Turkcell'den yerli, akıllı, ucuz telefon

Gebze sonbaharda piyasada

Türkiye ve dünyadaki teknolojik gelişmelerin ele alındığı Turkcell Teknoloji Zirvesi Ankara’da yapıldı.

Zirvede konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, dijital erişim 2 katına çıktığında gayri safi milli hasılanın yüzde 6 büyüdüğünü, işsizliğin ise yüzde 8 düştüğünü söyledi. Ciliv, 2008 yılından bu yana fiber internete 2 milyar lira yatırım yaptıklarını açıkladı. Türkiye’nin iletişim altyapısının dünya olimpiyatlarını gerçekleştirmeye yeterli olduğunu da ifade eden Ciliv, “İletişim altyapımıza güveniyor ve Türkiye’nin 2020 olimpiyatlarına ev sahipliği hedefini destekliyoruz.” dedi.

Olimpiyatlarda en çok madalyanın atletizm ve yüzme branşlarında dağıtıldığını belirten Süreyya Ciliv, “O yüzden, Turkcell olarak bu iki önemli sporun arkasına geçeceğiz. 28 milyon lirayı önümüzdeki 7 yılda sporcu yetiştirmek için koyduk, Gençlik ve Spor Bakanlığı da 28 milyon lira koydu. Önümüzdeki 7 yılda 56 milyon lira, atletizm ve yüzmede program için kullanılacak. Birinci hedefimiz 18 bin olan aktif sporcu sayısını 100 bine çıkarmak. 7 sene içinde 5 misli aktif sporcu sayısını artıracağız, elit sporcu sayısını artıracağız. Bu ikisini artırınca madalyaların arkasından geleceğini biliyoruz.” dedi. Amerika’dan 17 senedir yüzme antrenörlüğü yapan Bob Bowman’ı Türkiye’ye Yüzme Federasyonu’na danışman olarak getirdiklerini söyleyen Ciliv, “O da geliştireceği programla ‘üç tarafı denizlerle çevrili ülkeden nasıl daha büyük bir yüzme başarısı çıkar’ diye uğraşacak.” diye konuştu. Olimpiyat tarihi boyunca Türkiye’nin yüzme branşında finale kalamadığını hatırlatan Ciliv, “Önümüzdeki 7 senede ülkemize yüzme branşında katkı sağlayacağız.” dedi.

Ciliv, dünyanın önde gelen çip üreticisi ABD’li Qualcomm işbirliğiyle üretilecek ‘Gebze’ isimli akıllı telefonunu bu yılın üçüncü çeyreğinde uygun fiyatla satışa çıkaracaklarını da açıkladı. Ciliv, “İlk defa bir akıllı cihaz tasarım ve yazılımı Türk mühendisler tarafından hazırlandı ve Türkiye’de üretilecek. iPhone’da olduğu gibi bir model kullanıyoruz. iPhone California’da tasarlanıyor, Çin’de üretiliyor. Biz de gücümüzün daha çok katma değerinin olduğu tasarıma odaklandık ve Qualcomm’la işbirliği yaptık. Geliştirdiğimiz akıllı telefonu üçüncü çeyrekte uygun fiyatla pazara sunacağız.” dedi. Turkcell, geçtiğimiz şubat ayında Qualcomm ile cep telefonu, tablet bilgisayar ve makineler arası iletişim cihazları geliştirmek üzere Ar-Ge işbirliği anlaşması imzalamıştı.

Son 3 yıldır İstanbul’da yapılan zirve bu yıl Ankara’da gerçekleşti. Kamu kurumları ve özel sektörden yöneticilerin katıldığı zirvede mobil ve sabit teknolojileri, dijital dönüşüm ile e-devlet uygulamaları, makineler arası iletişim gibi konular ele alındı
Sonraki Haber