BLACKSTONE, MULTI DEVELOPMENT'I SATIN ALIYOR!

Amerikan sermaye devi Blackstone borçlarına karşılık firmayı satın alıyor.

Forum alışveriş merkezlerinin sahibi, Hollandalı alışveriş merkezi (AVM) yatırım ve geliştirme şirketi Multi Corporation kredi borçları nedeniyle girdiği dar boğazdan çıkamayınca teslim bayrağını çekti. Amerikan sermaye devi Blackstone Hollandalı Multi Development’ın 900 milyon Euro borcuna karşılık firmayı satın alıyor. Multi’nin kurucu başkanı Hans Van Veggel ise hakkında çıkan vergi kaçırdığı iddiaları üzerine istifa etti.

Multi Corporation , 11 bankadan meydana gelen sendikasyona olan toplam 900 milyon Euro'luk borcunu vadesi; üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen ödeyemedi. 2011 yılının sonunda dünya çapında 48 milyar dolarlık emlak portföyünü yöneten, aktiflerinin büyüklüğü 150 milyar doları aşan Blackstone, Multi'nin bankalardaki batak borcunu satın aldı.

Blackstone'un, bu kredilere karşı ipotek olarak verilen, başta İstanbul Forum ve MarmaraForum olmak üzere Türkiye gelindeki 16 AVM'den kârlı ve potansiyel gördüklerini seçip alacağı belirtiliyor.

Avrupa Komisyonu incelemesi

Reuters’in haberine göre, Avrupa Topluluğu Birleşme Yönetmenliği kapsamına giren devralma teklifi Avrupa Komisyonu tarafından inceleme altına alındı. Belgeler 28 Haziran 2013’te komisyona ulaştı.

Multi Development ve Blackstone ise daha fazla ayrıntı vermedi. Haberde Blackstone’un geçen yıl Türkiye’de, Hollanda şirketi Redevco’ya ait 3 AVM’yi de satın aldığı anımsatıldı ve Multi’nin de Türkiye genelinde yaklaşık 10 AVM’si olduğu vurgulandı. Haberde, Türkiye’de Avrupalı alışveriş alışkanlıklarına sahip genç bir nüfus olduğu belirtilerek, “Bu nedenle Türkiye perakende gayrimenkul yatırımcılarını çekiyor. Türkiye’de alışveriş merkezleri sayısı 2000 yılından bu yana 46’dan 300’ e çıktı” denildi.

Multi’nin kurucu başkanı Hans Van Veggel ise hakkında çıkan vergi kaçırdığı iddiaları üzerine istifa etti. Veggel'in vergi kaçırdığı iddiasıyla başlatılan soruşturmada Wassenaar'daki evine ve Gouda, Amsterdam ile Curaçao'daki ofislerine de baskın düzenlendi. Hollandalı gayrimenkul devini zora sokan savcılık soruşturması, danışmanlık ve denetim şirketi Emst & Young'a kadar uzandı. Emst & Young'a düzenlenen baskın, Hans Van Veggelle ilgili uluslararası vergi kaçakçılığı iddialan üzerine gerçekleşmiş olsa da danışmanlık ve denetim firmasının bu gelişmeden dolayı itibar kaybetmesinden endişe ediliyor. Veggel'in şirkete gelebilecek zarar ve itibar kaybım minumuma indirmek için istifa kararı aldığı söyleniyor.

FORUM AVM'LER

Multi'nin Türkiye'de 15 projesi ve 3 milyar dolara yakın yatırımı var. Bu projelerden Forum İstanbul, Marmara Forum, Forum Trabzon, Forum Mersin, Forum Kapadokya, Forum çamlık, Forum Bornova, Forum Aydın, Forum Ankara Outlet, Forum Kayseri alışveriş merkezleri faaliyette. Diyarbakır, Adana, Çanakkale, Elazığ ve Gaziantep'teki AVM’lerin ise bu yıl içinde açılması planlıyor. Türkiye'de Forum markalı AVM yatırımları yapan Hollandalı Multi, bu alanda Türkiye'de atağa geçmiş büyük yabancı yatırımcılardan. Multi Corporation Başkanı Hans van Veggel, 'Buraya, bugüne kadar 2.1 milyon Euro'luk yatırım yaptık. 2013'e kadar 17 AVM'ye ulaşacağız ve yatırımımız 3 milyar Euro'yu aşacak. Bunun anlamı şu: Büyümemiz ağırlıklı olarak Türkiye'den gelecek ve Multi'nin yaklaşık yüzde 35'i Türkiye yatırımlarından oluşacak' demişti. Veggel'in Türkiye'ye özel bir ilgisi ' olduğu biliniyor. Hans Van Veggel,
Bodrum'da 150 milyon Euro'luk bir yatırımla golf oteli açmayı planladığım da duyurmuştu.

Blackstone kimdir?

The Blackstone Group, merkezi ABD'nin New York kentinde bulunan bir yatırım şirketidir. 1985 yılında eski ABD Ticaret Bakanı Peter George Peterson ile işadamı Stephen A. Schwarzman tarafından kuruldu. Sermayesinin 88 milyar ABD doları olduğu biliniyor. Yönetim kurulu başkanlığını kurucuları olan Peterson ve Schwarzman'ın yaptığı, New York, Atlanta, Boston, Los Angeles, Mumbai ve Avrupa'nın iki şehri Londra ve Paris'te şubeleri bulunan The Blackstone Group'un toplam çalışan sayısı 400 civarındadır. Ayrıca Almanya'da da yatırımları vardır. The Blacktone Group'un ana çalışma alanı özel yatırımlar, banka ve sigorta şirketleri için ve farklı alanlarda büyük şirketlerin danışmanlığıdır. Alman otel devi Event Hotel Group ile de sıkı bir işbirliği içindedir. 2007 yılında eski Doğu Almanya zamanından kalan Interhotels de grup tarafından satın alındı.

Blackstone, geçen yılda Türkiye’deki Gordion AVM, Erzurum AVM ve Manisa’da bulunan Magnesia AVMleri satın almıştı.
Sonraki Haber