LYS sınavında öğrenciler ter döktü, emekli imam ailelerine hayat dersi verdi!

LYS - 4 sınavı ÖSYM tarafından yapıldı. İzmir'de çocuğunu sınava getiren emekli imam, çocuklarını bekleyen ailelerin 'dua et' çağrısına, 'önce fiili dersimizi yapalım , dersimize çalışalım, sonra dua edelim' yanıtını verdi

LYS sınav serisinin sosyal bilimler sınavından oluşan LYS-4 ayağı bugün yapıldı. Matematik sınavından oluşan LYS-1 ise yarın gerçekleşecek.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) bugün tamamlanan LYS-4 ve yarın yapılacak LYS-1 oturumlarının soru ve cevapları yarın yayımlanacak.
ÖSYM Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, bugün tamamlanan LYS-4 sosyal bilimler sınavı ile yarın yapılacak LYS-1 matematik sınavının soru ve cevapları, LYS-1'in tamamlanmasından 2 saat sonra ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlanacak.
Bu arada sınavın soru ve cevaplarının basın ile paylaşılmayacağı, soruların telif hakkının ÖSYM'ye ait olduğu ve ÖSYM'nin yazılı izni olmadan soruların görsel ve işitsel ortamda kullanılmayacağı bildirildi.

517 bin LYS başvurusu
Öğrenciler yıl boyu hazırlandığı LYS sınavında terlerken aileleri ise dışarıda sıcakta onları beklerken dua okudu.
Mardin'de üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) Sosyal Bilimler oturumu sona erdi.
Öğrenciler sınavın yapılacağı binalara gelirken veliler de çocuklarına destek olmak için yerleşkenin önünde bekledi. Bazı aileler, çocukları için dua okudu.
Türkiye'de 81 il merkeziyle Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan sınava, 517 bin 12 aday başvuru yaptı. Tek oturumda uygulanan sınav 135 dakika sürdü. Mardin'de sınava çoğunluğu Nusaybin ilçesinden gelen terör mağduru yaklaşık 4 bin öğrenci de sınav heyecanı yaşadı.
Sınava giren Nusaybinli öğrenci Nazım Öger, sınavda tarih ve coğrafyanın iyi geçtiğini, felsefenin kendilerini zorladığını kaydetti.
Sınava iyi hazırlanamadığını aktaran Öger, "Şu anda Kızıltepe ilçesinde kalıyoruz. 2-3 aile bir evde kalıyoruz. Hiç çalışamadık. Yarın da sınava gireceğiz. İnşallah iyi bir yer gelir." dedi.

41 yaşında LYS maratonu
Ankara Gazi Üniversitesi Hazır Giyim Öğretmenliği mezunu 41 yaşındaki Halime Özsoy ise okuduğu bölümde az atama yapıldığı için yıllarca atanamadığını söyledi.
Özsoy, 16 yıldır atanmak için beklediğini aktararak, "Ben yıllardır öğretmenlik sevdası ile savaşıyorum. 1996 yılında girmiştim üniversiteye. Okulumu bitirdim. Okulu bitireli 16 yıl oldu. Öğretmen olmak istiyorum. Bu sevdamdan vazgeçemiyorum ve vazgeçmeyeceğim de. Geçici olarak İstanbul ve Mardin'de sınıf öğretmenliği yaptım. Sınava yeniden girdim. Sınavım da güzel geçti ama ben çocuklarla nasıl okuyacağım." dedi.
Halime Özsoy'un 11 yaşındaki oğlu Oktay Özsoy ise annesinin sınava girdiğini ve kazanacağını düşündüklerini belirterek, "Annemin iyi bir öğretmen olup bize istediğimizi almasını istiyorum." diye konuştu.
Torununu sınava getirdiğini belirten Halef Sunca da torununun çok çalıştığını ve başarı beklediklerini ifade etti. Sunca, "Allah Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, devletimize zeval vermesin, başımızdan eksik etmesin. Allah yar ve yardımcıları olsun." ifadelerini kullandı.

