Sıfır otomobil alacaklara müjde

Emniyet Genel Müdürlüğü, sıfır araç alanlara tescil kolaylığı sağlayacak projeyi Ankara’dan sonra Mart ayından itibaren İstanbul’da da uygulamaya başlayacak.

Yeni projeyle Türkiye’de üretilen veya ithal edilen araçların teknik özelliklerini içeren araç uygunluk belgesi bilgileri, üretici veya ithalatçılar tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi’ne (ASBİS) elektronik ortamda, e-imzalı ve zaman damgalı olarak iletilecek.

SATIŞ BİLGİLERİ ABSİS'TE

Vatandaşlar, yeni bir araç almak için bayiye gittiğinde, buradaki görevliler satışa ilişkin bilgileri ASBİS sistemine girecek ve alıcı adına tescil belgesi talebinde bulunacak.

Bayide yapılacak işlemlerin ardından aracın tescil edildiğine ilişkin geçici bir tescil belgesi alan müşteriler, bu belge ile aracını trafiğe çıkarabilecek. Asıl tescil belgesi ile trafik belgesi ise araç sahibinin adresine pasaportlarda olduğu gibi ücret alınmadan posta ile gönderilecek.

Pilot il olarak seçilen Ankara’nın ardından Mart ayından itibaren İstanbul’da da uygulanması planlanan projeyle vatandaşlar, emniyete gitmeden veya iş takipçisine vekalet vermeden aracını tescil ettirebilecek.

VATANDAŞIN PARASI CEBİNDE KALACAK

Mevcut durumda yeni bir araç satın almak isteyen vatandaşlar, sigorta bedeli ve özel tüketim vergisini yatırdıktan sonra bayiden aldıkları uygunluk belgesi ve fatura ile şoförler odasına başvuruyor.

Buradan araç tescil dosyası alan vatandaşlar, dosya içindeki müracaat formlarını daktilo ile doldurduktan sonra tescil şubesine gidiyor. Burada aracını tescil ettiren vatandaşlar plakayı bastırdıktan sonra aracını trafiğe çıkarabiliyor.

Tüm bu işlemlerle uğraşmak istemeyenler ise genellikle bayinin anlaştığı iş takibi yapan ”aracılara” vekaletname veriyor. Proje ile araçların tescil işlemlerinin takibini vekalet alarak yürüten sözkonusu aracıların yaptığı iş ortadan kalkacak. Trafik tescil bürolarındaki iş yükünü azaltacak projeyle, burada görevli polisler de başka alanlarda çalıştırılacak.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl yaklaşık 550 bin otomobil, 220 bin hafif ticari araç satıldı. Bu araçların çok büyük bir kısmının tescil işlemleri aracılar sayesinde yürütülüyor.

Çoğu bayilerle anlaşmalı çalışan aracılar bu iş karşılığında müşteriden 50 ile 200 lira arasında para alıyor.
Sonraki Haber