Japonlardan Anadolu'ya lastik fabrikası

Sumitomo teşvikten faydalandı

Japon Sumitomo lastik firması, Petlas ortaklığı ile Çankırı'ya dev bir lastik fabrikası kuruyor. Türkiye'nin batısında ve avantajlı teşvik kapsamında bulunan Çankırı, son zamanlarda yatırımcıların gözde yatırım alanlarından oldu. Kurşunlu ilçesine kurulan dünyanın en büyük ikinci seramik fabrikasından sonra Japonların da ilgisini çeken Çankırı, büyük yatırımlarla geçmişte yaşanan göçü tersine çevirmeye hazırlanıyor.
Japon yatırımcıların gelişi ile birlikte Çankırı- Ankara karayolunun 40'ncı kilometresinde Tüney Köyü mevkiinde kurulan Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) altyapı çalışmaları tüm hızıyla sürerken, yeni yatırımcılar da bölgeye yatırım için sıraya girmiş durumda. Japon yatırımcıları Çankırı'ya yönlendiren ve Yenikent OSB'nin kuruluşu için yoğun çaba sarfeden Ak Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, altyapı çalışmalarının gelecek aylarda tamamlanacağını ve birkaç ay sonra Japon-Türk firmalarının işbirliğinde kurulacak olan 516 milyon dolar yatırım maliyeti olacak fabrikanın temelinin atılacağını söyledi. Filiz, Yakınkent OSB'ye kurulacak fabrikaların Çankırı'da işsizliğin çözümünde önemli rol oynayacağını, göçü tersine çevireceğini de sözlerine ekledi.
Çankırı Valisi Vahdettin Özcan da Yakınkent OSB'nin müteşebbis heyetinin oluşturulduğunu ve bölgede altyapının kısa sürede tamamlanacağını belirtti. Özcan, "Japonlar yeni OSB'nin lokomotifi olacak. Yeni yatırımlar için çok sayıda firma müracaat etmiş durumda, onları da değerlendiriyoruz. Her alanda yapılan yatırımlarla Çankırı'da güzel şeyler oluyor" diye konuştu. Yeni yatırımları için sık sık Çankırı'ya gelen Japon heyetleri, yerel yönetimle de iyi bir diyalog içinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç'i de sık sık ziyaret eden Japonlar, özellikle yapılan kültürel çalışmaları yakından takip ediyorlar.
Japon Sumitomo firmasının yetkilisi Norifumi Fujimoto da Çankırı'da kendilerine gösterilen ilgiden büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti. Fujimoto, "Lastik fabrikası için çalışmalar hızla sürüyor. Fabrikamız 2015'in temmuz ayında ilk lastiği üretecek. Çankırı'ya yapılan yatırım, Türkiye'nin gelişmesi ve bölgenin kalkınması açısından büyük bir adımdır. Şirket merkezi Çankırı'dadır. Çankırılılarla güç birliği içinde önümüze çıkan tüm sorunları aşabileceğimizi düşünüyorum. Şirketimiz tam kapasiteyle çalışmaya başladığında 2 bin kişi istihdam edilecek" dedi.
(DHA)
Sonraki Haber