Erzincanlı Ulukaya'dan ABD'ye dev bir yatırım daha

ABD'de yılın girişimcisi seçilen Hamdi Ulukaya, 450 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor.

ABD’de yılın girişimcisi seçilen Hamdi Ulukaya’nın sahibi olduğu yoğurt şirketi Chobani, Idaho eyaletinde dünyanın en büyük yoğurt üretim tesislerinden birini açmaya hazırlanıyor. Şirketin 450 milyon dolarlık yatırım yaptığı tesislerde 300 kişi istihdam edilecek.

Yaklaşık 90 dönüm üzerine kurulan tesislerin açılışını uzun zamandır sabırsızlıkla beklediğini söyleyen Ulukaya, çok heyecanlı olduğunu belirtti. Ulukaya, istihdam edilen her 10 kişiye bağlı olarak 66 yeni işin ortaya çıktığını, yeni kurdukları tesislerin eyalet ekonomisine 1.3 milyar dolarlık katkı yapmasının beklendiğini söyledi.

Ulukaya, Idaho’yu ülkenin en büyük süt üretim bölgesi olması ve ulaşım bağlantılarının en yoğun olduğu yerlerden biri olması nedeniyle seçtiklerini belirtti.

YILIN GİRİŞİMCİSİ SEÇİLDİ

1972 Erzincan doğumlu olan ve 1994 yılında ABD’ye göçen Ulukaya, 2002’de babasının önerisiyle bir peynir şirketi, 2005 yılında ise Kraft’ın kapatmayı planladığı bir fabrikayı satın alarak Chobani firmasını kurdu. Chobani, ABD’de ‘Yunan yoğurdu’ olarak bilinen süzme yoğurt üretiyor.

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre Ulukaya’nın serveti bugün 1 milyar dolar civarında. Şirkette toplam 1200 kişi çalışıyor. ABD’deki rakipleri ise Yoplait ve Dannon.

Ulukaya, ABD’lilerin halen dünyanın diğer birçok bölgesine göre daha az yoğurt tükettiğini, bunun da şirketteki büyüme potansiyelinin halen mevcut olduğunu gösterdiğini düşünüyor.

Sonraki Haber