Zapsu'ya çalım attı, Medical Park'ı kaptı

Uzun süredir Cüneyt Zapsu’nun temsil ettiği ABD’li “TPG” ile masada olan Medical Park’ın ortakları son anda yeni talip İngiliz fonla el sıkıştı

Temsilciliğini Cüneyt Zapsu’nun yaptığı Texas Pacific Group (TPG) ile uzun pazarlıklar ardından son noktaya gelinmişken, Medical Park İngiliz yatırım fonu Pamplona’nın oldu. Son anda devreye giren İngiltere merkezli yatırım fonu Pamplona’nın Medical Park’ın çoğunluk hissesini satın aldığı konuşuluyor.

10 yeni hastane daha kuracak

1995’ten beri Türkiye’de hastanecilik alanında faaliyet gösteren Medical Park Hastaneler Grubu, Türkiye’nin en büyük hastane zinciri. Muharrem Usta tarafından kurulan şirkete 2009 Aralık’ta ABD’li Carlyle Grubu ortak oldu.
Şu anda 18 hastane ve 3 bin yatak kapasitesine ulaşan Medical Park’ın gelecek beş yılda 10 yeni hastane projesi bulunuyor. Bu yeni yatırımlarla birlikte yatak kapasitesi ikiye katlanacak olan Medical Park, böylece gelişmiş ülkelerdeki en büyük hastane operasyonu haline gelecek.

TPG ile neden olmadı?

Medical Park hisselerinin satışı için yapılan görüşmeler geçen yazdan beri devam ediyordu. Ortakların hisselerinin satışıyla ilgili farklı fonların adı gündeme gelse de en sık telaffuz edilen grup TPG oldu. TPG ile süreç devam ederken talipliler arasına kısa bir süre önce Pamplona katıldı. Taraflar iki ay gibi sürede anlaşma sağladı.
Kulislerde ortaklık için İngiliz Pamplona’nın tercih edilmesindeki nedenlerin ise, hızlı hareket ve karar alma kabiliyeti, yapısal uygunluk ve fiyat avantajı olduğu konuşuluyor.

Memorial’a da talipti

Medical Park, Pamplona’nın Türkiye’deki ilk yatırımı olacak. Türkiye’ye ve sağlık sektörüne hiç de yabancı olmayan fonun adı, 2008 yılında Memorial’ın taliplileri arasında geçmişti.
Kulislerde fon yöneticilerinin dikkatini diğer fonlarda da olduğu gibi Türk ekonomisindeki büyüme potansiyeli, zenginleşen nüfus, kaliteli sağlık talebindeki artışın çektiği konuşuluyor.
Birisi Londra diğeri de New York’ta olmak üzere iki ofisi bulunan Pamplona’nın Türkiye’deki önümüzdeki dönemde farklı yatırımlara da imza atabileceği belirtiliyor.

HİSSELERİNİ SATAN ABD’Lİ CARLYLE, YENİ ALIM PEŞİNDE

2008’de TVK Gemicilik’e ortak olan Carlyle, 2009 Aralık’ta Medical Park’ın yüzde 40’ını satın aldı. Bahçeşehir Kolejleri’ne yüzde 48 ortak olarak 3’üncü yatırıma imza atan Carlyle, Türkiye’deki en son yatırımını da çorap üreticisi ve perakendecisi Penti’nin yüzde 30’unu alarak yapmıştı. Can Deldağ yönetimindeki Carlyle’ın Medical Park’ın ardından Türkiye’deki yatırımlarına ara vermeden devam edeceği söyleniyor.

Fonun arkasında ‘Rus patron’ var

* İngiliz fon Pamplona’nın en büyük ortakları arasında Rus işadamı Mikhail Fridman var.
* Rusya’nın en büyük finans grubunu da içinde bulunduran Alfa’nın patronu olan Mikhail Fridman, Türkiye’de Turkcell’in ortağı. Hisselerinin payı yüzde 13.22’ye işaret ediyor.
* 16.5 milyar dolarlık servetiyle ABD’li Forbes dergisinin dünyanın en zenginler listesinin global liginde 41’inci sırada yer alan Fridman, Rusya’nın en zengin ikinci işadamı.
* 48 yaşındaki Rus patron finans, telekom, perakende ve altyapı tarafında işleri bulunan Alfa’yı 1989 yılında kurdu ve 29 ülkede 70 milyar dolarlık operasyonları yürüten bir dev haline getirdi.

Milliyet / Eylem Türk

Sonraki Haber