RÖK'ten Türk Telekom'a "Megamor" kararı

RÖK, Türk Telekom'un "Megamor İletişim - Yıl Boyu Haftalık 2 GB" konulu reklam filmini yapılan şikayetler sonucu inceleyerek kararını verdi.

Türk Telekom'un fiber reklamının yayını Reklam Özdenetim Kurulu (RÖK) tarafından durduruldu.

RÖK tarafından verilen kararda özetle;

"Reklam filminde MegaMor isimli satış noktasına gelen ve oranın eski çalışanı olduğu anlaşılan kişi tarafından dile getirilen “Ne o fiber mi o? Elinde mi kaldı? Döşeyemedin mi?” anlatımı değerlendirilmiştir. Satış noktasında görevli satış elemanının, elinde fiber kablosu olduğu anlaşılan kabloyu göstermesi üzerine kullanılan “Elinde mi kaldı? Döşeyemedin mi?” ifadeleri, rakipleri hedef alan nitelikte ve rakiplerin fiber kablo altyapısı kurmada başarısız olduğu yönünde mesaj veren ve mizahı aşan nitelikte anlatımlar olarak yorumlanmıştır.

Reklam filminin senaryosu ve yukarıda anılan sözleri birlikte değerlendirildiğinde, rakiplerin fiber kablo altyapısı kurmada başarısız olduğu şeklindeki anlatımların "Elinde mi kaldı?" ve “Döşeyemedin mi?” ifadeleri kullanılarak aktarılmasının kötüleme biçiminde sunulduğu şeklinde yorumlanmıştır. Reklam filmindeki anlatımlar, abartılı mizah unsurunu aşar nitelikte görülmüş ve rakipleri aşağılayarak veya alay konusu ederek kamuoyu önünde küçük düşürür nitelikte bulunmuştur. O nedenle, reklam filminin bu hali ile yayınlanmasının Özdenetim Esasları’nın “Kötüleme” başlıklı 12inci maddesine aykırı nitelikte bulunduğu kanaatine varılmıştır.

Reklamda, rakip operatör isminin bilinçli olarak “MegaMor” olarak tercih edildiği, herhangi bir söz ve davranıştan bozulma durumunda sıkça kullanılan “morarma” kelimesinden esinlenilerek diğer servis sağlayıcıların açıkça alay konusu edilerek tüketiciler nezdinde küçük düşürüldüğü konusundaki başvuruya katılmak mümkün olamamıştır. Reklamda yer verilen satış noktasındaki satış görevlisinin telefonu “Megamor İletişim” diyerek açması ve satış noktası ismi olarak ekrana yansıyan görsel kullanımda satış noktası isminin “MegaMor” olarak seçildiğinin görülmesinin ortalama tüketici tarafından “morarma” ifadesi ile ilişkilendirilemeyeceği ve herhangi bir söz ve davranıştan bozulmayı anlatan bir anlatım olarak yorumlanmayacağı konusunda görüş oluşturulmuştur. " ifadelerine yer verildi
Sonraki Haber