilerde bozulma olabilir

Raporda, “Kırılgan Beşli” içerisinde yer alan Türkiye ve Güney Afrika, cari işlem açıklarındaki büyüklük ve dış finansmana bağımlılıkları dolayısıyla yatırım çıkışlarının potansiyel merkezi olarak yer aldı.

Türkiye raporda, KOBİ’ler ve tüketici kredilerindeki (kredi kartı dahil) hızlı artışla öne çıktı. Türkiye’deki geri dönmeyen kredilerin oranı yüzde 3’ten az olsa da, parasal sıkılaştırmanın borç alanları baskı altında tutacağı ve kredilerde bozulmalar yaşanabileceği belirtildi.

Raporda, son dönemde Türkiye gibi ülkelerde görülen para çıkışı ve piyasa dalgalanmalarının büyük altyapı projelerinin uzun vadeli finansmanını zorlaştırabileceği yorumları da yapıldı.

4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.158 TL

Türk-İş’in araştırmasına göre, Haziran ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 158 lira, yoksulluk sınırı 3 bin 772 lira oldu. “Açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasına göre, açlık sınırı 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı olarak hesaplanıyor. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise yoksulluk sınırı olarak tanımlanıyor. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.05 artış gösterdi. Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 13.35 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 11.69 olarak hesaplandı. Araştırmaya göre; süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay önemli bir fiyat değişikliği görülmedi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ramazan ayı öncesi et fiyatındaki artış aile bütçesini olumsuz etkiledi. Et ve tavuk ile sakatat ürünlerinin fiyatı aynı kaldı. Bu ay özellikle sebze fiyatındaki gerileme mutfak harcamasına olumlu katkı yaptı. Geçtiğimiz ay 3 lira 14 kuruş olan ortalama sebze fiyatı bu ay 2 lira 78 lira olarak hesaplandı. Meyve fiyatı ise fazla değişmedi ve ortalama 3 lira 67 lira oldu.
Sonraki Haber