Çocuklarını yağmurun altında beklediler
Erzurum'da Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-4 Sosyal Bilimler sınavına giren adaylar sınavda ter dökerken, aileleri de çocuklarını sağanak yağmur altında bekledi.
Erzurum'da sabah saatlerinden itibaren sınavların yapılacağı merkezlere giden adaylar, giriş kapılarında yapılan polis aramasının ardından içeriye alındı. Çocuklarıyla birlikte sınav merkezlerine gelen aileler de çocukları içeride ter dökerken dışarıdaki sağanak yağmurda beklediler. Kimi aileler endişe içinde beklerken bazılarının rahat tavırları dikkat çekti. Sağanak yağmurun etkisini artırmasıyla dışarıda bekleyen ailelerden bazıları önceden getirdikleri şemsiyelerle önlem alırken, bazıları da ağaç ve binaların saçak altlarında çocuklarının sınavdan çıkmasını beklediler. Yağmurdan korunmak için farklı yöntemlere başvuranlar dikkat çekti.
Bir otomobilin bagaj kapağını açarak altında yağmurdan korunan veliler ilginç görüntüler oluşturdu. 12:30'dan itibaren sınav salonlarından çıkan öğrencilerin büyük çoğunluğu sınavın kolay geçtiğini belirttiler.

Antalya'da 35 derecede LYS stresi
Antalya'da Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) giren öğrenciler sorular, dışarıda heyecanla bekleyen aileleri ise bunaltıcı sıcak nedeniyle ter döktü.
Üniversiteye girişte ikinci basamak olan LYS'nin, Sosyal Bilimler Oturumu bugün yapıldı. Saat 10.00'da başlayan sınavda öğrencilere 2 saat 15 dakika sürev verildi. Öğrenciler içeride sorular nedeniyle ter dökerken, dışarıda bekleyen aileler ise 35 dereceye ulaşan sıcaklık nedeniyle ter döktü. Velilerin bazıları gazete okuyarak vakit geçirirken, bazıları da ellerindeki kitaplardan dua ve Kur'an-ı Kerim'den ayetler okudu. Heyecanlı olduklarını söyleyen aileler çocuklarının geleceklerini belirleyecek sınavda başarılı olabilmeleri için dua ettiklerini söyledi.
Bazı aileler ise çocuklarının sınava ikinci kez girmesi nedeniyle heyecanı atlattıklarını ifade etti.
Kimliğini unutan kızın LYS dramı
LYS sınavına girecek öğrenciler sabah erken saatlerde Kafkas Üniversitesi'ne gelerek beklemeye başladılar. Saat 09.00'dan sonra güvenlik güçleri öğrencileri üzerlerini arayarak ve gerekli kimlik kontrolleri yaparak içeriye aldılar. Bir kız öğrenci ise kimliği getirmediği için sınava alınmadı. Kız öğrenci vatandaşlardan telefon alarak ailesini aradı. Kimlik kartının getirilmesi isteyen kız öğrencinin kimliği getirilmedi. Yaklaşık bir saat ailesini bekleyen kız öğrenci sınav başladıktan sonra gözyaşları arasında KAÜ yerleşkesinden ayrıldı.
Öte yandan çocuklarını sınava getiren alilerin dışarıda heyecanla sınav sonunu beklemeye başladı. Bazı aliler ise çocukları için dua etti.

Manisa'da 7 bin 184 öğrenci LYS'ye girdi
Manisa'da üniversite sınavına girecek öğrenciler, aileleriyle birlikte yaklaşık 1 saat önceden sınav merkezlerinin önüne geldi. Yüzük, gözlük, peçete, cüzdan, bileklik gibi eşyaların alınmadığı sınavda polisler, öğrencileri arayarak sınav salonlarına aldı. Yaklaşık 45 dakika önce başlayan güvenlik kontrolünde bazı öğrenciler, kimliğini ve sınav giriş belgesini unuttu. Sınava alınmayan öğrenciler açık olan nüfus müdürlüklerine gönderilerek nüfus kayıt örneği alındı. Güvenlik kontrolü sırasında plastik su şişelerin üzerinde bulunan etiketler, gözlük ve bileklikler polisler tarafından çıkarıldı. Sınav salonlarına öğrencilerin alınmasıyla birlikte aileler de okul dışında beklemeye başladı. Bazı aileler çocuklarının sınavının güzel geçmesi için Kuran Yasin okudu, dua etti.
Manisa'da 7 bin 184 öğrenci sınava girdi. Bunların arasında 13 hükümlü ve 21 engelli de yer aldı.


