TÜRK YAPIMI HİDROJENLİ OTOMOBİL YOLLARDA
Kütahya'da üniversite öğrencilerinin yaptığı otomobil saatte 70 km hıza ulaşabiliyor
Kütahya'da bir grup üniversite öğrencisi, saatte 70 kilometre hıza ulaşabilen ve kullanılan elektronik sistem sayesinde emsallerinden farklı olarak durmadan ilerleyebilen ''21. Yüzyıl Hezarfen'' adlı hidrojenle çalışan otomobil üretti.
Aracı üreten Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Hidromobil Ekibinin koordinatörü ve DPÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Gün, AA muhabirine, ekibin, Makine, Bilgisayar, Elektrik Elektronik mühendislikleri bölümlerinden seçilen öğrencilerden oluştuğunu söyledi.
''21. Yüzyıl Hezarfen'' adını verdikleri otomobilin, Rektör Prof. Dr. Ahmet Karaaslan ve sponsor firmaların sağladığı maddi ve manevi imkanlarla ekibin çabaları sonucu üretildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gün, otomobilin saatte 70 kilometre hıza ulaşabildiğini bildirdi.
Yrd. Doç. Dr. Gün, ekibin gayretleriyle oluşturulan aracı geliştirmek için çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:
''Bu aracın oluşturulması fikrinin çıkmasında öğrenci arkadaşlarımızın payı çok büyük. Onların özverili çalışmasıyla bu araç meydana geldi. Aracın yapımında teorik bilgilerle pratik bilgilerin harmanlanması, öğrenci arkadaşlarımıza iyi bir tecrübe oldu. Tüm sınıflardan seçtiğimiz arkadaşlardan disiplinler arası bir ekip oluşturduk. Mekanik aksamda Makine Mühendisliği, elektriksel aksamda Elektrik Elektronik Mühendisliği, bilgisayar yazılımlarında da Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden arkadaşlarımız, aracın oluşturulması ve yazılımlarında büyük katkı sağladı. TÜBİTAK tarafından bu yıl düzenlenen yarışlara hidromobil dalında katıldık ve 10'uncu olduk. Bundan sonraki yarışa da katılıp daha iyi derece elde etmeyi hedefliyoruz.''
-Bilgisayarla araca dışarıdan müdahale edilebiliyor-
Ekibin mekanik sorumlusu ve Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Emre Erolan da aracın mekanik bölümünü, tasarım, şasi, yürüyen aksam ve kaporta olmak üzere 4 bölümden oluşturduklarını ifade etti.
Bu bölümlerde 5'er öğrencinin görev aldığını dile getiren Erolan, ''Gelecek yıl düzenlenecek yarışlarda iddialıyız'' dedi.
Aracın durmadan ilerlemesini sağlayan ''telemetri'' sistemini kuranlardan Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mustafa İşci ise bu sistemin birer alıcı ve vericiden oluştuğunu anlattı.
Alıcının bilgisayara bağlandığı, vericinin otomobilde bulunduğu bilgisini veren İşci, otomobildeki vericiye bağlanan hız, akım, gerilim, basınç, kabin, motor ve tüp sıcaklığı sensörleri sayesinde sürücü yönlendirilerek, emsallerinden farklı bir şekilde otomobilin durmadan ilerleyebildiğini kaydetti.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Uğur Özler de, geçen yıl ekim ayında başladıkları aracın yapımını 8 ayda bitirdiklerini vurguladı.
Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Orbay Taşdelen ise sağlam bir takım çalışmasıyla bu aracı ortaya çıkardıklarını bildirerek, ''Hem elektrik hem de mekaniksel olarak sponsor desteklerimiz ve hocalarımızın katkılarıyla aracı iyi bir seviyeye getirdik'' diye konuştu.