500 bin kişi Hotspot Shield ile bağlanıyor!

Twitter engellemesi sürdükçe bu rakamın daha da artması bekleniyor

Twitter’ın Türkiye’de kapatılması kararı gündemi alt üst etti. Başbakan Erdoğan’ın “Twitter mivıtır hepsinin kökünü kazıyacağız” sözlerinin ardından siteye erişim engellendi. Ancak internet kullanıcıları ferman dinlemedi. Pek çok farklı yöntemle insanlar Twitter’a girmeyi başardı.
Bu erişim imkanını veren ve en çok konuşulan program Hotspot Shield oldu. Öyle ki yasağın başladığı andan itibaren TT listesine giren program saatlerdir de listede kalmayı başardı. Programın nasıl çalıştığını, sağladığı imkanları ve daha da önemlisi sosyolojik etkisini Hotspot Shield’ı yapan Anchorfree şirketinin yöneticilerinden Levent Şapçı Dipnot Tablet’e anlattı.
Türkiye’de Twitter’ın yasaklanması ile adını en çok duyduğumuz program oldu Hotspot Shield. Peki program tam olarak ne işe yarar nasıl çalışır, hangi cihazlarda kullanılır?
Hotspot Shield bir VPN (virtual private network) programıdır. Kullanıcının internet aktivitelerinin tamamını güvenli ve şifrelenmiş bir ‘tünel’den geçirerek kullanıcının güvenliğini sağlar. İnternete umuma açık, WiFi bağlantı noktaları gibi, yerlerden bağlanıldığında bir güvenlik riski oluşur. Herhangi birinin (hacker, wifi snooper gibi) bu bağlantı noktalarında kullanıcının bilgilerine ulaşması, kullanıcı isimleri ve şifrelerini, kredi kartı bilgilerini çalması çok kolaydır. Hotspot Shield kullanıcının bütün internet bağlantısını şifrelediği için, bunun önüne geçer.
Bunun dışında, internete bağlandığımızda, bizi takip eden birçok sistem vardır. İnternet sağlayıcımız hangi siteleri ziyaret ettiğimizden, ne download ettiğimize kadar her şeyi görebilir. Ayrıca ziyaret ettiğimiz siteler IP adresimizi ve lokasyonumuzu görebilir. Hotspot Shield bunun da önüne geçerek, internette attığınız her adımın gizli kalmasını sağlar.
Son olarak, Hotspot Shield, yasaklı bütün sitelere erişim imkanı sağlar. Türkiye dahil, dünyanın çeşitli ülkelerinde çeşitli sitelere ve servislere erişim zaman zaman engellenir. Hotspot Shield, kullanıcıyı sanki Amerika’dan ve ya İngiltere’den (hangi IP adres lokasyonunu seçtiğine bağlı) bağlanıyormuş gibi bütün engelli sitelere erişmesini sağlar. Kullanıcının bütün internet trafiğini bizim yurt dışında bulunan server’larimiz üzerinden geçirerek internete bağlanmasını sağladığı için, bize ait olan yurt dışı IP adreslerine sahipmiş gibi gözükmesini sağlar.
Yasak haberinin ardından siteye girmek için pek çok yöntem konuşuluyor. Bunlardan biri DNS ayarlarının değiştirilmesi örneğin. Bununla Hotspot Shield arasındaki farklar nelerdir?
DNS ayarlari sadece kullanıcının internet trafiğinin farklı kanallardan gelip gitmesini sağlar. Hotspot Shield ise bütün trafiği şifreleyerek, tam bir güvenlik ve gizlilik sağlar. DNS ayarlarını değiştirmek güvenlik sağlamaz.
Bu verilen IP’nin bizim tarafımızdan kullanıldığının tespit edilmesi mümkün değil mi?
Hayır mümkün değil. Çünkü biz kullanıcılar hakkında hiçbir şeyi ne takip ediyoruz ne de bunun bilgisini tutuyoruz. Bizim elimizde hangi kullanıcının hangi IP’yi kullandığı bilgisi yok. Bütün trafiği şifreliyoruz ve kullanıcı bilgilerini ve aktivitelerini kayıt altında tutmuyoruz. Bu bilgiler kesinlikle depolanmıyor. Bunlar gizlilik sözleşmemizde mevcut. Garantisini de veriyoruz.
Twitter yasaklandı haberinin ardından programın indirilme rakamlarında ne gibi bir hareketlilik oldu? Net rakam da verebilir misiniz?
Twitter’ın Türkiye’de yasaklanma haberi gelir gelmez, inanılmaz bir hareketlilik yaşamaya başladık. Yasaklama gece 11.30′da olmasına rağmen, Hotspot Shield yüz binlerce kullanıcı tarafından iOS, Android ve PC cihazlarına indirildi. Sadece o gece 300 bin civarı kullanıcı programımızı indirdi. Bu sayı katlanarak artıyor çünkü insanlar birbirlerine bu haberi yayıyor. Saatler boyunca Türkiye’de “Hotspot Shield” trending topic oldu Twitter’da. Ve dün geceden beri Apple Store’da tüm programlar arasında bir numaraya yükseldi Hotspot Shield. Şu an itibariyle günde Türkiye’den 500 bin kullanıcı Hotspot Shield’a bağlanıyor. Bu artış hızıyla, bunun milyonları aşmasını bekliyoruz.
Twitter Mısır’da Hüsnü Mübarek döneminde de yasaklandı. O günlerde yaşananları bizlere anlatabilir misiniz? Neler olmuştu?
