ATM’lerde yeni dönem başladı: Hangi şifreler yasaklı listesine alındı?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından ATM dolandırıcılarına karşı yeni önlemler alınmaya devam ediyor. ATM’lerde basit şifre kullanımı sona eriyor. Peki, yeni düzenleme ile hangi şifreler yasaklandı? Şifre değişimi için son tarih ne zaman? İşte detaylar…

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından ATM’de kullanılan basit şifreler nedeniyle ortaya çıkan sorunlara karşı yeni düzenleme yapıldı. Banka kartı ve kredi kartı kullanıcılarının basit şifre kullanımı yasaklanıyor. Dolandırıcı ve hırsızlara karşı önlem almak için harekete geçen BDDK’nin yeni düzenlemesi önümüzdeki haftadan itibaren uygulanmaya başlanacak.

81 İlde Uygulanacak

Kredi kartı ve banka kartlarında yaygın olarak kullanılan basit şifrelerin kullanımı sona eriyor. BDDK’nin yeni düzenlemesi ile kart sahibi vatandaşların zor şifreler oluşturması talep edilecek. 81 ilde uygulanacak olan yeni karar tüm bankaların ATM sistemleri için geçerli olacak. Banka kartı ve kredi kartı sahiplerinin basit şifre kullanması halinde ATM’de otomatik şifre değiştirme uyarısı verilecek. Kart sahiplerinin şifre değiştirmemesi halinde işlem yapması engellenecek.

Hangi Şifreler Yasaklandı?

BBDK’nin açıklamasına göre bankalar ve ATM’lerde kullanılan algoritmalara göre şifre belirlenmesi gerekiyor. Kolay tahmin edilebilir olan 1905, 1907, 1903. 1923, 1453 veya 5353 gibi şifrelerin kullanımı yasaklanacak. Doğum tarihleri, ardışık sayılar veya kolay sayı kombinasyonları da şifre olarak kullanılamayacak. Kart şifrelerinin tahmin edilebilir olmayacak şekilde belirlenmesi istenecek. ATM algoritmasına göre şifrenin zayıf olarak değerlendirilmesine göre yeniden şifre belirlenmesi talep edilecek.

QR İşlemleri Güvenli mi?

Mobil bankacılık hizmetlerinin yaygın bir şekilde kullanılması ile birlikte QR kod sistemi devreye girdi. Kredi kartı veya banka kartı taşımadan ödemelerin QR kodla yapılması sağlandı. Fiziksel olarak yanında kart taşımak istemeyen vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği QR kod ile ödeme yönteminin güvenilirliği de sorgulanır hale geldi. Bankalar tarafından yapılan açıklamada QR kod ile yapılan işlemlerin yüksek güvenlik standartlarına uygun olduğu belirtildi.

Sonraki Haber