Ehliyet sınavı kuralları değiştirildi: Sürücü belgesi almak kolay olmayacak!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ehliyet sınavı yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapıldı. Yeni dönemde ehliyet almak daha zor hale gelecek. Sürücü adayları ehliyet sınavında daha kapsamlı şekilde değerlendirilecek. İşte detaylar…

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ehliyet sınavı yönetmeliğinde yeni düzenlemeler yapıldı. 2024 Temmuz ayında ehliyet sınavı yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni ehliyet sınavı yönetmeliği kapsamında ehliyet kurslarında önemli değişikliklere gidilmesine karar verildi. Trafik güvenliğini sağlamak için sürücü belgesi almak daha zor hale getirildi. Sürücü adaylarının ehliyet alabilmesi için ehliyet sınavında daha fazla aşamayı başarılı şekilde geçmesi gerekiyor. Köklü değişikliklerin yapıldığı ehliyet sınavı yönetmenliğinde sınav süresinin uzatılması kararı yer alıyor.

Ehliyet Sınavında Köklü Değişiklik

Yeni ehliyet sınavı yönetmeliğinde sınav süresinin artırılmasına karar verildi. Sürücü adayları 40 dakikalık sınavlarda değerlendirilecek. Yazılı sınavda değişiklik yapılmazken; direksiyon sınavının şartları zorlaştırıldı. Sürücü adaylarının direksiyon sınavında daha detaylı şekilde değerlendirilecek. Ayrıca, sınavlarda güzergahlar kura çekimine göre yapılacak. Adayların, önceden belirli güzergahlar da sınava girmesi engellenecek. Sürücü adayları akan trafikteki performanslarına göre değerlendirilecek. Yeni ehliyet düzenlemesinde adaylara u dönüşü zorunluluğu da getirilecek. U dönüşünü başarılı bir şekilde gerçekleştiremeyen ve direksiyon hakimiyeti yetersiz olan adaylar sınavlardan geçemeyecek.

Dublör Kullanımına Karşı Sert Önlemler

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni ehliyet sınavı yönetmeliğinde dublör kullanımına karşı da sert önlemler alındı. Ehliyet sınavında başarılı olamayan adayların dublör kullanması engellenecek. Sürücü kursuna kaydolan adayın güncel fotoğrafları sisteme yüklenecek. Engelli sürücü adayları içinse sınava özel araçlarıyla katılma hakkı tanındı. Engelli sürücü adaylarının daha kolay şekilde ehliyet alması sağlanacak. Yeni ehliyet sınavı yönetmeliğinin üç ay içerisinde yürürlüğe girerek uygulanması bekleniyor.

Sonraki Haber