Kadın girişimcilere artı 20 puan!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, tarım ve kırsal desteklemelerle ilgili, AB fonlarından faydalanma konusunda da bayanlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyledi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ankara İl Koordinatörlüğü'nün tanıtım toplantısı, Sheraton Otel'de gerçekleştirildi. Avrupa Birliği (AB) fonu ile gerçekleşen projenin ele alındığı toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, TKDK Ankara İl Koordinatörü Yunus Bayram ile çok sayıda tarım sektörü çalışanı katıldı.

Proje hakkında bilgi veren koordinatör Yunus Bayram, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Yatırımları Hibe Programı (IPARD) kapsamında 15 Şubat-15 Mart 2013 tarihleri arasında proje kabulüne başlayacaklarını söyledi. Bayram, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan TKDK'nın, Türkiye Cumhuriyeti adına IPARD Projeleri için dokuzuncu başvuru ilanına çıktığını dile getirerek, bu çağrı kapsamında Ankara'da da proje başvurusu yapılabileceğini dile getirdi. Koordinatörlük olarak Ankara'nın çeşitli ilçelerinde, ilgili kurum kuruluşlara yönelik tanıtım ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Bayram, söz konusu toplantılarda hem TKDK'nın tanıtıldığını hem de yararlanılacak destekler konusunda bilgilendirme yapıldığını anlattı.

BURALARA NASIL GELDİK

Toplantıda söz alan Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da Türkiye’nin tarımdaki sıralamasının nereden nerelere geldiğini rakamlarla anlattı. Tarımda dünya 11’inciliğinden 6’ıncılığına, Avrupa’da ise 4’üncülükten birinciliğe gelindiğini vurgulayan Arzu, buralara nasıl gelindiğini özetledi. Yine 4 milyar dolar tarımsal ihracattan 17 milyar dolara gelindiğini hatırlatan Arzu, tarımsal destekleme programlarının önemine dikkat çekti. Dünyada tarımsal olarak kendi kendine yeten ülke olmadığını söyleyen Arzu, "Önemli olan yapmış olduğunuz ihracatın ithalattan daha fazla olması ve tarımsal gayri safi hasıladaki büyüklüğümüzü 2002 yılında 23 milyar dolardan aldık, bugün 63 milyar dolara getirdik." dedi.

Türkiye'nin tarım alanında özellikle son 10 yıldaki atılımlarını aktaran Arzu, Türkiye'nin tarımsal işletmelerinin fiziki büyüklüklerinin gelişmiş ülkelerdekinden çok küçük olduğunu söyledi. Türkiye'de tarım arazilerinin Miras Hukuku yönünden gittikçe küçüldüğüne dikkat çeken Arzu, özellikle tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmemesi ve arazi toplulaştırılmasına yönelik düzenleme yapıldığını hatırlattı.

22 İL DAHA DESTEKLENECEK KONUMA GELDİ

Arzu, Türkiye'de 2007 yılına kadar toplam 450 bin dönüm arazinin toplulaştırıldığını, ancak AK Parti hükümeti döneminde yılda bir milyon dönüm arazinin toplulaştırılmasıyla ilgili bir karar alındığını kaydetti. 4 yıldır bu kararın uygulandığını belirten Arzu, bu süre içerisinde 3 milyon dönümün üzerinde arazi toplulaştırma çalışmanın tamamlandığını dile getirdi.

2023 hedefleri kapsamında tarım alanında yapılan çalışmalara da değinen Arzu, TKDK'nın proje desteklerinin büyük önem taşıdığını söyledi. Tarımsal ve kırsal desteklemelerin Türkiye'de daha önce 20 ilde uygulandığını hatırlatan Arzu, şunları dile getirdi:

"Şimdi 22 il daha desteklemeden faydalanacak konuma geldi. 42 ilde bu tür destekler artarak devam edecek. AB fonlarından faydalanma konusunda da her konuda olduğu gibi burada da bayanlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Puanlama yaparken bayan girişimcilerin puanına 20 puan ilave ediyoruz. Yine genç girişimcileri destekliyoruz. Gençlere hibe oranında yüzde 5 fazla hibe sağlıyoruz. Bu çok önemli bir fırsat. AB fonlarının ülkemizin tarımına kazandırılması konusunda hep beraber büyük bir çaba sarf etmemiz lazım. Bu projenin hayata geçirilmesinde hepimizin aktif bir şekilde çalışması lazım."
Sonraki Haber