Mangalcılara kötü haber!

Yüzde 80 zam...

TÜRKİYE Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, piknik sezonu öncesinde beyaz et fiyatında artış yaşandığını özellikle de kanat fiyatının 5 ayda yüzde 80 zamlandığını söylediYardımcı, "Milletin tavuk alıp mangal yapacağı zaman kanat fiyatı et fiyatına fırlıyor" dedi. Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, düzenlediği basın toplantısında, havaların ısınmasıyla piknikte mangal yapmak isteyen vatandaşlara hijyen ile fiyat konusunda uyarıda bulundu. Ocak ayında beyaz ette kanat fiyatının 7 lira civarında olduğunu kaydeden Yardımcı, 5 ayda fiyatların yüzde 80 arttığını vurguladı.

Kış aylarında tavuk yetiştiriciliğinde maliyetin yaza göre daha yüksek olduğuna değinen Yardımcı, "Kışın tavuk fiyatları 7 lira yaz döneminde neden 13- 14 lira? Milletin tavuk alıp mangal yapacağı zaman kanat fiyatı et fiyatına fırlıyor. Yetkililere sesleniyoruz. Birinci aydan 5’inci aya kadar yüzde 80 gibi fiyat artışı var. Bu yanlış. Birilerinin buna ’dur’ demesi lazım. Biz istiyoruz ki vatandaşın kazanı fahiş fiyatlarla kaynamasın" diye konuştu.

VATANDAŞ KANDIRILIYOR

Yol kenarlarında açık alandaki hayvan satış yerlerinden et almamaları konusunda vatandaşları uyaran Yardımcı, ’adak kesimi’, ’günlük taze et’ yazısı ile kilosu 18-20 liraya et satılan yerlerinde mezbahada kesilmeyen zayıf dişi koyun ile kuzu etinin satıldığını iddia etti. Yol kenarlarında bez levhalardaki yazılarla Kaçak kesim yapılan yerlerde hijyen kurallarının önemsenmemesi gibi nedenlerle satılan etlerin insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Yardımcı, şunları söyledi: "Bez levha ile ’Günlük taze et’, ’adak kesimi’ yazısı ile adaklık kesim adı altında yemek firmalarına, lokantalara, vatandaşlara, yaz aylarının gelmesiyle mangal yapmak isteyenlere kilo ile et satılıyor. Vatandaşları kandırıyorlar. 18-20 liraya et satılıyor. Bu etler dişi keçi ve dişi koyun eti. Bunu mezbahada kasap 15 liraya kesmiyor. Kuzu mezbahada 22 liraya satılıyor. Mezbahada kesilmeyen zayıf dişi koyun ve keçileri vatandaşa kandırarak satıyorlar. Vatandaşları uyarıyoruz."

KIYMALIK ETİ NEREDEN YAPIYORSUN

Alışveriş merkezlerinde de halk günü, indirim gibi çağrılarla tanıtım yapılarak kıymanın kilogramının 16- 19 liraya satılmasına tepki gösteren Osman Yardımcı, "Kıymaya 16 lira yazılıyor. Döş eti 22 lira. Bir hayvanın kaburgası, pençetasının yüzde 40’ı kıymalık, yüzde 60’ı değerli ettir. Döşü 22 liraya satıyorlar yan tarafında da değerli et var. Kıymalık eti nereden yapıyorsun o zaman? Kuzu ile koyun etinin ayırt edilmesi zordur. Koyunu kesiyorlar tezgahta kuzu diye 22 liraya veriyor. Mezbahada koyunun kesimi 16 lira, kuzu ise 22 lira. Ucuz satan her zaman vatandaşı kandırıyor" diye konuştu

KAÇAK KESİMLE MÜCADELE

Antalya’da kaçak kesim denilince akıllara Çakırlar, Cırnık Köprüsü, Havalimanı Yolu, Korkuteli Yolu ve Varsak bölgesi geldiğini söyleyen Yardımcı, yol kenarlarında havyan kesim yerlerinin denetlenmesini ve adaklık kesim için ayrı bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti. Antalya’da mezbaha yapılması için çalışmalar yapıldığını dile getiren Yardımcı, kaçak kesimin engellenmesi için belediye başkanları, tarım il müdürlükleri ile görüşüp komisyon kurulmasını, komisyonun da denetim yapmasını talep edeceklerini söyledi.
Sonraki Haber