Engelliye evde bakım maaşı için 967 liralık gelir kriterine dikkat!
Bakıma muhtaç engelli yakınları için ödenen aylık bin 85 liralık evde bakım maaşı, yüz binlerce aile için kurtarıcı olurken, aylık kişi başı 847 liraya kadar gelir kriteri, yeni yılda 967 liraya çıktı. Bu nedenle geliri artanların maaşını kestirmesi zorunlu. Aksi takdirde fazladan alınan paranın faiziyle birlikte iadesi istenir.
Devlet, bakıma muhtaç ve yoksul durumdaki 600 bine yakın vatandaşa yardım amacıyla yılda 5-6 milyar lira dolayında kaynak aktarıyor. Evde bakım maaşından yararlanabilmek için en az yüzde 50 engelli raporu bulunması ve raporda “ağır özürlü” olduğunun belirtilmesi, engelli bireyin kişisel bakımını tek başına karşılayamaması zorunlu.
Gazete Habertürk'ten Ahmet Kıvanç ve Tahsin Akça'nın haberlerine göre, ağır hastalık nedeniyle yaşamını başkalarının yardımıyla sürdürenler de bu kapsamda değerlendiriliyor. Bu kriterlerin yanı sıra gelir kriterinin de yerine getirilmesi gerekiyor. Evde bakım maaşı bağlatılabilmesi için her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınarak hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin net asgari ücretin 2/3’ünden az olması zorunlu. Net asgari ücretin hesabı, asgari geçim indirimi düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden yapılıyor.
MAAŞ BAĞLATMA HAKKINIZ DOĞABİLİR
2017 yılında hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri 847.17 liranın üzerinde olanların evde bakım maaşı başvuruları reddedildi. Ocak ayında asgari ücretteki yüzde 14’lük artışla gelir kriteri 967.27 liraya yükseldi.
Geçen yıl yaptığı başvuruda hane içinde fert başına gelir 847.17 liranın üzerinde çıktığı için evde bakım maaşı bağlatamayanların gelir seviyesi bu rakamlara yakın ise ocak ayından itibaren artan asgari ücret dolayısıyla yeniden gelir testi yaptırmaları yararlı olabilir. Yapılacak test sonucunda kişi başına gelirleri 967 liranın altında kalanlara evde bakım maaşı bağlanabilir.
BAKIM MERKEZİNDE DE BAKIM YAPILABİLİR
Evde bakım maaşı, yoksulluk durumu devam ettiği sürece ödeniyor. Bu nedenle, yıl içinde kişi başına gelir 967.27 lira ve üzerine çıktığında evde bakım maaşının kestirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde fazladan alınan paranın faiziyle birlikte iadesi istenir.
Örneğin beş kişilik bir aile için yapılan hesaplamada kişi başına gelir 840 lira olduğu için geçen yıl maaş bağlandığını varsayalım. Bu ailenin herhangi bir işte çalışmayan çocuklarından biri evlenerek ayrılırsa, hane içinde kişi başına gelir artacağından maaşın kestirilmesi zorunluluğu doğar. Bakım maaşı engelliye bizzat bakan akrabaya ödeniyor. Komşu ya da dışarıdan birine bakım maaşı verilmiyor. Bakıma muhtaç engellilerin özel bakım merkezlerinde bakımı da mümkün. Bu durumda bakım merkezine ödenmek üzere aylık 2 bin 171 lira ödenir.
DUL VE YETİM AYLIĞINDA ALT SINIR GİDEREK DÜŞÜYOR
Ölen sigortalıların hak sahiplerine, halk arasında dul ve yetim aylığı olarak adlandırılan ölüm aylığı bağlanıyor. 1999 ve 2008 yıllarında sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişiklikler dolayısıyla ölüm gelir ve aylıklarında alt sınırlar giderek azalıyor. 2018’de alt sınır 1.509 lira belirlendi.
