Sertifikası olmayan otomobil satamayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 65 bin motorlu araç satıcısını meslek standardına kavuşturacak

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanlığı arasında 'Motorlu Araç Alım Satım Sorumlusu ve Motorlu Araç Alım Satım Personeli Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü' imzalanmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama ise şöyle:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 65 bin motorlu araç satıcısını meslek standardına kavuşturacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) çalışma hayatında nitelikli ve belgeli iş gücünün sağlanması çalışmalarına devam ediyor. Ülkemizde sayıları 65 bini bulan motorlu araç satıcısını uluslararası alandaki gibi meslek standartlarına kavuşturulması amacıyla Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ile işbirliği protokolü imzaladı.

Protokol kapsamında, "Motorlu Araç Alım Satım Sorumlusu" ve "Motorlu Araç Alım Satım Personeline" ilişkin ulusal yeterlilik kriterleri hazırlanacak. Hazırlanan meslek standartlarının ardından otomotiv sektöründe çalışanlara mesleki yeterlilik belgesi verilmeye başlanacak.

SERTİFİKA ZORUNLULUĞU GETİRİLECEK

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, Yönetim Kurulu, MASFED il başkanları ve çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı işbirliği protokolü programında konuşan MASFED Başkanı Aydın Erkoç, otomobil ticareti yapanların mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması gerektiğinin önemini belirtti. Erkoç, motorlu araç satıcısı denildiğinde sadece akıllara otomobilin geldiğini, ancak bunun çok yanlış olduğu, bu sektörde minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, zirai araçlar, iş makinesi gibi araçların da satışının yapıldığını belirtti.

'Türk Standartları Enstitüsü (TSE) TS 11 bin 75 İş Yerleri - Oto Alım - Satım Hizmeti Veren Genel Kurallar' standardı olmasına rağmen otomobil ticareti mesleğini icra edenlere ilişkin Mesleki Yeterlilik alanında bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmadığına dikkat çeken Erkoç, sektör çalışanlarının bir an önce MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almalarının merdiven altı diye tabir edilen, kayıt dışı araç alım-satımının önüne geçeceğini ifade etti.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, imzalanan protokol ile motorlu araç alım ve satım süreçlerini yöneten çalışanların sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinliklerinin tanımlanacağının belirtti. Ceylan, MYK tarafından yetkilendirilecek belgelendirme kuruluşları tarafından bu mesleklerde çalışanların uluslararası akreditasyona ve kalite güvencesine sahip MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olabileceklerini ve bu belgeye sahip olmayanların motorlu araç alım-satım personeli olamayacağının altını çizdi. Bu mesleklerde görevli personelin ülkemizin lokomotif sektörlerinden olan otomotiv sektörünün alım satım ve pazarlama alanlarında önemli katkıları olacağına inanıyoruz diyen Ceylan, sektör temsilcileri MYK - MASFED arasında imzalanan işbirliği protokolünden memnuniyet duyduklarını ifade ederek Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'ya ve tüm yetkililere teşekkürlerini iletti."
Sonraki Haber