ASELSAN'ın KAPLAN'ı görücüye çıkıyor
ASELSAN, el yapımı patlayıcılar ve bombaların imha edilmesi amacıyla geliştirdiği "KAPLAN" adı verilen bomba imha robotlarının yeni modellerini geliştirdi.
İlk kez 2013 IDEF’te kamuoyuna tanıtılacak KAPLAN’ın yeni modelleri, radar tabanlı sistemleri sayesinde toprak altında veya bir paket içine gizlenmiş el yapımı patlayıcıları tespit ederek, elektro manyetik güç sistemi sayesinde uzaktan etkisiz hale getirebiliyor.
Savunma sanayinin öncü kuruluşu ASELSAN, el yapımı patlayıcı ve bombaların, insan hayatını tehlikeye sokmadan, hızlı ve güvenilir bir şekilde imha edilmesi amacıyla 2012 yılında "KAPLAN Bomba İmha Robotu"nu geliştirdi. Emniyet Genel Müdürlüğünün de kullanmaya başladığı KAPLAN Bomba İmha Robotu, yeni nesil insansız teknolojisi sayesinde patlayıcılarla mücadelede güvenlik güçlerine önemli avantajlar sağladı.
Tamamen milli olarak geliştirilen KAPLAN, bomba imha personelinin şüpheli bir nesneyi 500 metre mesafeden incelemesini sağlayan gözetleme sistemine ve bombayı imha etmekte kullanılan 7 hareket serbestliğine sahip robot kola sahip. Robot kol, şüpheli cisim üzerinde istenilen noktaya hassas olarak yönlendirilebiliyor ve tüm işlemler canlı olarak komuta birimindeki ekrandan izlenebiliyor. Süspansiyonlu paletleri sayesinde, şüpheli nesnelere ulaşabilmek için merdiven inip çıkabilen kar, çamur, su birikintisi gibi zor zeminlerde hareket edebilen KAPLAN, -30 ile 69 derece sıcaklıklar arasında çalışabiliyor.
Batarya değiştirilmeden 15 kilometre yol gidebilen KAPLAN, 4 saati aşan süre boyunca bomba imha görevlerini yerine getirebiliyor.
3 boyutlu görüntülüyor
Robot kullanıcısı, bir aracın altına veya bir menfezin içine yerleştirilmiş nesnelerin görüntülerini, robot kolu üzerindeki kameralar sayesinde canlı olarak uzak komuta biriminde izleyebiliyor. Bu görüntüler, istenirse sonradan incelenebilmesi için kaydedilebiliyor. Robot, üzerinde yer alan mikrofon ile inceleme yapılan ortamı dinleyip, gereken durumlarda kullanıcının sesli uyarılarını bulunduğu ortamda duyurabiliyor.
Yüksek hassasiyet gerektiren bomba imha görevi, gelişmiş yazılım arayüzleri ile hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Yazılım arayüzlerinde yer alan 3 boyutlu robot gösterimi sayesinde de kullanıcı robotun gözle göremediği bir yerdeki hareketlerini bile izleyebiliyor. Bomba imha uzmanı tarafından imha edilmesine karar verilen patlayıcı, robot kol üzerinde yer alan su topu ile imha ediliyor.
Yeni KAPLAN hazır
ASELSAN, uzun süren Ar-Ge çalışmalarının ardından gizlenmiş el yapımı bombaları uzaktan tespit edip etkisiz hale getirebilen KAPLAN’ın yeni modelini geliştirdi. KAPLAN’ın yeni modeli, radar tabanlı sistemi sayesinde toprak altında, yol altına veya bir paket içerisine yerleştirilmiş el yapımı patlayıcıları tespit edebiliyor, üzerindeki yüksek elektro manyetik güç sistemi sayesinde gömülü olan el yapımı patlayıcıları uzaktan etkisiz hale getirebiliyor.
Bu teknolojiye birkaç ülke sahip
Tamamen milli olanaklarla geliştirilen KAPLAN’ın yeni modelleri, önümüzdeki ay düzenlenecek IDEF 2013 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilenecek.
Yetkililer, yeni versiyon KAPLAN’larda kullanılan patlayıcı tespit ve imha teknolojisine dünyada birkaç ülkenin sahip olduğunu belirttiler.