1 Ekim 2008'den önce bağlanan ölüm geliri ve aylıkları bu tarihten sonra ölenlerin hak sahiplerine bağlanan dul yetim aylıklarında 2018'de uygulanacak alt sınır:
1 Ekim 2008’den sonra ölen sigortalının sadece 2000 yılından sonra hizmetlerinin bulunması halinde hak sahiplerine bağlanan dul ve yetim aylıklarında 2018’de uygulanacak alt sınır:
EMEKLİYE YÜZDE 5 EK ÖDEME İÇİN BİN 18 TL KRİTERİ
Kaldırılan vergi iadesinin yerine emeklilere her ay "ek ödeme" veriliyor. Ek ödemenin miktarı esas olarak aylığın yüzde 4'ü tutarında. Her yıl belirlenen tutarın altındaki emekli aylıklarında ise bu oran yüzde 5 olarak uygulanıyor. 2018 yılı için emekli aylığı bin 18.02 TL ve daha az olanlara yüzde 5 oranında ek ödeme yapılacak.
BELEDİYE BAŞKANI İÇİN 2 BİN 605 TL MAKAM TAZMİNATI
Belediye başkanlarına, normal çalışmalarından dolayı hak ettikleri emekli aylıklarına ilave olarak makam, temsil ve görev tazminatı ödeniyor. Büyükşehir belediye başkanlarına bu yılın ilk yarısında 2 bin 605.20 TL; il belediye başkanlarına 2 bin 279.55 TL; ilçe ve ilk kademe belediye başkanlarına bin 302.40 TL; belde belediye başkanlarına da 976.96 TL tutarında aylık tazminat ödenecek.
STATÜYE GÖRE ÖLÜM YARDIMI
Yasaya göre, görevdeki milletvekillerinin vefatı durumunda ailesine en yüksek devlet memuru aylığının 12 katı tutarında ölüm yardımı yapılıyor. Buna göre, görevde iken vefat eden milletvekilleri için 2018'in ilk yarısında 12 bin 374.76 lira ölüm yardımı yapılacak. Aktif görevde olmayan eski milletvekillerine ise bunun yarısı düzeyinde, 6 bin 187.38 lira ölüm yardımı yapılacak. Devlet memurları için en yüksek devlet memuru aylığının iki katı tutarında; 2 bin 62.46 lira ölüm yardımı ödenecek.
Ölüm yardımları, devlet memurunun sağlığında bildirdiği kişiye; bildirdiği bir kişi yoksa eşine ve çocuklarına, bunların da olmaması halinde ana ve babasına, onlar da yoksa kardeşlerine ödenir. Emekli memurun ölümü halinde ise bir aylık emekli aylığı tutarında ölüm yardımı yapılır. 4/a (işçi) ve 4/b (BAĞ-KUR) statüsündeki kişiler iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ya da sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken ya da en az 360 gün prim bildirilmiş olup da öldüğünde ölen kişilerin hak sahiplerine ölüm yardımı yapılıyor. 4/a ve 4/b'liler için 2018'de yapılacak ölüm yardımı 595 lira olarak belirlendi.
YURTDIŞINA GÖTÜRÜLEN İŞÇİLERDE PRİM TAVAN
Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen Türk müteahhitleri tarafından yurtdışına götürülen işçilerin sosyal güvenlik primleri asgari ücret ile asgari ücretin üç katı arasındaki tutar üzerinden ödeniyor. Yurtdışına bu şekilde götürülen işçiler için 2018 yılında aylık 2 bin 29.50 lira ile 6 bin 88.50 lira arasında değişen tutarlar üzerinden prim yatırılacak..
İŞÇİ VE BAĞ-KUR'LUYA 149 TL EMZİRME PARASI
İşçi ve Bağ-Kur statüsünde çalışan kadınlar ile sigortalı olmayan karısı doğum yapan erkeğe ödenen emzirme yardımı 133 liradan 149 liraya çıkarıldı. Emzirme ödeneğinden yararlanmak için çocuğun yaşamasının yanı sıra doğumdan önceki bir yılda en az 120 gün prim yatırılması zorunlu. Devlet memurlarına emzirme ödeneği verilmiyor.
15 TEMMUZ MALULÜNE 2.901 TL BAKIM ÜCRETİ
15 Temmuz darbe girişiminden dolayı vazife malullüğü aylığı bağlananlardan başkasının yardım ve desteği olmadan yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olanlara 2018 yılı için 2 bin 901.82 lira bakım ücreti ödenecek.