4G'de imzalar tamam!

Dördüncü Nesil (4G) Haberleşme Teknolojisi Geliştirme (ULAK) Projesi'nde imzalar atıldı!

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Dördüncü Nesil (4G) Haberleşme Teknolojisi Geliştirme (ULAK) Projesine ilişkin, ''Biz burada yaptığımız birliktelik ile ticari alanda gelişen teknolojileri askeri alanda, kamu güvenliği alanında kullanıyor olacağız'' dedi.

Bayar, 2. Savunma, Güvenlik ve Bilgi Teknolojileri Sektörel İşbirliği Konferansı'nda Dördüncü Nesil (4G) Haberleşme Teknolojisi Geliştirme (ULAK) Projesi imza töreninde yaptığı konuşmada, bu projenin, askeri, kamu güvenliği, ticari alanda kullanılabilecek bir teknoloji çıktısı olduğunu belirterek, geçmişte savunma teknolojilerinin teknoloji gelişimine öncülük ettiğinin vurgulandığını, ama bugün sivil, ticari alandaki teknoloji gelişim hızının bazı noktalarda savunmayı geçebildiğini kaydetti.

Kendilerinin de bu alandaki teknolojilerden faydalanmalarının gerektiğini ifade eden Bayar, şunları kaydetti:

''Biz burada yaptığımız birliktelik ile ticari alanda gelişen teknolojileri askeri alanda kamu güvenliği alanında kullanıyor olacağız. Bu işbirliği 3 güzide şirketimiz arasında gerçekleşiyor. Aselsan, Türkiye'nin askeri elektronikteki önder şirketi. Netaş, haberleşme alanında gururumuz, Argela da telekom ve Ar-Ge alanında tanımaktan mutlu olduğumuz bir şirket. Bu üç şirket, yeteneklerini, birikimlerini, en optimum şekilde bu proje için bir araya getirdiler. Türkiye'de bu alandaki bütün birikimi kullanacağız. Bunun içinde Koç ve Bilkent Üniversiteleri de var. Teknolojinin uç noktasında bir çalışmadır. Dolayısıyla bilimi ve akademinin desteğini tam olarak kullanmamız lazım. Bunun sonucunda ortaya çıkacak ortak bir platform olacak.''

SİSTEMİN YAZILIM VE DONANIMI TÜRKİYE'DE ÜRETİLECEK

Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baykul da bir teknolojiyi daha Türkiye'ye kazandıracaklarını, özgün ürünler tasarlayarak, yerli üretim yapacaklarını belirterek, şunları söyledi:


''Böylelikle bir konuda da dışa bağımlılığı azaltacağız. Küreselleşen küreselleştikçe de her şeyi gözümüzün önündeymiş gibi anında izleyip haber aldığımız dünyada, iletişim teknolojileri baş döndürücü şekilde ilerliyor. Bu ilerlemeye paralel olarak, ülkemizden sivil, kamu ve askeri alanda veri haberleşmesi ihtiyacı büyük boyutlara ulaşıyor. Bu kapsamda, 3. nesil haberleşme sistemleri yetersiz kalmaya başlıyor. Artık 4. nesil sistemler, gündeme gelmeye başlıyor. Önümüzdeki dönemde, ülkemizde geniş ve dar bantlı sistemler bir arada kullanabilecek, yüksek hızlı ses ve veri haberleşmesi kablosuz ve güvenli olarak yapılabilecek. ULAK projesiyle sistemin hem yazılımı hem donanımı Türkiye'de tasarlanıp üretilecek. Bu yetenekler üniversitelerimizden alınacak destek ile Aselsan, Netaş ve Argela şirketleri tarafından kazandırılacak.''

Baykul, 3 şirketin birikimlerinin birleştirilerek önemli bir sinerji yaratılacağını ifade ederek, şunları aktardı:

''Üniversiteler ve şirketlerin ulaştığı bilgi teknoloji seviyesi dikkate alındığında bu geliştirme projesinin başarıyla tamamlanacağından kuşku duymuyoruz. Kazanılan bu yüksek hızlı ve emniyetli iletişim teknolojisinden sivil kullanım yanında kamu güvenliği ve askeri haberleşmede de istifade edilebilecek. Yazılım ve donanım olarak özgün dördüncü nesil haberleşme teknolojisine sahip olunarak, bu konuda dışa bağımlılığın önemli ölçüde azalacağı, ayrıca katma değeri yüksek bir ihracat kalemine sahip olunabileceği de değerlendirilmektedir. Dördüncü nesil kablosuz iletişim teknolojisinde kazanılacak yeteneklerin daha sonraki iletişim teknolojilerinin milli olarak üretilmesine büyük katkı sağlayacağı büyük bir gerçektir.''

DİĞER KONUŞMACILAR

Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz ise Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yeterince gelişmemiş olmasının nedenlerinden birinin kültür altyapısının oluşması olduğunu belirterek, bu alt yapının oluşturulması halinde hükümetin ve kurumların verdiği desteğin karşılığının alınabileceğini düşündüğünü söyledi.

ULAK Projesi'nin önemli bir başlangıç olduğunu ifade eden Kaytaz, Aselsan, Argela ve Netaş'ın ortak çalışmasının önemine işaret etti.

Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay da Türkiye'nin kendi teknolojisini geliştirme alanında 10 yılda büyük adımlar attığını anlatarak, şunları kaydetti:

''Karadenizimizde çok güzel bir tulum çalgımız var. Tulumu çalabilmeniz için önce tulumu doldurmanız gerekiyor. Tulum bol nefes ile dolacak, şişecek ve müzisyen artık tulumu çalmaya başlayacak. Bizdeki son 10 yıldaki gelişmelere bakıldığında artık müziği duyma zamanı, duymaya başladık ve devam edeceğiz. Dünya ile eş zamanlı olarak 4G teknolojisi ile müziğin ana temasını veriyoruz. Geliştirdiğimiz bu teknoloji ile baz istasyonlarından kamu güvenliğine, özel kurumlar arası iletişimden savunma alanına kadar birçok alanda yepyeni ürünleri geliştirmenin önünü açıyoruz.''

Savunma Sanayii Müsteşarlığı Proje Müdürü Zübeyde Arslanoğlu da ULAK Projesi'nin vizyon, misyon ve kazanımlarına ilişkin bir sunum yaptı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile BTK Başkanı Tayfun Acarer'in de katıldığı konferansta, konuşmaların ardından ULAK Projesi taraflarca imzalandı.
Sonraki Haber