Merkez Bankası faizi artırdı
Merkez Bankası, piyasaya borç verdiği faizi yarım puan artırdı. Fakat artış piyasaların beklentisinden az olunca dolar 30 saniye içinde fırladı.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın son toplantısında sürpriz bir karara imza attı. Merkez, sadece piyasayı fonladığı Geç Likidite Penceresi faizinde 0.5 puanlık artış yaparak yüzde 12.25'ten yüzde 12.75'e çıkardı. Piyasa en az 1 puanlık artış bekliyordu. Merkez Bankası politika faizi yüzde 8'i ise sabit bıraktı. Merkez Bankası beklentinin dışında bir adım atınca dolar sert tepki gösterdi. Karar öncesi 13:59'da 3.8284 lira olan dolar 3.89 liraya kadar yükseldi.
Açıklamanın ayrıntıları şu şekilde:
"2017 yılı genelinde toplam talep güçlü bir seyir izlerken kredilerde hızlı bir artış gözlenmiştir. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar vermiştir.
Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."
DOLAR FIRLADI
Piyasalar faizin 100 baz puan artırılmasını bekliyordu. Bunun yarısı kadar artış olunca dolar, açıklamadan 30 saniye sonra 3,83 seviyesinden 3,88'e çıktı.
DİĞER ORANLAR SABİT KALDI
Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,00'de, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 9,25'te ve gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7,25'te sabit tuttu
"ENFLASYON RİSKLERİ ARTIRDI"
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, "Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar vermiştir." değerlendirmesinde bulundu.
İLK AÇIKLAMA GEDİKLİ'DEN
Cumhurbaşkanı Başekonomi Danışmanı Bülent Gedikli, Twitter’dan yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Fed’in faiz artırma kararının ardından, Merkez piyasalarla iletişimde daha fazla artış yapacağı beklentisini oluşturan haberler, yayınlar dolayısıyla şu anda karışık mesaj vermiş gibi oldu. Ancak Merkez Bankamızın bağımsız olduğunu piyasalar bir kez daha görmüş oldular. Merkez Bankası geç likidite penceresi faizini 50 baz puan yükseltti ancak ne İsa’ya ne Musa’ya yaranamayacaktır. Çünkü enflasyona etkisi olmayacağı gibi piyasaların beklediği oranda değil;döviz kurunun düşüş eğiliminde olduğunu düşünürsek karışık mesaj verdi.”
MERKEZ EKİM TOPLANTISINDA NE YAPMIŞTI?
Merkez Bankası ekim ayı PPK toplantısında politika faizi ile koridorunun alt ve üst bantları ile geç likidite penceresi (GLP) faizini sabit tutmuştu. En son 26 Nisan’da geç likidite penceresini 11.75 puandan 12.25’e yükseltmişti.
ANALİSTELERİN BEKLENTİSİ BÖYLEYDİ
Reuters'in anketinde analistler Merkez Bankası'nın TL'deki sert değer kaybı ve enflasyondaki sert yükselişin devamını önlemek adına Geç Likidite Penceresi (GLP) faizinde artışa gitmesi beklerken, artış öngörüleri 100 baz puanda yoğunlaşıyordu. Öte yandan TCMB'nin bu artışın 75 baz puanını ay bitmeden ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine yansıtması bekleniyordu.
Reuters'ın 18 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre 17 katılımcı faiz koridorunun alt bandı ve politika faizinin sabit tutulmasını beklerken, koridorun üst bandında artış tahmini bu ay beklentiler arasına girdi.Katılımcıların 17'si yüzde 7.25 seviyesindeki faiz koridorunun alt bandında ve yüzde 8 seviyesindeki politika faizinde değişim beklemiyor. Bir katılımcı ise her iki faiz oranında 50 baz puan artış öngörüyor.Ankette 18 katılımcıdan 12'si yüzde 9.25 seviyesindeki faiz koridorunun üst bandında artış beklemezken, 6 katılımcının ise 25-100 baz puan arasında değişen artış beklentileri bulunuyor.
Ankette 18 katılımcıdan 17'si TCMB'nin GLP'de ağırlıklı 100 baz puan artış yapmasını bekliyor. Hali hazırda yüzde 12.25 seviyesinde bulunan GLP'de artış bekleyen 17 katılımcıdan üçü 75 baz puan, sekizi 100 baz puan, ikisi 125 baz puan, biri 150 baz puan, ikisi 175 baz puan ve biri 225 baz puan artış öngörüyor.
HANGİ FAİZ NE ANLAMA GELİYOR
Haftalık repo faizi: MB'nin ana fonlama aracı ve politika faizi. Merkez bu oranı uzun süredir kullanmıyor.
Geç Likidite Penceresi: Piyasayı fonlama faizi. Son dönemde MB sürekli bu faizi kullanıyor.
Gecelik borç alma faizi: MB'nin piyasada fazla likidite olduğu durumda taahhüt ettiği asgari faiz. Şu anda hiç kullanılmayan bir oran.
Gecelik borç verme faizi: Bankaların fonlamanın yeterli kalmaması durumunda başvurdukları gecelik fonlama faizi.