'Kanser yapan telefon' alarmı!

BTK sahaya indi. Bu telefonlara dikkat!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) uzmanları, piyasada satışa sunulan telefon cihazlarının çevre ve insan sağlığı açısından güvenli olup olmadığını tespit etmek ve teknik düzenlemelere aykırı cihazların satışını engellemek amacıyla İstanbul'da geniş kapsamlı denetim yaptı.

BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15-19 Ekim 2012 tarihleri arasında İstanbul'da faaliyet gösteren birçok ithalatçı firmada, cep telefonları, kablosuz telefon cihazları, telsiz ve kablosuz aktarım cihazlarının denetlendiğini bildirdi.

Denetlenen cihazların bazı modellerinde teknik düzenlemelere aykırılıklar tespit edildiğini belirten Acarer, bu cihazların satışlarının aykırılıklar giderilinceye kadar geçici olarak durdurulduğunu, ayrıca denetlenen cihazlardan BTK bünyesinde yer alan Piyasa Gözetim Laboratuvarında test edilmek üzere numuneler alındığını söyledi.

Acarer, yapılan denetimlerde cep telefonu dışındaki telsiz telekomünikasyon ve terminal cihazlarının da daha sıkı bir denetlemeye tabi tutulduğunu vurguladı.

BTK BAŞKANI UYARDI!
BTK Başkanı Acarer, Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliği'ne göre, piyasada satışa sunulan telefon cihazlarının teknik düzenlemelere uygunluğunu ve piyasaya arz koşullarına uyulup uyulmadığını düzenli olarak denetlediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Yönetmeliğe göre cihazların insan sağlığı ve güvenliği açısından risk taşımaması, elektromanyetik uyumluluk şartlarına sahip olması, telekomünikasyon şebekesiyle uyumlu çalışması gibi teknik özelliklere uygun olması gerekiyor. Ayrıca denetimlerde satışa sunulan cihazla Türkçe tanıtım ve kullanım kılavuzunun bulunmasına ve CE uygunluk işareti, uyarı işareti, onaylanmış kuruluş numarası gibi gerekli bilgilerin de cihazda olup olmadığına bakıyoruz. Bu şartları taşımayan ve belirlenen standartlara aykırı olan cihazların satışına izin vermiyoruz.''

Özellikle cep telefonu piyasasında çok sayıda farklı marka ve model cihazın satışa sunulduğunu anlatan Acarer, belirlenen standartlara uygun olmayan cihazların insan sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturduğuna dikkati çekti.

2007 yılından bu yana yapılan denetimler sonucunda piyasadaki standartlara uygun olmayan cihaz sayısının büyük ölçüde azaldığına işaret eden Acarer, bundan sonraki süreçte de Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal cihazlarına yönelik piyasa denetimlerinin artarak devam edeceğini kaydetti.

Sonraki Haber