3.6 milyon araç sahibine e-haciz yolda

MTV vergisini ödemeyenlerin borçları e-haciz yöntemiyle tahsil edilecek...

Maliye Bakanlığı, geçen yıl kira gelirlerindeki uyarı mektubunu bu yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni ödemeyenlere göndermeye hazırlanıyor. Yazılı ve SMS ile uyarılacak araç sahiplerinden borçları e-haciz yöntemiyle tahsil edilecek.

Geçen yıl konut sahiplerinin elde ettiği kira gelirlerini yakın takibe alan Maliye Bakanlığı, bu yıl da araç sahiplerini markaja alacak. Bu çerçevede, geçen yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyen 3.6 milyon araç sahibi, toplam 1.4 milyarlık borcuna karşılık haciz riski ile karşı karşıya kalacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ilk taksitini ödeme süresinin dolmasına kısa bir süre kala Maliye Bakanlığı'ndan araç sahiplerine kötü haber geldi. Bakanlık, geçen yıl, yapılan tüm uyarılara rağmen MTV ve trafik cezalarını ödemeyen araç sahiplerini şubattan itibaren mercek altına alacak.

BANKA HESABINDAN ÇEKİLECEK

Bu kapsamda ilk etapta, MTV borçlarını ödemeyen araç sahipleri, yazılı olarak uyarılacak. Ayrıca, aynı araç sahiplerine SMS yoluyla da 'borcunuzu ödeyin' uyarısı yapılacak. Uyarılara rağmen borçlarını ödemeyenlerle ilgili ise haciz işlemi başlatılacak. Bu süreçte ise ilk etapta e-haciz imkanı kullanılacak.

Araç sahiplerinin borçları e-haciz yöntemiyle banka hesaplarından tahsil edilecek. Hesaplarında para bulunmayan araç sahipleriyle ilgili ise yeni önlemler alınacak. Bu aşamada uygulanması planlanan yaptırımlar arasında trafik kontrollerinde araçların MTV ve trafik cezalarının sorgulanması da yer alıyor.

Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, MTV'sini ödemeyen mükellef sayısında geçen yıl belirli bir artış yaşandı. Önceki yıllarda, 1 milyon civarında olan MTV'si ödemeyen mükellef sayısı geçen yıl 3.6 milyona çıktı. Sadece 2012 yılı rakamları dikkate alındığında, 3.6 milyon araç sahibinin 1.4 milyar liralık MTV borcu birikti.

Maliye Bakanlığı kaynakları, ocak ayında MTV'lerini ödemeyen mükelleflerle birlikte bu sayının 4 milyonu geçeceğini tahmin ediyor. Buna göre, Türkiye'de 16 milyon araç olduğu dikkate alındığında, trafikteki her 4 araçtan birinin devlete borçlu olduğu ortaya çıkıyor. Haciz uygulaması da, borçların tarihi dikkate alınarak en eski borçtan başlanacak. Ardından da yeni borçlar üzerinde durulacak.

Sonraki Haber