Koza-İpek Grubu'na operasyon

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Koza Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek hakkında gözaltı kararı verildi

İpek Grubu'na yönelik polis operasyonu başlatıldı. Polis, holding merkezinde arama yapıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Koza Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek hakkında gözaltı kararı verildi. İpek'in birkaç gün önce yurtdışına çıktığı belirlendi.



Soruşturmanın terörün finansmanı, suç örgütü kurmak ve yönetmek kapsamında yapıldığı öğrenildi. İpek Grubu'na yönelik soruşturmanın daha çok maden şirketleriyle ilgili olduğu ve gözaltı kararı sayısının artabileceği belirtildi. Grubun yurtdışına yaptığı para transferleri de mercek altına alındı.Şirketin İstanbul'daki birimlerinde herhangi bir gelişme yaşanmıyor.

İPEK ÜNİVERSİTESİ DE ARANIYOR

Mali şubeye ait ekipler, holding'in Ankara'da bulunan merkez binasında 23 şirketinde ve İpek Üniversitesi'nde arama başlattı.

AKIN İPEK'İN EVİ ARANIYOR

Koza İpek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'in Ankara'daki evinde de arama yapılıyor.
Aramalarda şirketlerindeki evrak ve bilgisayarlara el konuldu.

GRUBUN FAALİYET ALANLARI VE HALKA AÇIK ŞİRKETLERİ

Koza-İpek Holding olarak bilinen grup medya, enerji, madencilik gibi alanlarda faaliyet gösterirken, Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile biliniyor. Grup bünyesinde Koza Altın, Koza Madencilik, İpek Doğal Enerji şirketleri halka açık işlem görüyor.









AKIN İPEK CANLI YAYINDA KONUŞTU

Sabah saatlerinde düzenlenen operasyonla ilgili olarak Koza-İpek Grubu patronu Akın İpek, Kanaltürk televizyonunun canlı yayınında şunları söyledi:

“Ereğli Demir Çelik diye bir yerden bizim aile vakfımıza 122 milyon TL para geldiğini iddia ediyorlar. Ben Ereğli Demir Çelik'in ne kendisini, ne sahiplerini, ne uzaktan akrabalarını, hiçbirisini tanımam bilmem hayatımda görmedim. Ne Ereğli Demir Çelik'ten ne de başka birisinden vakfıma bugüne kadar bir kuruş para girmemiştir. Biz grup şirketleri olarak kendi vakfımızı ayakta tutuyoruz. Bu kadar basit bir iddiayı öğrenmek için bankaya bir murakıp gönderirsiniz. Zaten altına yazmışlar, bunun bir hata olduğu ortada. Benim böyle bir paraya ihtiyacım yok. Vakfıma böyle bir para gelmesini isteyecek birisi değilim. İkinci konu da bir 7 milyar dolardan bahsediyorlar. Bu 7 milyar dolar nedir biliyor musun? Bizim gibi şirketler paralarını belli vadelerde açma kapatma yaparlar. Siz sadece açmaları alt alta matematik gibi toplar ama kapatmaları toplamazsanız ortaya 7 milyar dolar çıkar. Yok böyle bir para. Benim şirketimin hiçbir şekilde böyle bir parası yok. Benim şirketime neden baskına gelmişler biliyor musun, bu 7 milyar doların MASAK'a bildirilip bildirilmediğini sormak için gelmişler. Kardeşim bunu sormak için baskın yapacaksan bankaya baskına git. Bankalar zaten bu parayı, otomatikman bu tip paraları MASAK'a bildirmek mecburiyetindeler. Bildirirler, bildirmemelerine imkan yok, mevzuatları böyle. Bunun dışında inan bana benim tesislerime gelip de basmaları için hiçbir gerekçe yok. Bakın buradan açık bir şekilde kamuyouna duyuruyorum. Benim hayatım boyunca trafik cezam bile olmadı. Benim yurtdışında zaten Türkiye'deki bu madencilik sektöründeki sıkıntılardan dolayı önemli bir faaliyetimiz başlamış. Eğer benim şirketlerime herhangi ithamda bulunup ispatlarlarsa şirketi kendilerine vereceğim. Bir kuruş kara para bulsunlar bir kuruş yasal olmayan para, kaynak bulsunlar şirketi kendilerine hediye edeceğim. 7 milyar dolardan bahsediyorlar. 7 milyar doların tamamını onlara vereceğim. Benim İngiltere’de Türkiye’nin üçte biri kadar saha almışım madencilik faaliyetleri için gece gündüz çalıştırıyorum. Sondaj yapıyoruz burada. Bu apaçık İngiltere’nin aynı zamanda kamu şeyine göre incelenen ve denetlenen bir şirket. Ben yüzde 100 iştirakim olan bir şirketle alakalı gayri meşru bir iş yapabilir miyim?”

TGC'DEN İPEK MEDYA GRUBU'NA YÖNELİK OPERASYONLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), İpek Medya Grubu'na yönelik operasyonla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Medyaya yönelik operasyonlarla Türkiye'de demokrasi dışlanıyor" denildi.

TGC Yönetim Kurulu'nun Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi ve Kanaltürk Radyo'nun içinde yer aldığı İpek Medya Grubu'na yönelik operasyonla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşler yer aldı:

"Basın özgür değil ise toplum özgür olamaz. Ancak Türkiye basın özgürlüğünü engelleyen uygulamalar ve medya kuruluşlarına yönelik operasyonların ülkesi olmaya devam ediyor.

Türkiye seçime giderken, sınırlarımızdaki savaş ihtimali yükselirken kamuoyunu tasarlama oyununun yeniden sahneye konulduğuna bir kez daha tanıklık ediyoruz son olarak Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi ve Kanaltürk Radyo'nun içinde yer aldığı İpek Medya Grubu'na yönelik bir operasyon başlatıldı.

Medyaya yönelik operasyonlarla Türkiye'de demokrasi dışlanıyor. Geçici iktidarın da gazetecilik mesleğini terörist bir faaliyet, gazetecileri terör suçlusu olarak tarif etme alışkanlığını sürdürdüğünü görüyoruz.

Hedef göstermeyle, operasyonlarla, baskılarla gazetecilik mesleği engellenemeyecek ve gazeteciler susturulamayacaktır. Türkiye'de toplumsal barış, halkın bilgi edinme ve gerçekleri öğrenme hakkı için mücadele eden medyayı susturma girişimlerine artık son verilmesini istiyoruz."


Sonraki Haber