Yayalar için en güvenli otomobil yolda!

Volvo'nun geçen yıl tanıttığı yaya belirleme sistemi, geçtiğimiz günlerde yeni V40 modeli ile Avustralya'da satışa sunuldu.

Otomatik yaya belirleme sistemi, yola yaya çıktığında sürücüsünü uyarıyor ve çarpma anında ise hava yastıkları açılarak yayanın zarar görmesinin önüne geçiyor.

Yaya güvenlik sistemi şu şekilde çalışıyor. Ön cama yerleştirilen kamera, yoldaki herhangi bir otomobil veya yayayı tespit ederken, otomobilin ızgarasındaki radar nesne ile arasındaki mesafeyi hesaplıyor. Sistem mesafeye göre ilk olarak sürücüyü ses ve ışıkla uyarıyor. Eğer sürücü bu uyarılara herhangi bir tepki vermezse, sistem çarpışmayı algılıyor otomatik olarak fren yapıyor. Buraya kadar standart bir çarpışma önleme sistemi gibi çalışan sistem otomobili 35 kilometre süratteyken durdurabiliyor veya yavaşlatabiliyor.

Saatte 20 ila 50 kilometre sürat aralığındayken aktif olabilen yaya hava yastığı sistemi ise açılmadan önce otomobil üzerindeki 7 sensör, yayanın bacağının tamponla temas etmesi halinde devreye giriyor. Sistem, otomobilin kaputunu önce 10 santimetre kaldırıyor, ardından 1 saniyeden daha kısa bir süre içinde hava yastığı açılarak ön camı kaplıyor.

Günümüzde bütün otomobillerde kullanılan üç noktalı emniyet kemeri ilk olarak 1959 yılında Volvo tarafından kullanılmıştı.
Sonraki Haber