Sabancı Fransızları emekli ediyor! ÖZEL HABER

Hisseleri Sabancı alıyor, genel müdür bile belli oldu!

PARALİMANI.COM/KULİS HABER

Uzun bir süredir CarrefourSA'da Fransız ortağıyla problemler yaşayan ve sonunda yönetimde istifalara kadar varan sürecin ardından süpermarket zincirindeki ortaklığını bitirme kararı alan Sabancı Grubu, agresif bir adıma hazırlanıyor.

Fransızlarla ortaklığın sona erdirilmesi konusunda prensip anlaşmasına varan Sabancı Grubu, süpermarket zincirindeki Fransız hisselerini almak için anlaşmaya vardı.

MASTER FRANCHISE MÜJDESİ: İSİM DEĞİŞMEYECEK

Fransız grupla master franchise anlaşmasına varan Sabancı Grubu, süpermarket zincirinin ismini değiştirmeyecek. Yani Carrefour markası korunacak. Fakat isim hakkı için Fransızlara belirli bir ücret ödenecek. Bu rakamın da 360 milyon TL olduğu gelen bilgiler arasında. Anlaşmaya konu olan rakamın ne kadarlık bir süreyi kapsadığı konusunda net bir bilgi yok. Fakat geçen hafta varılan bu devam anlaşmanın önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtiliyor.

İŞTE PERAKENDENİN YENİ YILDIZI: MEHMET NANE!

Öte yandan Sabancı Grubu'nun Carrefour Türkiye'nin başına getireceği isim de belli oldu. Grubun perakendedeki amirali Mehmet Nane olacak. Nane'yi bu görev için hızla hazırlayan Sabancı Grubu'nun yeni genel müdürünü perakende eğitimi almak üzere ABD'ye gönderdiği de PARALİMANI.COM'a gelen bilgiler arasında.

DİASA'DAN GELEN PARA FRANSIZLARA GİDECEK!

Sabancı Grubu'nun Fransızlara CarrefourSA'daki yüzde 52.2 oranındaki hisse payı için ne kadar ödeneceği de merakla beklenen konulardan bir diğeri.
Fakat Sabancı'nın DiaSA satışını bu satın alma için gerçekleştirdiği gelen bilgiler arasında. Yani DiaSA'dan gelecek olan 179 milyon dolarlık nakit paranın Fransızlara ödenecek olan hisse bedeli ve yapılacak master franchise anlaşmaları için nakit ödeme amaçlı kullanılacağı tahmin ediliyor.

HİSSELERİN DEĞERİ 696 MİLYON DOLAR!

Fiyata gelince...
CarrefourSA hisseleri Borsa İstanbul'da iki grupta işlem görüyor. A ve B grubu hisse senetleri için ortaya çıkan toplam piyasa değeri 1.3 milyar dolar seviyelerinde.
Fransızların bu piyasa değerindeki payı ise 696 milyon doları buluyor.
Sabancı Grubu ise perakende devinde (% 33.8) yani bugünkü piyasa değeriyle 451 milyon dolarlık paya sahip.

DAVA KORKUSU FRANSIZLARI HİZAYA GETİRDİ

Sabancı Grubu'nun Fransızları özellikle son süreçte yaşanan anlaşmazlıkların ardından sorunu yasal platforma taşıma girişiminde bulunacağı yönündeki açıklamaların ardından yumuşattığı ve Fransızların CarrefourSA'nın son 5 yıllık performansından memnun olmayan Sabancı Grubu'na bedelini tahsil ederek sahayı terk etmeye ikna olduğu belirtiliyor.
Sonraki Haber