Son depremler sonrası alarm verildi! Yakın zamanda Marmara'da deprem olacak

Yakın zamanda Marmara'da deprem olacak. Son depremler sonrası alarm verildi!

Amerika Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2014 yılında "Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşif" arasında yer alan Bursa'nın İznik Gölü'ndeki 1500 yıllık batık bazilikanın gizemli geçmişi yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Roma, Bizans, Osmanlı gibi pek çok medeniyetin izlerini taşıyan bu yapı, sadece tarihi değil, olası gelecek tehlikeleri de gündeme getiriyor.

Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer tarafından yapılan son açıklamalara göre, İznik Gölü'nün altında aktif bir fay hattı bulundu ve bu durum şehrin gelecekte büyük bir deprem riski ile karşı karşıya olduğuna işaret ediyor. "Verilere göre her 900 ila 1000 yılda bir, büyük bir depremin meydana geldiği görülüyor. 1065 yılındaki depremi dikkate alırsak, yakın bir gelecekte İznik'te büyük bir depremin olma olasılığı bulunuyor," diyerek bölgede sismik hareketlerin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti.

Göl Altındaki Batık Bazilikanın Gizemi

Büyük İskender'in kumandanı Antigonius Monophthalmos tarafından M.Ö. 316 yılında kurulan İznik, Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşımaya devam ediyor. İznik Gölü'nde 2014 yılında keşfedilen bu bazilika, su altında kalmasının ardında yatan nedenlerle bilim insanlarının ilgisini çekmeye devam ediyor. Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer, "Bazilikanın neden su altında kaldığı ve hangi depremle yıkıldığı konusunda daha fazla bilgiye ulaşmayı hedefliyoruz" diyerek araştırmaların bu yönde ilerlediğini belirtti.

Sismik Tehlike ve Aktif Fay Hattı

Prof. Dr. Julia de Sigoyer, yaptıkları sismik araştırmalar sonucu İznik Gölü'nde aktif bir fay hattı keşfettiklerini ve bu fay hattının gelecekte olabilecek bir deprem için önemli bir gösterge olduğunu belirtti. 1065 yılında meydana gelen ve bazilikanın yıkılmasına neden olan depremden bu yana, İznik bölgesinde büyük bir depremin yaşanmadığını belirten Sigoyer, bölge halkını bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı.

"Verilere dayanarak, 1065'ten bu yana büyük bir depremin yaşanmadığını ve her 900 ila 1000 yılda bir büyük bir depremin olabileceğini görüyoruz" diyen Sigoyer, İznik Gölü'nde keşfedilen aktif fay hattının gelecekteki sismik hareketlilik için kritik önem taşıdığını vurguladı.

Belgesel Gösterimi: İznik, Batık Gizem

İznik Gölü'nün gizemini konu alan ve Fransız yönetmen Pascal Guerin tarafından çekilen uluslararası ödüllü "İznik, Batık Gizem (Iznik, The Sunken Enigma)" adlı belgeselin gösterimi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi'nin katkılarıyla gerçekleştirildi. Belgesel gösteriminde Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Prof. Dr. Julia de Sigoyer ve arkeoloji severler yer aldı.

Sonraki Haber