Sigortacılara vatandaştan darbe

Trafik ve kasko primleri yüksek çıkanlar araçlarını noterden devredip düşük sigorta primi ile sigortalatıyorlar...

Sigorta şirketlerinin trafik sigortası ve kasko primlerini yükseltmeleri nedeniyle Türk vatandaşı çareyi buldu. Kaza sicili temiz olan bir yakınına arabasını devredenler çok daha ucuza sigorta yaptırabiliyor. Star'ın haberine göre, trafik canavarları, sigorta şirketlerinin zorunlu sigortadaki yüksek bedelini ‘eş’ oyunu ile deldiler. Ardı ardına yaptıkları hasarlı trafik kazaları nedeniyle zorunlu trafik sigorta bedeli 7-8 bin liraya kadar çıkan araç sahipleri, yüksek poliçe bedeli ödemekten, aracını eşini veya bir yakınına satarak kurtuluyor.

Bu yöntemle, araç sahibi 8 bin lira sigorta bedeli ödemek yerine, 400-500 liralık poliçe bedeli ödeme imkanına kavuşuyor. Sigorta şirketleri son dönemde, hasarlı trafik kazası yapan müşterilerinin zorunlu sigorta bedellerini rekor düzeyde artırdı. Bu yöntemle, normal şartlarda 500 lira olması gereken zorunlu sigorta bedeli, birkaç defa hasarlı trafik kazası yapan araçta, 7-8 bin liraya kadar yükseliyor. Sigorta şirketleri bu yöntemle hem mali açıdan kendilerini korumayı hem de trafik kazalarının bir anlamda azaltılmasını amaçlıyor.

Yeni formül geliştirildi

Ancak, bu yöntem uyanık sürücüler tarafından kısa sürede delindi. Uyanık araç sahipleri, yüksek tutarlı zorunlu sigorta primlerini, ‘emanetçi’ sistemi ile delmeyi başardılar. Buna göre, örneğin 7-8 bin liralık bir sigorta primi ödemek zorunda kalan araç sahipleri, bunun yerine aracını eşine veya bir başka yakınına satıyor. Zorunlu sigorta primlerinin belirlenmesinde, aracın sahibi baz alındığı için de, yeni prim tutarı belirleniyor. Yani zorunlu sigorta primleri, araç sahibinin bir anlamda kaza siciline göre belirleniyor. Kazasız olan araçlar için ise özel indirimler uygulanıyor.

Bu nedenle, aracın sahip değiştirmesi ile zorunlu trafik sigortası prim tutarı da 7-8 bin liradan 400-500 liraya düşüyor. Araç sahibi ise ek olarak sadece yaklaşık 300 liralık bir noter masrafı ödemek zorunda kalıyor. Konuyla ilgili olarak son dönemde Hazine Müsteşarlığı ve Tüketici Genel Müdürlüğü’ne çok sayıda şikayet geldiği öğrenildi. Gelen şikayetlere göre, eşe ya da yakına satış yöntemi ile yüksek prim ödemekten kurtulma yöntemine daha çok ticari araçların başvurduğu belirlendi.

Hazine yakın markaja aldı

Hazine Müsteşarlığı kaynakları ise zorunlu sigorta bedellerine tavan getirilmesi konusunda bir çalışmalarının olmadığını belirterek, emanetçi modeli ile yüksek poliçe bedellerini ödemekten kurtulan trafik canavarlarının hem kendileri tarafından hem de şirketler tarafından yakın markaja alındığını bildirdiler.

TSB: Zorunlu sigortada artış 'zorunlu'

SİGORTA şirketleri, trafik sigortasındaki rekor artışlara yönelik eleştirilere yanıt verdi. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Koçak, trafik sigortası primlerinde meydana gelen artışlara açıklık getirmek amacıyla yazılı açıklama yaptı. Koçak, zorunlu trafik sigortasında, son 6 yıllık dönemde sigorta şirketlerinin açıkladığı zarar tutarının 2.8 milyar lira olduğuna dikkat çekerek, “Sigorta şirketleri trafik sigortasının toplumsal iş-levini dikkate alarak, ortaya çıkan bu zararı 6 yıl gibi uzunca bir süre sigortalılarına yansıtmadan çözmek konusunda tüm çabayı sarf ettiler. Ancak 2012’nin 9 ayında ortaya çıkan 652 milyon lira tutarındaki zarar, trafik sigortasının sürdürülebilirliği açısından, başta prim artışı olmak üzere bazı önlemlerin alınmasını kaçınılmaz kılmıştır” dedi.

Giderleri karşılamıyor

Trafik sigortasından alınan primlerle oluşturulan havuzdaki tutarların, tazminatlar ve giderlere yetmediğini söyleyen Koçak, trafik sigortasında tahsil edilen her 100 lira karşılığında şirketlerin 105 lira tazminat, 30 lira genel gider ve acente komisyonu gibi toplam 135 lira gidere katlandığını belirtti.
Sonraki Haber