İmalat siparişleri 8 ayın zirvesinde

Üretimin ve imalatın nabzını tutan İSO Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi 8 ayın zirvesine çıktı. Türkiye İmalat PMI martta en yüksek düzeyi olan 47,2’ye ulaştı. En hızlı düşüş ise kimyada oldu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Türkiye ve İstanbul İmalat PMI anketlerinin Mart 2019 sonuçları açıklandı. Buna göre, eşik değer olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçları, İSO Türkiye İmalat PMI'nın martta 47,2 ile Temmuz 2018'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını ortaya koydu. Endeks, şubat ayında 46,4 düzeyinde gerçekleşmişti.

TALEPTE İYİLEŞME VAR

Faaliyet koşulları son bir yıl boyunca aylık bazda yavaşlamasına rağmen, yavaşlama hızı söz konusu dönemin ortalamasına göre ılımlı kaldı. Bazı anket katılımcılarının talepte iyileşme görmesine bağlı olarak üretimdeki yavaşlama son 8 ayın en düşük hızında gerçekleşti. Öte yandan zorlu piyasa koşulları devam etti ve yeni siparişlerin yavaşlamasına yol açtı. Yeni ihracat siparişlerinde de yavaşlama görülürken firmalar özellikle Avrupa pazarında zayıflık yaşandığını belirtti.

İSTİHDAM DÜŞÜŞÜ MİNİMUMA GERİLEDİ

Üretime benzer şekilde istihdam düzeyi de son 8 ayın en düşük hızında geriledi. Birikmiş işlerde Şubat 2018'den beri en ılımlı azalma gerçekleşirken, bu durum sektörde kapasite baskısının yeniden başladığı yönünde sinyaller verdi. Girdi maliyetleri enflasyonu ilk çeyreğin sonunda artış kaydetti. Anket katılımcıları bu durumun büyük ölçüde Türk lirasında son yaşanan zayıflamadan kaynaklandığını bildirdi. Nihai ürün fiyatları ise üst üste ikinci ay arttı ve bu artış şubat ayına göre ivme kazandı. Bununla birlikte girdi maliyetlerinde olduğu gibi nihai ürün fiyatlarında da enflasyon görece ılımlı seyrini korudu.

MALİYET ENFLASYONU ARTTI

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI, martta 46,6 ile bir önceki aya yakın bir seyir izleyerek, İstanbul imalat sektöründe belirgin yavaşlamanın sürdüğüne işaret etti. Üretimde son 8 ayın en ılımlı yavaşlaması gözlenirken istihdamdaki düşüşün oldukça sınırlı gerçekleşmesi, iyileşmeye yönelik kimi sinyallerin olduğunu gösterdi. Maliyet enflasyonundaki artışın yansıması olarak nihai ürün fiyatları son 4 ayda ilk kez arttı. Ancak hem girdi hem de nihai ürün fiyatlarındaki artışlar, 2018'deki düzeylerin belirgin şekilde altında gerçekleşti. İstanbul imalatçılarının yeni siparişleri de mart ayında yavaşlama gösterirken, bu yavaşlama 2019 başından beri en yüksek hızda kaydedildi. Yeni ihracat siparişlerindeki ivme kaybı toplam yeni siparişlerdekine kıyasla çok daha hafif çapta gerçekleşti.
Sonraki Haber