İzmir'de sıkı önlem
İZMİR'de üniversite adayları, tüm Türkiye'de olduğu gibi LYS 4 Sosyal Bilimler sınavına girdi. İstedikleri üniversiteye girebilmek için sınav salonunda terk döken öğrencilere, manevi destek sağlaması için aileler dışarıda Kuran'dan ayetler okudu. Kendi kızı da sınava giren emekli imam Cevat Uz, dua edilmesi konusunda, "Önce fiili duamızı yapacağız yani derslerimize çalışacağız. Elbette Kuran okunmalı, sevaptır zaten ama bir tarlayı sürmeden, tohum ekmeden sulamadan bakım yapmadan sadece dua etmekle buğday çıkar mı? O zaman herkes öyle yapardı" dedi.
LYS 4 Sosyal Bilimler, saat 10.00'da belirlenen sınav merkezlerinde başladı. Tek oturumda yapılacak sınav 135 dakika sürecek, öğrenciler de tarih, coğrafya 2, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden soruları cevaplandıracak. 517 bin 12 kişinin başvurduğu bu sınavdan önce aile ve öğrenciler, sınav merkezlerine zamanında yetişme telaşına girdi. Sınav yapılacak okulların önlerinde uzun araç kuyrukları oluştu. Bazı öğrenciler, araçlardan inip yaya olarak okullara ulaşmak zorunda kaldı.
Saat 09.30'dan itibaren de öğrenciler sınav merkezlerindeki sınıflara alınmaya başlandı. Gerekli belgeleri tek tek inceleyen görevliler, ayrıca yasak olduğu önceden açıklanan aksesuarlar ile elektronik malzemelerin de içeriye alınmasına izin vermedi. Bazı öğrenciler evraklarındaki eksikliklerden dolayı sınava girme haklarını kaybettiği için geri dönmek zorunda kaldı. Saat 10.00'da sınavın başlamasından sonra ise, görevliler, aileleri çocukları için sessiz olmaları konusunda uyardı.

'Dua et' denen imam: Önce derslerimize çalışacağız, sonra dua edeceğiz
Sınavın başlamasından sonra öğrenciler soruları çözmek adına terk döktü. Kendilerini dışarıda bekleyen aileleri ise heyecan yaşadı. Bazı aileler, yanlarında getirdikleri Kuran-ı Kerim'den ayetler ile Yasin suresini okudu. Bu duruma yaklaşık 2.5 saat süren yolculuktan sonra sınava kızını getiren emekli imam Cevat Uz'dan farklı bir yaklaşım geldi. Selçuk İlçesi'nde sınav merkezi olmadığı için toplu taşıma araçlarıyla yorucu bir yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını, kızı Ayşe Nur Uz'un etkilenmemesi için çabaladıklarını anlatan Cevat Uz, velilerin sınav süresinde dua etmeleri konusunda şöyle dedi:
"Kuran'ı Kerim okumak her şeyden önce sevap zaten. Dua etmek iyidir, ancak önce fiili duamızı yapacağız, yani derslerimize çalışacağız. Öğrencilik görevlerimizi yerine getireceğiz. Bir tarlayı sürmeden, tohum ekmeden, sulamadan, bakım yapmadan sadece dua etmekle buğday çıkar mı? O zaman herkes öyle yapardı. Onun için fiili duayı yaptıktan sonra 'Allahım ben görevimi yerine getirdim, çalıştım, bana yardım et' diye dua etmeli."


Kilisli öğrenciler LYS'ye Gaziantep'te girdi
Suriye tarafından atılan katyuşa roketatar mermileri nedeniyle ÖSYM tarafından yapılan değişiklikle, LYS'ye girecek öğrenciler bu sabah Kilis'ten minibüslerle Gaziantep'e taşındı.
Kilis'in roketli saldırının hedefinde olması üzerine ÖSYM, LYS sınavlarının Kilis yerine Gaziantep'te yapılmasını kararlaştırdı. Bugün sınava girecek öğrenciler, sabah erken saatlerde toplandıkları Cumhuriyet Meydanı'ndan Kilis Belediyesi tarafından tahsis edilen minibüslerle Gaziantep'e taşındı. Bu hafta ve önümüzdeki hafta yaklaşık 3 bin öğrencinin sınava katılmak için Gaziantep'e taşınacağı öğrenilirken, bazı veliler de bu yolculukta çocuklarını yalnız bırakmadı.
Belediyenin tahsis ettiği minibüslerle sınava girecekleri Gaziantep'e hareket eden öğrenciler ise atılan roketler nedeniyle eğitimlerinin aksadığına ve psikolojilerinin bozulduğuna dikkat çekerek, Kilisli öğrencilere LYS'de ek puan verilmesini istedi.
Sonraki Haber