Kızıldeniz'de kriz düğümlendi

Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik saldırıları küresel petrol ticaretinde kaos yaratıyor. Gemi sahiplerinin bölgeden uzak durmaya başlamasıyla ticaretteki sorunlar büyüyor.

Yemenli Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemiciliğe yönelik saldırıları küresel petrol ticaretinde geniş çaplı sorunlara yol açarken gemi sahiplerinin Kızıldeniz'in güneyinden uzak durmaya başlaması sonrası kapasite eksikliği etkisini göstermeye başladı.

Son olarak Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Telegram yazılı açıklama yaparak, "Husilere ait deniz güçlerinin Aden Körfezi'nde bir Amerikan petrol tankerini, hava güçlerinin de Kızıldeniz'de bir dizi Amerikan savaş gemisini hedef aldığını" belirtti.

Seri, saldırıların, "Filistin halkına yönelik zulme karşı ve ülkelerine yönelik Amerikan-İngiliz saldırganlığına yanıt olarak" gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

PETROL ENDÜSTRİSİNE DARBE VURUYOR

Kızıldeniz'in güneyinden kaçınmanın artması, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı nedeniyle zaten uzamış olan ticaret süresini daha da uzatırken bu da fiyatlarda artışlara neden oldu ve sefer süreleri uzadı. Ayrıca petrol tankeri endüstrisi de saldırılardan büyük darbe aldı.

Kasım ayında saldırıların başlamasından kısa bir süre sonra diğer ticari gemiler, özellikle de konteyner gemileri Kızıldeniz'den kaçınmaya başlarken, petrol ve yakıt tankerleri de durumdan etkilendi.

Denizcilik hizmetleri firması Banchero Costa'nın araştırma müdürü Enrico Paglia, "Tanker pazarında, özellikle de ham petrol tankerlerinde durum sıkı. Gelecekte daha da sıkı olacak" dedi.

Öte yandan petrol piyasasında temkinli olmak için bazı nedenler var. OPEC+ petrol fiyatlarını desteklemek için üretimi kısmaya devam ediyor ve bu da bir yıl ticareti yapılan petrol miktarını baskılıyor.

KIZILDENİZ'DE NE OLUYOR?

Yemen'deki İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Sonraki Haber