Sadece Mısır değil bunun birçok örneği var aslında ve hemen her gün yenilerini yaşamaya devam ediyoruz. 2011 yılında sadece Mısır’da ve Tunus’ta, Arap Baharı protestoları yaşandığında, Hotspot Shield’ın bu iki ülkede çok büyük sosyal etkileri oldu. Her iki ülkede de protestolar başlar başlamaz Facebook ve Twitter gibi sosyal medya uygulamalarına erişim yasaklandı. Bunun sebebi insanların bu platformlarda haberleşerek ve gruplanarak protestoları organize etmelerinin önüne geçmekti. Fakat, protestocuların bu yasakları delmenin yolunu bulması gecikmedi. Sadece bir gecede, Hotspot Shield’in yasak sitelere erişim sağladığı haberi milyonlarca insana yayıldı. Sabah uyandığımızda milyonlarca kullanıcının Hotspot Shield’i kullanmaya başladığını gördük ve önce çok şaşırdık. Mısır’da günlük kullanıcı sayılarımız bir gecede on binlerden milyonlara ulaşmıştı. İnsanlar Hotspot Shield kullanarak Facebook ve Twitter’a ulaşıyor ve protestoları buradan organize ediyorlardı. Hotspot Shield, Arap Baharı’nın gerçekleşmesinde, milyonlarca insana erişim sağlayarak çok büyük rol oynadı.
Uygulama kapatılan sitelere erişim imkanı verdiği için yasal bir yaptırımla karşı karşıya kalabilir mi? Sonuçta yasal olarak erişimi engellenmiş bir yere girmemizi sağlıyor bu program.
Amerika’da ya da Türkiye’de VPN kullanmak suç değil. Böyle bir yasa bulunmuyor. Bu yüzden herhangi bir yaptırımla karşılaşılacağını sanmıyorum.
Bu programın erişime imkan vermesi bir tarafa siz bu yasak hakkında ve muhtemel internet yasakları hakkında ne düşünüyorsunuz?
İşimiz gereği Dünya’da yapılan internet yasaklarını yakından takip ediyoruz. Tecrübemize göre, internet yasakları kimseye hiçbir fayda sağlamıyor. Yasak getirmek kesinlikle çözüm değil ve insanlar artık bu yasakları kolayca aşabiliyor. Bu durumda da bu yasakları getirenler komik duruma düşüyor. Bunu sırf Türkiye’de değil, Mısır’da, İran’da, Pakistan’da da gördük. Bu tür yasaklar ülkemizi İran gibi, Çin gibi anti-demokratik ülkeler sınıfına sokması bakımından üzüntü verici. Şahsi kanaatimce, hükümet bu yanlışından dönecek ve Twitter’ı yakın zamanda erişime açacaktır. Facebook ya da YouTube gibi sitelerin de yasaklanacağını düşünmüyorum. Çünkü onlar da gördü ki yasak getirmenin kimseye bir faydası yok ve sadece kendilerini küçük duruma düşürüyor.
Türkiye’de kabul edilen internet yasası bu yasaklar için zemin oluşturdu hiç şüphesiz. Bu yasa hakkında ne düşünüyorsunuz? Kullanıcılar kendilerini nasıl güvence altına alabilirler? Hotspot Shield bu yasa karşısında onları koruyabilir mi?
Bu yasakların dünya üzerindeki örnekleri Suudi Arabistan, İran, Pakistan, Çin gibi demokratik olmayan ülkelerde var. Amerika, İngiltere, Avrupa ülkeleri gibi demokratik ülkelerde ise tam tersine kullanıcı gizliliğini korumaya ve internet üzerinden sansürü zorlaştırmaya yönelik kanunlar var. Öncelikle Meclis’ten geçen internet yasası ile beraber site yasaklamak çok kolay hale geldi çünkü mahkeme kararı gereksinimi artık yok. Bunun sonucu olarak Twitter çok rahat bir şekilde yassaklandı ve benzer örneklerin artacağını öngörüyoruz. İkinci olarak, domain-level yerine, URL-level yasaklama mümkün hale gelecek. Yani, eskiden tek bir video için Youtube’un komple yasaklanması gerekiyordu. Artik, Youtube’da teker teker belirli videoların yasaklanması mümkün hale gelecek. Bunun da birçok engellemeyi beraberinde getireceğini öngörüyoruz. Üçüncü olarak, yasaklamaları DNS değiştirerek delmek mümkün olmayacak. Yasaklı sitelere erişebilmek için VPN kullanımı gerekli hale gelecek. Hotspot Shield’in Türkiye’de zaten milyonlar olan kullanıcı sayısının daha da fazla artacağını öngörüyoruz. Son olarak, internet sağlayıcıları kullanıcıların internet aktivitelerini 2 yıl boyunca saklamak zorunda. Bunu kullanıcı gizliliğine ve haklarına en büyük darbe olarak görüyorum. Fakat yine Hotspot Shield gibi bir VPN kullanımı ile kullanıcılar internet aktivitelerini tamamen gizli hale getirerek bunun önüne geçebilirler. Sonuç olarak, bu yasanın kullanıcılar üzerinde çok büyük etkisi olacağını ve Hotspot Shield kullanımında ciddi artış olacağını düşünüyoruz. Bu yasanın Suudi Arabistan, İran, Pakistan, Çin gibi demokratik olmayan ülkeler seviyesinde olması da endişe verici.
Sonraki Haber