Apple'dan veri talep edilmiş!

Bir itiraf da ABD'li teknoloji devinden geldi

ABD'li teknoloji devi Apple, Aralık ve Mayıs ayları arasında, aralarında ulusal güvenlikle ilgili soruların da bulunduğu 9 ile 10 bin arasındaki hesap ya da cihazla ilgili bilgi talep edildiğini bildirdi.
Apple tarafından yapılan açıklamada, "Haber ajansları bize 6 Haziran'da sorular yöneltmeye başlayınca ilk kez hükümetin 'Prizma' programından haberdar olduk. Herhangi bir hükümet kurumuna, sunucularımıza doğrudan erişim olanağı sağlamıyoruz. Müşterilerimizle ilgili istihbarat talep eden herhangi bir hükümet kurumu, bunun için mahkemeden karar çıkarmak zorundadır." denildi.
Apple, daha yaygın olarak, polisten, hırsızlık gibi olaylar, kayıp çocuklar, Alzheimer'lı hastalar hakkında veya intihar olaylarını önleme amaçlı istihbarat talepleri geldiğini belirtti.
Geçtiğimiz hafta Facebook ve Microsoft, federal kurumların 6 ayda 17 bin kişisel veri istediğini itiraf etmiş, ‘ulusal güvenlik’ gerekçeleriyle detaylara girmemişti.
Google ise, Cumartesi günü yayımladığı bildiride "Biz her zaman için, hükümetten gelen farklı türlerdeki talepler arasında ayrım yapılabilmesinin önem taşıdığını düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.
İngiltere'de yayımlanan Guardian ve ABD'de yayımlanan Washington Post gazetelerinin geçen hafta, kullanıcı verilerinin 'Prizma' adlı bir yazılımla ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'na (NSA) aktarıldığını duyurmasından bu yana, Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL ve Apple şirketleri, hangi bilgileri aktardıklarını açıklamaları konusunda baskı altında bulunuyor.
Sonraki Haber