Borsada ralli devam eder mi?

Yabancı yatırımcı rüzgârıyla Borsa İstanbul’da ralli devam ediyor. BIST 100 Endeksi TL bazında 105.175 ile yeni bir rekor kırdı. 120 bin hedefine yaklaşıldıkça kâr satışları artabilir.

Borsa İstanbul 100 bin seviyesinin üzerindeki hareketini sürdürüyor. Hisse senetleri son bir haftada ortalama yüzde 5 değer kazandı. Yükseliş endeks hisseleriyle gerçekleşiyor. BIST 30 Endeksi son bir haftada yüzde 5.42 oranında değer kazanırken BIST 50 Endeksi’nin getirisi yüzde 5.27 seviyesinde gerçekleşti. Son bir haftada yıllık faizin de üzerinde kazandıran hisse senetlerinin hareketleri gözleniyor.

Metal ana, kimya, ulaştırma ve banka sektörlerinde yaşanan yükselişler yüzde 5’in üzerinde. Son bir haftada metal ana sektöründe yer alan hisseler ortalama yüzde 6.49, kimya sektörü hisseleri yüze 6.16 oranında değer kazandı. Ulaştırma sektöründeki değer artışı yüzde 5.70, metal eşya sektörü hisselerindeki yükseliş de yüzde 5.51 seviyesinde gerçekleşti.

İskonto azalıyor

Temel olarak hisse senetlerine bakıldığında BIST 100 hisselerinin değerleme oranlarında beş yıllık ortalamalara gelmeye başladığı gözlenmekte. Değerleme oranlarının ortalamalara yaklaşması hisse senetlerinin hedef fiyat değerleri ile cari fiyatlar arasındaki iskontonun azalmasına yol açıyor. Bu da ilerleyen süreçte hisselerde satış baskısının daha fazla öne çıkabileceği anlamına geliyor. Mevcut durumda yatırımcıların hedef fiyatları ve satış noktalarını belirlemeleri ve bu hedeflere göre işlem yapmaları kârdan zarar etmelerini engelleyeceği gibi olası zararları da minimize edecektir.

Alınacak yol var

Yatırım kuruluşlarının değerlendirmelerine bakıldığında borsa İstanbul’da yükselişte hâlâ alınacak yol var. Bunun ana nedenlerinden birisi küresel risk iştahının devam etmesi olarak gösterilmekte. Risk iştahı gerçekten de yüksek. Para hisse senetlerine akmaya devam ediyor. Dünya borsalarının değeri 76.3 trilyon dolar ile tarihi zirveye ulaştı. Borsaların değeri küresel milli geliri de aşmış durumda.

Güçlü para girişinin yaşandığı bir konjonktürde Borsa İstanbul’un kısa vadede hedef fiyat beklentileri 105.000 - 110.000 bandına yükseldi. Teknik olarak güçlü direnç ve hedef seviyesi de 120.000’de bulunuyor. Yatırım kuruluşlarının genel beklentileri ise 110 binde.

Şirketlerin yatırım ve büyüme hikayeleri, gelişmekte olan ülkelere göre hisse senetlerinde iskontonun devam etmesi, dolar bazında hisse senetlerinin yükselişinin daha başlarında olması, Borsa İstanbul’da çıkışın devam edeceğine dair beklentiyi güçlendiriyor. Ancak tedirginlik de yok değil, Araştırma uzmanları gelinen seviyeleri Borsa İstanbul’un gerçek potansiyelini tam olarak yansıtmadığını ve yukarı yönlü potansiyelin bulunduğunu dile getirseler de son dönemdeki yükselişin ardından zaman zaman sert sayılabilecek düzeltmelerin gelebileceği dile getirilmekte. Bu nedenle endeksteki güçlü yükseliş momentumu devam ettiği sürece trendden kopulmaması gerektiği ancak olası bir düzeltmeye karşı da mutlaka bir “stop loss” stratejisi oluşturulması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Bankalar öncü oldu

Borsada göz kamaştıran yükselişte banka hisselerinin öncü olduğunu görüyoruz. Milliyet'in haberine göre, Halkbank hissesi son bir hafta içerisinde yüzde 8.57 değer kazanırken Finansbank yüzde 7.39 yükseldi. Vakıfbank’ın son bir haftadaki getirisi yüzde 7.28 oldu. Bankalardaki bu güçlü çıkış endeksi sürüklemeye devam ediyor. Banka hisseleri son bir haftadır yaşadıkları yükselişe ve yılbaşından bu yana yaptıkları prime rağmen henüz 2000 yılındaki dolar bazındaki zirvenin bile uzağında bulunuyorlar. Sektördeki hisselerde hızlı çıkışlar sonrası kâr satışları gözlense de yükseliş trendi korunuyor.

Yabancı payında istikrarlı artış

Borsadaki yabancı payı istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Son bir haftadaki verilere bakıldığında yabancı alımlarının sürdüğü ve yabancı payının yüzde 65.61 seviyesine yükseldiği görülüyor. 10 Temmuz’da 65.45 olan borsadaki yabancı payı 12 Temmuz’da yüzde 65.59’a, 14 Temmuz’da da yüzde 65.61’e çıktı. Haftanın ilk günü borsaya 1000 lira yatıranların birikimi hafta sonunda 1050 liraya çıktı. Yabancı paylarındaki değişim borsanın bundan sonraki seyrini izleme açısından da önemli bir gösterge. Piyasanın yüzde 65’inden fazlasını ellerinde bulunduran yabancıların yüzde bir oranındaki değişimleri dahi fiyatlar üzerinde dalgalanmalara yol açabiliyor.

Yüksekten uçuyorlar!

Havayolu şirketleri borsadaki rallide önden koşuyor. Yılbaşından bu yana ulaştırma sektörü endeksindeki yükseliş yüzde 66 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi’ndeki değer artışı yüzde 34.60 oldu. Havayolu şirketlerinin performansı borsadaki getirinin iki katını buldu. Bunda sektörün dev kuruluşu Türk Hava Yolları’nın (THY) etkisi büyük. Türk Hava Yolları 3.4 milyar dolarlık piyasa değeri ile sektörün öncü şirketi. THY hissesi yılbaşından bu yana yüzde 76.25 değer kazandı. Mart ayından sonra yabancıların alım yapmaya başlamaları hissenin fiyatını yukarı çekti.

Yabancı yatırımcı hissenin zirve yaptığı 2015 yılından itibaren satış ağırlıklı işlemlerde bulundu. 2015’te 427 milyon dolar, 2016’da ise gerçekleştirilen 524 milyon dolar satışla birlikte hisse son iki yıl içerisinde dip seviyelere geriledi. Ancak bu yılın ilk yarısındaki 289 milyon 751 bin dolar tutarındaki net alımlar hissedeki yükselişi de beraberinde getirdi ve dolar bazında 2,48’e yükseldi. Yaşanan çıkışa rağmen hissenin 6 Ocak 2015 günü zirve yaptığı 4.36 doların hâlâ gerisinde. Hisse dolar bazında 2015 yılındaki tepe noktasının yüzde 43 gerisinde bulunuyor.
Sonraki Haber