Park Bravo ortaklığı bitiriyor

Nine West'i de satmıştı

2011 yılından bu yana devam eden ve bünyesinde Victoria's Secret ve Bath & Body Works gibi markaları barındıran Park Bravo-Shaya ortaklığı sona eriyor
2011 yılından bu yana devam eden ve bünyesinde Victoria's Secret ve Bath & Body Works gibi markaları barındıran Park Bravo-Shaya ortaklığı sona erdi. Park Bravo, Shaya-Park Bravo bünyesindeki bu markalardaki yüzde 50 hissesini satarak ortaklıktan çıkma kararı aldı.
Sektörde Özçoban ailesinin bu kararı "Özüne dönmek" olarak yorumlanıyor. Ailenin bundan sonra en azından bir süre Park Bravo markasına yoğunlaşacağı konuşuluyor. Özçoban ailesinin elinde şu an kalan tek yabancı marka ise La Senza. Grubun Park Bravo markası için Landmark ile kurdukları ortaklık ise sürüyor.
Perakende sektöründe artık trend yabancı marka getirmektense, kend, markasını yaratmak ve yaşatmak üzerine kurulu. Sektör 'özüne dönme' sürecindeyken Park Bravo Group'un bu kararı da konsantre olma isteği olarak yorumlanıyor. Buna gerekçe olarak da yabancı markanın adı ne kadar büyük olursa olsun, Türkiye'de yaratılan markaların çok daha kârlı operasyonlar olması gösteriliyor.
Zara, Türkiye operasyonlarına Park Bravo Group ile başlamıştı. Ancak, grup kendi markasını ihmal etmek istemediği için bir süre sonra Zara ortaklığından ayrılmıştı. Park Bravo Group'un elindeki yabancı markaları elden çıkartma süreci bir süredir devam ediyor. Grup bünyesinde barındırdığı Enzo, Nine West gibi ayakkabı markalarına dair operasyonlarının yüzde 87.5'ini Dubaili perakende grubu Landmark Premiere Holdings'e satmak konusunda şubat ayında el sıkışmışı.
NINE WEST'İ DE SATMIŞTI
Geçtiğimiz yıl Mart ayında kurucu Kamil Özçoban'ın "Çalışmaktan ne benim ne de kızlarımın yaşamaya fırsatı kalmıyor" diyerek başlattığı satış sürecinde beklenen, grubun ana markası Park Bravo'yu elden çıkartmasıydı. Satış için 10'a yakın grup ile masaya oturan Özçoban ailesi beklendiği gibi Park Bravo'ya ortak aldı. Ancak, Türkiye'de faaliyetini yürüttükleri iki ayakkabı markasına ortak almayı tercih etmişti.
Dünyada 18 ülkede faaliyet gösteren Landmark Group 'un cirosu 4.7 milyar doları buluyor. Özellikle Ortadoğu'da faaliyet gösteren Landmark, bölgede 40 bin kişiye istihdam sağlıyor ve 20 milyon metrekarelik perakende alanını yönetiyor. Centrepoint, Shoemart, Splash, Lifestyle gibi markalarla giyim ağırlıklı perakendede faaliyet gösteren grup aynı zamanda uzun zamandır Türkiye pazarına girmek istediği konuşulan Fransız gıda perakendecisi Auchan'ın Hindistan frachise'ına da sahip. Kulislerde Landmark'ın markalarından bazılarını Türkiye'ye taşıyabileceği, Özçoban ailesinin bu markalar konusunda yeni girişimler yaratabileceği de konuşuluyor.
1970 yılında Kamil Özçoban tarafından kurulan ve şu an ikinci nesil tarafından yönetilen Park Bravo Grup da kendisine ait Parks markasıyla faaliyette. Ayrıca, aksesuar mağazaları açıyor. Şu an Cevahir'de bir aksesuar mağazası da var.
Türkiye perakende sektöründe yatırımlar fonların ardından stratejik ortaklıklara doğru kayııyor. Deloitte'un araştırmasına göre 2010 yılını 7, 2011 yılını 11 birleşmeyle kapatan Türk perakende sektörü 2012 yılında da 5 birleşme ve satın almaya sahne olmuştu. Bu arada Landmark Türkiye'ye yabancı da değil. Koton'un Orta Doğu'da masterfranchise'ını alan Landmark bugüne kadar yurtdışında 40 Koton mağazası açtı. Ardından kendi markası olan Next için mağazalar açarak Türkiye yatırımlarını sürdüren Landmark, markanın Türk tüketicisinden fazla talep görmemesi sonucunda mağazalarını kapatmak zorunda kalmıştı.
Sonraki Haber