Onur Air'i Cankut Bagana tekrar satın aldı

Cankut Bagana, 250 milyon dolara sattığı Onur Air'i daha ucuza satın aldı. Onur Air’i 250 milyon dolara satan Bagana, daha makul fiyata geri almış oldu.

Babek Zencani İran’da sıkıntılı günler geçirip ardından da hapise girince, Onur Air için de zor günler başladı. Peki Zencani ile Onur Air'in bağlatısı ne? Vatan yazarı Ercan İnan bugünkü köşesinde bu ayrıntıları yazdı. İşte İnan'ın yazısı;

2013’te satılan Onur Air eski sahibine döndü. Üstelik şirketi 250 milyon dolara satan Cankut Bagana, yeni ortakların düştüğü durumdan dolayı sattığı fiyatın çok altında fiyata şirketi aldı.

2013 yılının Mayıs ayında uzun süredir satış tezgahında bulunan Onur Air’in yeni sahibini bulduğu ve hisse devrinin gerçekleştiği duyurulmuştu.

Açıklamaya göre Onur Air, 250 milyon dolara Kudret Tuncel ile Dubai’de yaşayan İngiliz vatandaşı görünen işadamı Mehdi Shams’a satıldı. Ancak İran asıllı işadamı Mehdi Shams’ın arkasında başka bağlantılar olduğu yazıldı çizildi. Babek Zencani’ye ait Qeshm Airlines’ın gerçek alıcı olduğu iddia edildi. Bu iddia her iki tarafca da yalanlandı.

Onur Air tarafından yapılan kurum açıklamasında Babek Zencani’nin şirketin ortakları arasında yer almadığı belirtildi. Gerçekten de ortaklık yapısına bakıldığında Zencani’ye ait bir iz bulunması mümkün değildi. Dolayısıyla bu açıklama son derece makul görünüyordu.

İran’da sıkıntılı günler

Ancak ne garip tesadüf ki Babek Zencani İran’da sıkıntılı günler geçirip ardından da hapise girince, Onur Air için de zor günler başladı. İran’ın TMSF’si sayılabilecek kurum, Babek Zencani’nin tüm mallarına tedbir amaçlı olarak el koydu. Onur Air de bu gelişmelerden sonra tüm nakit dengesini kaybetti ve ödemelerini yapamaz hale düştü.

Onur Air’i satan ve turizmin başka kollarında büyümeyi seçen Cankut Bagana’nın satıştan sonra da Onur Air ile bağı tam kopmamıştı. Satış sonrasına sarkan ve şahsi kefaleti bulunan ödemeler olduğu için şirketin durumu ile yakından ilgilenmeye başladı. Maddi sıkıntılar baş gösterince de şirkete tekrar talip olmanın en mantıklı yol olacağını düşündü. Her ne kadar Onur Air, Dubai’de bir yatırımcıya satılmış görünse de ve satıştan sonra da Babek Zencani bağlantıları reddedilse de Cankut Bagana da geri alım için doğru adresin Tahran olduğunu biliyordu.

Tahran’a giderek İranlı yetkililerle temasa geçti. Onur Air’in kendisine geri verilmesini, havacılık sektöründe zaman kaybının para kaybı anlamına geldiğini vurguladı. Bir süre daha beklenmesi halinde uçaklar duracak, uçmadığı için eskimeye başlayacak, slot denilen alınmış izinleri ortadan kalkacak ve şirketin de ticari olarak değeri kalmayacaktı. İran’ın TMSF’si sayılabilecek bir kurumun kontrolündeki Onur Air’in yeniden eski sahibine satılması konusunda anlaşıldı.

Ancak bir farkla Onur Air’i 250 milyon dolara satan Cankut Bagana aradan geçen yaklaşık 2 yılın sonunda şirketi bu fiyatın yarısından da ucuz bir fiyata geri almayı başardı. Piyasada konuşulanlara göre geri alım fiyatı 105 milyon dolar civarında oldu. Yani Cankut Bagana 250 milyon dolara sattığı şirketi 105 milyon dolara geri aldı. İstanbul ticaret Odası’nda sicil kayıtlarına girildiğinde bu alışverişin gerçekleştiği görülebiliyor. Şirketin eski ortakları olarak Kudret Tuncel ve Mehdi Shams’ın adı yer alırken, yeni yönetim kurulunda Fatih Bardakçı, Hamit Cankut Bagana ve Hayrettin Hasançebi isimleri dikkati çekiyor.

32 uçakla faaliyette

Onur Air’i alan isimlerden Kudret Tuncel, 1985’te kozmetik sanayi sektöründe aerosol, parfüm dolum ve kapatma işine başladıktan sonra 1996’da Enes Makine Sanayii’ni kurdu. Mehdi Shams ise ABD, İngiltere, Almanya, Dubai, Çin ve İran’da ofisi bulunan Home Persian şirketinin sahibi. Havacılık sektörüne 1992’de adım atan Onur Air, bugün bin 600 çalışanı ve 32 uçağı ile yurtiçinde 14, yurtdışında 5 tarifeli uçuş gerçekleştiriyor. İzmir, Antalya, Bodrum, Dalaman ve KKTC Ercan’dan charter (tarifesiz) seferler de düzenleyen şirket yeni yönetimi ile yeni atılımlara ve yeni uçuş noktalarına hazırlanıyor.
Sonraki Haber