Apple eriyor...

Teknoloji devine ne oluyor?

Apple dünyanın en çok konuşulan teknoloji firması olabilir. Ne zaman yeni bir ürün çıkarsa mağazaları dolup taşıyor da olabilir ancak Apple yatırımcıları müşterileri kadar sadık değil.

ABD'li dev teknoloji firmasının hisseleri sadece 2 günde yüzde 8.1 değer kaybetti. Şirketin piyasa değeri 44.1 milyar dolar eriyerek 506.8 milyar dolara geriledi. iPhone 5 'in piyasaya çıktığı Eylül ayından beri ise hisselerdeki düşüş yüzde 23.3'ü buldu.

Uzmanlar yatırımcıların Apple'dan kaçışını birkaç ana nedene bağlıyor. Öncelikle firma son birkaç ay içerisinde neredeyse tüm ürünlerinin yeni versiyonunu piyasaya sürdü, yani stoklarında fazladan çok fazla ürün biriktirme fırsatları olmadı. Bu durum firmanın özellikle 2013 başında talebi karşılayamayıp satış hedeflerini tutturamayacağı endişesini doğurdu. Üretici firma Çinli Foxconn'un iPhone 5 talebini karşılayamadıklarını açıklaması bu endişeleri artırdı.

Bunun yanında International Data Corp. tarafından yayımlanan son rapora göre Apple'ın tablet pazarındaki payının yüzde 56.8'den yüzde 53.8'e gerilemesi öngörülüyor. Tablet piyasası çok hızlı büyüse de bu büyümenin daha ucuz markalar tarafından sağlanması bekleniyor.

Apple'ın dünyanın farklı bölgelerinde Koreli Samsung'la giriştiği patent savaşı da Apple için ortaya çıkan olumsuzluklardan biri olarak varlığını sürdürüyor. Bugün Samsung'un daha önce mahkum olduğu 1 milyar dolarlık cezaya itirazı mahkeme tarafından dinlenecek.

Bu olumsuzluklar yatırımcının Apple konusundaki pozisyonunu değiştirmesine sebep oldu. Zirve fiyattan düşüşte zaman zaman gelen kâr satışlarının etkisini de göz ardı etmemek gerekiyor tabii.

Apple teknolojideki etkinliğinden birşey kaybetmemiş olabilir ancak yatırımcının farklı adımlar beklediği muhakkak.

Sonraki Haber